214P_world 發表於 2022-7-20 23:55

Happypig375 發表於 2022-7-19 23:14
好似尚德邨巴A線最密,但都要7-10

個位數字班次已經冇得怨吧... 尤其是總站開出已經直上公路

tina 發表於 2022-7-21 00:05

大部份轉車站(新界西北為主)一定有一區係要靠佢轉車

214P_world 發表於 2022-7-21 00:09

tkglobe 發表於 2022-7-19 11:56
將軍澳人唔buy轉車站, 如果要轉車不如落地底

唔完全係乘客唔buy轉車站嘅, 只係每區網絡各有缺陷:
[*]尚德九巴密密轉 (算最好), 新巴就轉完等於冇轉 (本身經寶琳, 轉車要等車+經調景嶺), 轉690就車疏
[*]寶琳長途車算齊, 九巴長轉短(296A)嘥錢, 新巴等車又唔過癮(798@15, 694不經新都城, 690冇優惠)
[*]調景嶺新巴冇脫班時還好 (但作為地鐵最近市區個站, 轉得798/694地鐵都到咗), 九巴就想轉都冇得轉
[*]環保區近年網絡改善咗唔少, 但商場PTI仍不便 (一係入駿昇街轉圈, 一係出環保大道搭, 咁不如坐鐵)
[*]坑口/將軍澳站車算齊, 但轉唔轉車都解決唔到慢嘅問題
[*]翠林/百勝角路/鄉郊冇乜車一程過轉車站, 就算有都冇優惠/太慢/得一兩班

jpoon 發表於 2022-7-21 00:15

214P_world 發表於 2022-7-21 00:09
唔完全係乘客唔buy轉車站嘅, 只係每區網絡各有缺陷:環保區近年網絡改善咗唔少, 但商場PTI仍不便 (一係入駿昇街轉圈, 一係出環保大道搭, 咁不如坐鐵)
環保區? 你講日出康城吧? 成個住宅項目都係地鐵嘅,入面巴士都入唔到去,我懷疑啲天橋淨高係唔夠雙層巴士行,搭巴士唔係環保大道就行去PTI,咁去得PTI其實同康城站唔差好遠

峻瀅果邊行去康城站算遠,我諗搭小巴或搭巴士可能會多啲嘅

Ravenclaw 發表於 2022-7-21 01:08

轉車站既用途suppose系令個别唔夠客有直達線既地區既人用,同埋處理舊有既霉線用...

214P_world 發表於 2022-7-22 22:06

環保區? 你講日出康城吧? 成個住宅項目都係地鐵嘅,入面巴士都入唔到去,我懷疑啲天橋淨高係唔夠雙層巴士 ...
商場PTI 與 康城MTR站 接近同路 (落條扶手梯就到 vs MTR落月台),
如直達轉乘站 例如轉798直達沙田 未必冇得做, 但上咗車仲要入消防局兜一圈... 吸引力便減半

li1872903 發表於 2022-7-22 23:07

214P_world 發表於 2022-7-22 22:06
商場PTI 與 康城MTR站 接近同路 (落條扶手梯就到 vs MTR落月台),
如直達轉乘站 例如轉798直達沙田 未必冇 ...

其實797加密返康城已經差唔多全部人都可以直達,仲有796P應該縮返入將軍澳站,迫康城班人用797轉,康城上796P要兜足半個鐘先出到隧道都唔知為乜...

61233 發表於 2022-7-22 23:15

214P_world 發表於 2022-7-22 23:24

li1872903 發表於 2022-7-22 23:07
其實797加密返康城已經差唔多全部人都可以直達,仲有796P應該縮返入將軍澳站,迫康城班人用797轉,康城上 ...

康城MTR去到觀塘綫 797都仲喺消防局轉緊圈出嚟... 而且d車拎晒去延至新蒲崗 邊有車加密呢...
796P 縮短可行, 但康城會唔會反對「冇咗條返學線」呢? (雖然當年98B縮短也如是)

JX9097 發表於 2022-7-23 00:04

環保區? 你講日出康城吧? 成個住宅項目都係地鐵嘅,入面巴士都入唔到去,我懷疑啲天橋淨高係唔夠雙層巴士 ...
環保區應該係指環保大道沿線即係包含康城,清半,甚至乎百勝角/ 工業邨

頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 家開新巴士路線可以同現有路線重疊,咁開轉車站用意何在?