edhong 發表於 2022-6-17 12:34

Kj2052 發表於 2022-6-17 12:35

FBI2 發表於 2022-6-17 12:33
79X真係唔駛點再改線,但可考慮拆多條79A出來去尖沙咀。至於78X,改左九龍區走線先諗點加強好過啦。 ...

拆條繁時線直去長沙灣好過啦

Kj2052 發表於 2022-6-17 12:36

行就計時間,為何等車又唔計時間?太子、旺角站附近行去旺角東日日都有唔少人咁行,咁如果腳程太遠嘅話照 ...

因為個個都唔想九龍塘轉

10598C 發表於 2022-6-17 12:36

edhong 發表於 2022-6-17 12:21
佢沿線嘅荔枝角道唔少地方落閘放狗啦,佢行長沙灣道都仲可以玩到。至於旺角⋯行上去坐火車轉78A個優勢真 ...

79X 非繁唔塞車係快過火車的,繁時就難講
所以呢條線係有優勢,只係並非絕對贏曬火車轉 78A

相反 79X 荔枝角站附近就真係冇客搭...
如果欽州街北行唔係只准左轉,會係 79X 幾理想縮短嘅總站

不過其實 79X 非繁旺角循環都幾好,雖則班次唔穩定但班客可以係菜街先落車

koneotis 發表於 2022-6-17 12:37

行就計時間,為何等車又唔計時間?太子、旺角站附近行去旺角東日日都有唔少人咁行,咁如果腳程太遠嘅話照 ...

所以繁時79X係有潛力加班,而家真係有一部分人係比班次嚇怕,當然亦有一部分人會睇實個ETA(特別係沙頭角公路果班)

edhong 發表於 2022-6-17 12:39

932gz6061 發表於 2022-6-17 12:39

旺角中心行去旺角東,正常都15分鐘,全程無冷氣,夏天行到濕晒
你會話:咁旺角站囉

又坐耐左,九龍塘又要行一餐

係呀,行係計時間,等車係計時間

咁d魚係咪淨係睇時間完全唔睇其他野呢?魚係咪唔會搵平衡點?如果係咁香港有一半巴士唔駛做了

如果你話深水埗我都會揀270B/鐵轉78A啦,旺角那來鐵轉78A有優勢?

唔知你有冇坐過79X啦,我就見旺角係上6成客嘅。

Kj2052 發表於 2022-6-17 12:40

edhong 發表於 2022-6-17 12:39
九龍塘轉咪要坐多程囉,用新界人想法諗就會知點解旺角東落

咁我由旺角去東鐵沿線多數都行上旺角東

932gz6061 發表於 2022-6-17 12:40

FBI2 發表於 2022-6-17 12:33
79X真係唔駛點再改線,但可考慮拆多條79A出來去尖沙咀。至於78X,改左九龍區走線先諗點加強好過啦。 ...

同意尖沙咀重要,可以試開一兩班,

再唔係大膽少少淨係開下繁番去

1800-2100應該唔差

koneotis 發表於 2022-6-17 12:41

10598C 發表於 2022-6-17 12:36
79X 非繁唔塞車係快過火車的,繁時就難講
所以呢條線係有優勢,只係並非絕對贏曬火車轉 78A

係循環的話就不如直接放棄深旺道,直接光昌街之後返去算,呢個應該唔會比人ban,但擺深旺道相信都係方便調整班次
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 有立法會議員透露城巴計劃申請加強皇后山巴士服務