ME9661 發表於 2022-7-19 08:54

家開新巴士路線可以同現有路線重疊,咁開轉車站用意何在?

其實而家開新巴士路線可以同現有路線完全重疊,咁開轉車站用意何在?

jocosben 發表於 2022-7-19 08:57

例如呢?

YY487 發表於 2022-7-19 08:59

kay 發表於 2022-7-19 09:04

開可以唔當轉車站存在
唔開就叫人轉車站轉車
兩個論述黎

1320 發表於 2022-7-19 09:09

轉車站唔係萬能, 個個都轉轉車站就會塞爆, 屯轉就係成日塞爆既case:L

2076 發表於 2022-7-19 09:12

278A 同 67A 都係重疊現有路線,我諗佢想講 278A 唔善用粉嶺站轉車站?67A 就係有外在因素問題。

toyl 發表於 2022-7-19 09:33

2076 發表於 2022-7-19 09:12
278A 同 67A 都係重疊現有路線,我諗佢想講 278A 唔善用粉嶺站轉車站?67A 就係有外在因素問題。 ...
咁如果有數據顯示短時間2班車客倒曬落同一班後面路線,咁點解唔開一班直車出去?
又反問,咁後面果條線咁多位去載呢班客,係咪值得減班調資源去開呢條轉車變直達線?

kwn1029 發表於 2022-7-19 09:57

67A 由兆康開始除左少幾個站同擺葵翠之外, 幾乎可以當正係一條 67M

Mercer 發表於 2022-7-19 09:58

大圍當年為咗城隧轉車站被逼放棄荃灣直車
結果而家有啲人口少好多嘅帝區可以同時揸住全日荃葵直車 ...

但大圍又可以有長途小巴去荃灣

仲有有巴士線, 大埔 / 南區都可以開堆90% 似巴士既線, 真係耐人尋味

我諗依家九粉應該投輸就話現有夠做, 而運吉就要救城巴, 九城比例最少要去到 7 / 3 比先有得做下
其他提供緊垃圾服務既上葵都應該引入新公司

DR1666 發表於 2022-7-19 10:13

大圍當年為咗城隧轉車站被逼放棄荃灣直車
結果而家有啲人口少好多嘅帝區可以同時揸住全日荃葵直車 ...

如果咁講, 其實 50 / 55 / 56 都有大量路段同 63X / 259X / 261 重疊, 基本上都可以唔駛開, 只係開條線去屯公轉車站 (經兆康站) 就夠 :lol

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 家開新巴士路線可以同現有路線重疊,咁開轉車站用意何在?