rusf101001 發表於 2022-6-27 09:00

北葵涌人奇怪搭車習慣

呢幾日見到班人係度插403系,86系,旺角紅巴
3個共同特點就都係插司機駕駛差,態度差
又或者係等極都冇車,紅巴係非繁忙有排等客

真係咁想有城隧線就咪鬼再上垃圾進智
成日左插右插,結果身體很誠實

86系比紅巴做晒塊餅咁濟
搭31又慢,40P 9點先頭班車
當年搵31做又唔比返塊餅落83A度

呢兩條專線真係等得來都搭巴士都返左屋企

旺角紅巴真係到今時今日好多人繼續搭
繁忙時間36X
非繁忙時間等得佢開搭35A都去到深水埗
你話返轉頭都仲支持下
宜家夜晚九巴趕客趕得太勁
結果抽返條35X加密同upgrade班人
不過肯定都係一來就兩架

Mercer 發表於 2022-6-27 10:14

403系易請難送, 搞到連梨木樹去石蔭,石籬都要比市區人價

但要轉車既話, 果埋綠小紅小, 31 31M 235 235M 都係唔順路, 係得32 36B 40P

86系83A 黎講, 打磚坪街雍雅軒出面, 只係冇人搭既時間先大把車, 把鬼, 等86系就等運到咁, 又冇可能行去搭31, 行得就行去光輝圍搭啦.

而出旺角以南既地方, 石籬計架紅小唔知坐底等幾耐先開車, 如果即有32 35A 就可能差唔多時間, 36B 太慢就算啦, 正常都已經倒哂去鐵路.
36X 回程唔經旺角同本身太少同36B 一齊既站, 就注定失敗.

213D 發表於 2022-6-27 10:14

現實就係東北葵依然無全日城隧車,石蔭行出和宜合道都話冇咁遠,石籬呢?安蔭呢?唔係「身體很誠實」,係「身體被逼誠實」,你試下日日石籬上落和宜合道或者昌榮路就會明白有幾遠,行得有幾辛苦。

rusf101001 發表於 2022-6-27 10:19

213D 發表於 2022-6-27 10:14
現實就係東北葵依然無全日城隧車,石蔭行出和宜合道都話冇咁遠,石籬呢?安蔭呢?唔係「身體很誠實」,係「 ...

所以就係要改,用31M轉車做返靚條數,比到九巴開條先得架

213D 發表於 2022-6-27 10:28

講到86系,梨貝街依然紅小做唔到,唔係做晒塊餅,31唔係上山慢,係落山慢,而且班次疏,而235係落山快,上山慢,但係紅小綠小依然快過佢地,梨貝街、大白田街、和宜合道同石蔭路依然冇巴士出荃灣,有本事自己上TD要求改路線先,成日鼓吹人地搭巴士,唔係唔想呀!係太慢太唔方便,落車行到屋企樓下,小巴到左走埋啦!

gkjkjk 發表於 2022-6-27 10:32

rusf101001 發表於 2022-6-27 10:19
所以就係要改,用31M轉車做返靚條數,比到九巴開條先得架

31M昌榮路就要過條超長馬路過去先轉, 轉得嚟403系(如果上到車)都已經到火車站

213D 發表於 2022-6-27 10:41

再講旺角紅小,當紅小開車之後,35A隨時啱啱到饒宗頤,紅小已經到業成街,而且35A到旺角已經唔多位,仲要企住慢碌深水埗?不了。紅小等開車固然時間漫長,但係一開車就無所不敵,而且我都唔明你後面話返轉頭仲會支持紅小?返東北葵真係多人上紅小,大家有目共睹,出九龍真係冇乜人上紅小,又慢又等客,巴士都做得好過紅小呀!

213D 發表於 2022-6-27 10:46

任何交通工具都有優缺點,應該睇清楚實際情況再諗下要點講,唔好斷章取義,現實就係,三個系列嘅小巴都唔好,但係沿途冇乜好嘅替代品先繼續搭,無交通工具係萬能嘅,唔好再用你既腳骨力去評斷人地嘅腳骨力好無?

sammyleung719 發表於 2022-6-27 10:56

唔係唔想搭,而係冇得揀。先講城隧線,一來唔係個個知有轉乘,二來唔係個個都似班巴膠仔鍾意左轉右轉,唔該用番個正常人角度諗下先。

如果43S做到全日,班次又好好睇睇嘅,403系即刻冇一半客。
再講荃灣線,果間19綠巴公司真係唔該執7左佢,車又舊又臭,又成日私下改路,中間都唔洗旨意見到綠小。而且堆車淨係識放川龍街都唔放多一兩架落86度,我見每次都無定向班次都唔搭佢。
厹又係仆街黎,成個石籬咁大塊餅,31都做到咁差,係無啦啦唔知咩事堆掛牌換晒做MMC,我都當佢upgrade左條線架啦。
其實31同235可以變兩條雙循環,兩條線都擺荃西,一個順時針一個逆時針,就真係殺晒小巴咁滯,但呢d野我睇死佢到執果日都唔會諗。咪繼續焗搭小巴囉,唔係嘅搭紅跑囉

tommy14D 發表於 2022-6-27 11:06

以前石離都好似有城隧線,係米冇客先轉小巴?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 北葵涌人奇怪搭車習慣