ATE7025 發表於 2022-8-17 14:06

961 無家可歸

消息指,由於政府長遠將收回灣仔會展巴士總站作其他用途,961 需要另覓總站。九巴原本建議使用威非路道作為961的新總站,可惜城巴反對,不放行九巴使用該總站。有見及此,九巴正考慮將961總站改為會展站,並繼續研究其他可行選址。

下圖由 hkitalk.media 小編加上

nickk 發表於 2022-8-17 14:07

擺城市花園咪得囉,電器道擺街,糖水道走,好似當年中巴10A咁

SLsTuDiO 發表於 2022-8-17 14:12

其實乜真係可以咁樣話唔比對家擺線做總站就唔比既咩?

如果同運輸處申請然後又接納, 咁係咪就得??

LN9267 發表於 2022-8-17 14:13

擺城市花園咪得囉,電器道擺街,糖水道走,好似當年中巴10A咁

對九巴來計,城市花園這些應該由東區來往大西北那些車去做,怎會願意961去到這麽遠。

河灣西 發表於 2022-8-17 14:15

SLsTuDiO 發表於 2022-8-17 14:12
其實乜真係可以咁樣話唔比對家擺線做總站就唔比既咩?

如果同運輸處申請然後又接納, 咁係咪就得?? ...

記得謝老四在《少林足球》說甚麼嗎?

nickk 發表於 2022-8-17 14:16

LN9267 發表於 2022-8-17 14:13
對九巴來計,城市花園這些應該由東區來往大西北那些車去做,怎會願意961去到這麽遠。
...

東區線糖水道上跑道,放城市花園啱啱食埋炮台山盲點位

sq285 發表於 2022-8-17 14:20

踢E11去威非路道有冇得諗

EW9016 發表於 2022-8-17 14:24

放銅鑼灣避風塘又有冇得諗?
而家個位都係放私家車同旅遊巴係度休息
不如劃兩個站位整個化廁做總站啦

cz9328 發表於 2022-8-17 14:26

其實900號線都可能會受影響。

棉花路一帶其實有冇可能擺全日服務路線呢...之後經禮頓道(及灣仔道?)返回軒尼詩道。

另外,2022年6月30日嗰單「大型改道」都試過擺街,應該能從中獲取經驗。

932gz6061 發表於 2022-8-17 14:26

屎大大條5X係到,佢真係有權

如果咁叫偏幫,我想問下930X個福來邨站有未?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 961 無家可歸