kmb270b 發表於 2022-7-29 23:10

978晚間非繁客量報告

978 往華明方向
日期:2022年7月29日(星期五)
時間:2030會展開出班次(晚間非繁忙時間)
用車 : TZ 723
載客量:137人 (設雙輪椅位)

會展站 +2 (2030)
菲林明道 +11
盧押道 +7
太古廣場 +3
中銀大廈 +2
利源東街 +8
永吉街 +1
文華里 + 11
- 45人入西隧

西隧 +6
- 51人去欖隧

大欖 -10 +6 (2112)
- 47人返上水

- 上水站
彩蒲苑彩碧閣 -2 (2128)
上水站 -6 +2

- 清河圈
祥龍圍邨 -5
御皇庭 -11
御景峰-2

- 百和路/粉嶺南
欣翠花園 -4
嘉盛苑 -5
粉嶺站 -2
百福田心球場 -3 (2142)

剩餘9人往華明
全程客量59人;最高峰客量51人
整體載客率 43.0%

978線2030班次上水站範圍客量只佔北區客量17.0%,可見978於上水跌客情況明顯;此外,清河圈及百和路沿線分別佔北區客量36.7%及59.2%,可見978於遠離鐵路之地區(即使是粉嶺南)仍能維持相當客量。

此外,元天轉車客佔港島客若20%,而轉自其他欖隧路線之乘客亦佔北區客若12.2%。可得出978能繼續與968、279X產生協同效應,大欖客是978線維持可觀客量的其中一個要素。另外,全程共有若三分之一乘客使用九巴月票。

整體而言,978線北行在晚間非繁忙時間維持20分鐘一班,仍然能保持43%客量,客量仍屬可觀水平,相信再大幅減班機會不大。如果希望提升客量,建議978線延長至銅鑼灣,進一步擴闊客源,鞏固非繁忙時間客量。

唔知咁多位版友又有冇其他睇法?歡迎留言分享!

FBI2 發表於 2022-7-29 23:17

978現時既收視比307還要好,我諗978最多只能減早繁南行班次.

ky927 發表於 2022-7-29 23:18

協調得到,978拉入天后輔助968分擔下去大欖嘅客,咁有助提高載客率,亦都分擔一下968。可惜天后無位。(剩返25條坑)

反而我想講673,我最常搭係星期日黃昏北行,呢班車通常我係灣仔上車,都係得一成客(甚至一成都無),但係消防局同sogo係可以差不多坐滿上東廊。

閒日就唔知啦,但係673有無空間夾埋900做一條 北區<>白石角<>港島嘅線呢? 我覺得夾白石角做,的確可以幫補下673,而白石角又可以有全日過海,但行東隧定西隧又係魚與熊掌嘅問題。上下繁行西隧當然穩定,但假日銅鑼灣變返頭站又好似趕趕地客。而且673轉青沙,就變左放棄大老山個獨營網,亦都將603/613/673 呢組東隧組合斷纜。

61233 發表於 2022-7-29 23:27

FBI2 發表於 2022-7-29 23:43

ky927 發表於 2022-7-29 23:18
協調得到,978拉入天后輔助968分擔下去大欖嘅客,咁有助提高載客率,亦都分擔一下968。可惜天后無位。(剩 ...

673回程話兜華明都俾人鬧到拆天,如果兜白石角真係唔知班粉北友會點,雖然我同意現時673客量屬偏低,夠膽下繁北行都係半滿,係得夜晚飯後北行好客.

ky927 發表於 2022-7-29 23:50

673回程話兜華明都俾人鬧到拆天,如果兜白石角真係唔知班粉北友會點,雖然我同意現時673客量屬偏低,夠膽下 ...

個人覺得華明圈係觀感差,多站多燈,兼已經有978坐陣;但係兜白石角係尚算直路兼無燈,搭單科學園返放工,對逆向客都有幫助。

hihiman 發表於 2022-7-30 00:02

673回程話兜華明都俾人鬧到拆天,如果兜白石角真係唔知班粉北友會點,雖然我同意現時673客量屬偏低,夠膽下 ...

晚上非繁時, 可拆線架
正線照舊
支線, 行科學園, 之後上番公路, 用雞嶺迴旋處入番天平,

用$25.6 來做大埔客呀, 屎水見到都流口水啦

kmb270b 發表於 2022-7-30 00:02

978現時既收視比307還要好,我諗978最多只能減早繁南行班次.

相信307應該盡快轉型成為907(C)
大隧+東隧compo實在太唔吸引 大大打擊307嘅觀感
北行不論係非繁/繁時都係未能達6成客量

.KD.8283. 發表於 2022-7-30 00:05

307琴晚9點8左右維園見到班番大埔既12.8...都唔知有冇坐到30個..:L

kmb270b 發表於 2022-7-30 00:17

另外補充一下客量報告 小弟於同日黃昏時段(6pm左右)乘968出港島 沿途見到兩班E6X 978都需要企>10人
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 978晚間非繁客量報告