neoplan720p 發表於 2022-7-23 15:00

Ricky403 發表於 2022-7-23 14:54
當然遲啲當屯馬綫南延段有通車日子嗰時,而家呢個萬能59M/X格局或者會有變動,匯達可能想守到嗰時先喺龍門 ...

2030年……間公司摺左未都唔敢肯定 ;P

bestwishes706 發表於 2022-7-23 18:12

kay 發表於 2022-7-23 14:59
睇個款似6/11多例如

07|28 34 40 46 52

照咁睇,青山灣同黃金泳灘銅鑼灣班次好似差唔多,只不過總站變咗喺置樂開

黃金海岸亦都可以去嘉和里坐掃管笏特班,如果到時青公客要罰企應該主要係黃金泳灘嗰班客?

bestwishes706 發表於 2022-7-23 18:23

1320 發表於 2022-7-22 21:27
問題係 北角, 中環 都上唔少人個下煩, 特別係17:55 個班, 中環可以上二十幾人......

...

中環再將X962/962G重組好過,反正兩條線加埋有七班車,唔似得960A得一班

北角就真係難搞 洗濕咗個頭,但952C 炮台山真係早飛早著,炮台山巴士好似唔可以喺維園直上中環灣仔繞道(唔太肯定),係嘅話就算棄中環都快唔到幾多

kay 發表於 2022-7-23 18:26

bestwishes706 發表於 2022-7-23 18:12
照咁睇,青山灣同黃金泳灘銅鑼灣班次好似差唔多,只不過總站變咗喺置樂開

黃金海岸亦都可以去嘉和里坐掃 ...

962B未改前
07|20 41
08|04 27
962S未改前
07|30 40 50
08|10 33

但仲有幾班962經過
不過依家講求打爆部車
之後就睇青公D客究竟企952P定九巴轉車

bestwishes706 發表於 2022-7-23 18:32

962B未改前
07|20 41
08|04 27

962B朝早好少客坐,有但真係少,所以我用銅鑼灣車嚟睇(962, 962S)

而952P掃管笏都加咗車,咁黃金海岸打後有位坐應該唔係問題,所以罰企嗰班應該集中哂喺黃金泳灘嗰邊

但以宜家952P班次嚟睇,應該可以抽兩三班車由置樂經中央廣場同泳池走,咁青山灣打後罰企問題應該可以解決到

lsc04d11 發表於 2022-7-23 18:43

同一個站 對面個車站就反而乜都未換 未睇到952班次

2076 發表於 2022-7-23 19:08

962B未改前
07|20 41
08|04 27

B 仔唔算多客上,始終有 962 包底。

6-11 分鐘一班,如果唔係得 1 班 6 分鐘間隔,其實就比以前 962 + 962B + 962S 的組合好,至少 962 同 962S 唔會打風一齊來,但亦都有番未改之前的總班次數量。城巴今次做得唔錯,似乎就真係加左一兩班車去拆線,冇諗縮數。

我暫時假設係 962S 10 分鐘一班的時段開 6 分鐘,15 分鐘一班的時段開 8 分鐘,20 分鐘一班的時段開 10 分鐘,23 分鐘一班的時段開 11 分鐘。

冇位坐的憂慮就只限於置樂客會唔會因為 952P 開到 6-11 而回流又搞到逼爆。

嘉和里村打後其實情況唔會好過黃金泳灘,主要係因為掃管笏特車我預計 3 班出到大路都係要企,所以可以無視。本身掃管笏有 2 班 962S 特車,出到青公大路都有唔少機會要企。

最大影響似係小欖,佢地唔會因為 962 拖住 962S 而有位坐,應該就班班車都要企了。

bestwishes706 發表於 2022-7-23 19:49

2076 發表於 2022-7-23 19:08
B 仔唔算多客上,始終有 962 包底。

6-11 分鐘一班,如果唔係得 1 班 6 分鐘間隔,其實就比以前 962 + 9 ...

小欖就真係冇辦法,喺邊面(黃金海岸/掃管笏/置樂)加車都係會被中上游客坐滿;P

黃金泳灘要唔使罰企嘅話,要分走上游置樂客先有望解決

1320 發表於 2022-7-23 21:10

bestwishes706 發表於 2022-7-23 18:32
962B朝早好少客坐,有但真係少,所以我用銅鑼灣車嚟睇(962, 962S)

而952P掃管笏都加咗車,咁黃金海岸打 ...
無錯, 就算962X 真係早繁唔去得屯官 (960S?)都可以置樂開幾班新支線
置樂 > 恆福 > 中央廣埸 > 泳池 咁走, 飛埋屯轉 (特車就無必要停, 可能食返961客, 收獲可能多過停 屯官:D)
反正全部都係自己地區;P

1320 發表於 2022-7-23 21:23

bestwishes706 發表於 2022-7-23 19:49
小欖就真係冇辦法,喺邊面(黃金海岸/掃管笏/置樂)加車都係會被中上游客坐滿

黃金泳灘要唔使罰企嘅話 ...

無錯, 一日無 置樂 , 三聖 直出, 黃金好易變 condom:L
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16
查看完整版本: 城巴962系列路線服務重組 分拆為952系列路線