toby_tl10 發表於 2022-6-29 20:38

city_alexander 發表於 2022-6-29 19:14
出面成班九巴粉絲話新巴125部隊碌車搏賺得多少少,講到九巴制度多美好

咁點解九巴一樣有人碌車,咁其實 ...
揸得最慢嗰啲有得攞greenroad獎金

天空之神 發表於 2022-6-29 21:01

kitarolo 發表於 2022-6-29 15:19
城巴某線(沒上高速公路)
進取嘅踩到過咗該路段限速
响晒嘅好少,擺明難追時間,消極

區內不應太快,否則無客

HV7967 發表於 2022-6-29 21:10

慢10分都唔係慢好多......
唔順燈/上落多可以差好遠

kitarolo 發表於 2022-6-29 21:22

天空之神 發表於 2022-6-29 21:01
區內不應太快,否則無客
新城Apps有預估全程車嘅需時
載通Apps更加有路線任意兩點嘅預計行車
時間,就算資料僅參考/快有罪慢安全係成立,
轆到過鐘致對面總站無車開嘅,一係就加車囉

HV7967 發表於 2022-6-29 21:22

edhong 發表於 2022-6-29 08:42
碌綠燈行為九公先多,就以87D為例十個有八個都會故意碌綠燈。
87D紅磡方向都幾難搞

例如曾壁山-耀安燈陣
要燈頭,耀安埋站唔耐,地板油先有機會過到
跟住石門-第一城段,成三部相機招呼,可以一單扣夠15分翻屋企

題外話,又例如健威花園咁,如果有埋站就實過唔到
而我坐親啲司機都唔會risk,有啲埋站埋耐啲,有啲見到綠公仔閃就白線停車拉手制
雖然我都覺得幾煩,但係我都唔會怪佢地碌燈,因為有大大部相機喺度

唔係司機想碌燈,分就得咁多,又周街車cam特警
如果你係司機,你會點揀呢?

kitarolo 發表於 2022-6-29 21:33

HV7967 發表於 2022-6-29 21:22
雖然我都覺得幾煩,但係我都唔會怪佢地碌燈,
因為有大大部相機喺度

唔係司機想碌燈,分就得咁多,又周街車cam特警
如果你係司機,你會點揀呢?

的確從過去抗疫到私企運作都好
而家祗係諗點樣唔好被罰,實踐時
即使明知不合理,甚至會違反其他明文
協定(例如我上面講轆到另一邊無車返)
而且個趨勢似越嚟越難有走盞空間

HV7967 發表於 2022-6-29 21:37

kitarolo 發表於 2022-6-29 21:33
的確從過去抗疫到私企運作都好
而家祗係諗點樣唔好被罰,實踐時
即使明知不合理,甚至會違反其他明文

大公司文化prefer慢啲,都唔好出意外
講真,為左快一枝燈
過唔到急剎有機會chok親客,衝燈比車cam特警見到,都唔係carlo/公司樂見嘅事......

kitarolo 發表於 2022-6-29 21:52

HV7967 發表於 2022-6-29 21:37
大公司文化prefer慢啲,都唔好出意外
講真,為左快一枝燈
過唔到急剎有機會chok親客,衝燈比車cam特警見到 ...
呢個我都明,大企業僱員多
基數大,即使百分率一樣,事故
數字都一樣好嚇人,而且管理層人員
比率過高/唔係奇才都坐唔到亦係困局

有諗過可從交通燈順燈問題著手
先唔講運吉實際上唔採納相關建議,
簡單嚟講十字路口,每條都有巴士線
途經嘅都唔知遷就得邊一個。

edhong 發表於 2022-6-29 21:52

rusf101001 發表於 2022-6-30 03:03

edhong 發表於 2022-6-29 21:52
呢個的確係無奈嘅事,不過香港各位無論邊個界別都習慣乜都地板油一野轟上去,啲貴賓昔日坐得爽自然覺得今 ...

唔好話咩,大陸以前d公交衝衝衝,宜家要快落晒地鐵,地面個d有冇人都埋站開門居多
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: 正視巴士車長嚴重慢車的問題