AE367 發表於 2022-7-16 08:09

香隧收費廣場擬變轉乘站 藉推不停車繳費助巴士重組

https://m.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20220716/s00002/1657908646515/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BB%94%E9%9A%A7%E9%81%93%E6%94%B6%E8%B2%BB%E5%BB%A3%E5%A0%B4%E6%93%AC%E8%AE%8A%E8%BD%89%E4%B9%98%E7%AB%99-%E8%97%89%E6%8E%A8%E4%B8%8D%E5%81%9C%E8%BB%8A%E7%B9%B3%E8%B2%BB%E5%8A%A9%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E9%87%8D%E7%B5%84-%E5%8D%80%E8%AD%B0%E5%93%A1-%E5%B1%85%E6%B0%91%E6%9B%B4%E7%9B%BC%E7%9B%B4%E9%81%94%E7%B7%9A

但係班居民想要直達線。

tszhinchan3 發表於 2022-7-16 08:20

香隧?條隧道係咪好香?有冇臭隧?

kay 發表於 2022-7-16 08:21

南區其實交通本身算方便
好多地方一程車去到
發展成熟其實好難再開更多新線

至於話轉車
依家條條班次都疏
都廢左轉車站武功

kmb71k 發表於 2022-7-16 08:30

仲直達中環?
而家唔係減班就係CUT線

tommy14D 發表於 2022-7-16 08:41

乜原來香隧巴士站唔係轉車站嚟㗎咩

dennisung 發表於 2022-7-16 08:50

tommy14D 發表於 2022-7-16 08:41
乜原來香隧巴士站唔係轉車站嚟㗎咩

宜家一個巴士站牌有十幾條線掛起度
無按目的地分類
其實都好難叫做好既轉車站

起收費廣場起轉車站
赤柱線都可以加入轉乘

如果做到城隧線5 - 10分鐘一班
同埋補差價轉乘
我估都有吸引力

AVBWU291 發表於 2022-7-16 08:50

轉車站條件係啲線要密。條條都 30 分一班,轉條毛?你唔係旨意佢會「特別調整到達轉車站時間」下化?

你亦都唔係信佢合併完一堆線之後,非繁開到 15 分樓下吧?唔得嘅,居民試多兩三日,咪又係去返鐵路。

kay 發表於 2022-7-16 08:52

dennisung 發表於 2022-7-16 08:50
宜家一個巴士站牌有十幾條線掛起度
無按目的地分類
其實都好難叫做好既轉車站

你諗下開左南區轉車站有咩線唔見左
遲下仲有94 96

Kj2052 發表於 2022-7-16 09:10

要重組
可以
但各區必須set班次上限(例如必須有至少一條線禁止開20+分鐘一班/只有一條線到達轉車站的區全日禁止開15+分鐘一班)

FBI2 發表於 2022-7-16 09:11

聽聞75準備上神檯
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 香隧收費廣場擬變轉乘站 藉推不停車繳費助巴士重組