shakugan2005 發表於 2022-9-12 01:18

szeto993 發表於 2022-9-11 21:35
86B當年爭議最少,加返88K81轉乘來往大埔道基本上無乜特別障礙,87A雖然當年改做287X引來口珠筆伐,但延 ...

如果86A當年換做286X,87B換做287X, 大圍出深水埗照搭返86B又唔係慢, 到時可以係286X拉去水泉澳就唔會成功? 而到時287X未就係版友口中既287B, 新田圍開既青沙線! 依家可以補既係86或86A改行大埔道而唔係下下青沙上腦, 286X拉上新田圍摺左281/281M去算

12Lane 發表於 2022-9-12 02:41

shakugan2005 發表於 2022-9-12 01:18
如果86A當年換做286X,87B換做287X, 大圍出深水埗照搭返86B又唔係慢, 到時可以係286X拉去水泉澳就唔會成 ...

新田圍係咪真係想要287B真係好難講,而家281/282都可以轉到287X尾站出入,深長荔都仲可以有上路86/86C揀,287B嘅話仲要兜顯徑為他人作嫁衣裳。仲有顯徑鐵路優勢太明顯,沙乙博搭鐵都仲要搭多幾個站,所以馬後炮嘅話,棄顯徑而搞87A提速似乎係比87B有客量保證得多。

流星☆雨 發表於 2022-9-12 02:54

87B縮落顯徑 = 281要拉入去補位
的確冇意思

「因圍」最大問題係人口老化同位置先天遠離車公廟路。
如果只有前者,沙田大把舊邨都可以順路做到有合理服務
只有後者,美田水泉澳都算有一定巴士服務,有潛力做嘅

人口老化,導致地區更著重區內服務
跨區服務除咗係咁咦嗌下將47X 80X兩條秦石總站線拉上去之外,地區人士基本上係零訴求

講真句,呢條邨疊埋心水等重建啦:shutup:

shakugan2005 發表於 2022-9-11 20:49
明明係顯徑搞到D車又兜又貴仲要縮落去顯徑? 80就係因為係顯徑兜左一圈而貴左一級收費! 如果係講換青沙線,...
公道講開,有顯徑站之前呢區的確係極之出到客俾80
而現時住萬尾人嘅美田係06年左右先有頭四座落成,在此之前只有三美,人口基數的確有限少少。
80最錯只係由美田出現到依家,一直維持得上繁出區拆線
而冇考慮下繁甚至(半)全日拆線打撈返啲六美客,由佢地落晒小巴轉鐵

又,如果當日係用86A/87B換286X/287X,就即係冇四美區嘅事
亦唔好唔記得86A停到深水埗消防局站係有佢作用,同條一入市區就營盤街嘅86B係有唔同

天空之神 發表於 2022-9-12 05:57

szeto993 發表於 2022-9-11 21:35
86B當年爭議最少,加返88K81轉乘來往大埔道基本上無乜特別障礙,87A雖然當年改做287X引來口珠筆伐,但延 ...

咁樣已經無左四美客

286X(86A) 287X (87B) 重疊左既大圍新翠 - 秦石果段就無謂

szeto993 發表於 2022-9-12 06:04

如果86A當年換做286X,87B換做287X, 大圍出深水埗照搭返86B又唔係慢, 到時可以係286X拉去水泉澳就唔會成 ...

如果無依家條286X啲學生早上仲係靠80出大圍新翠
況且事實係286X去深水埗方便過86B
而爭議又係最少最易解決
當年87A面對石硤尾問題86A一樣要面對
當新田圍邨寧願揀上路尾站特快都唔要兜顯徑
唔見得287B有前景
仲有281係所謂居民想要嘅大圍車
叫做好過夾硬Cut 281M無補償

shakugan2005 發表於 2022-9-12 06:06

咁樣已經無左四美客

286X(86A) 287X (87B) 重疊左既大圍新翠 - 秦石果段就無謂

咁冇啦, 新田圍係點畫線都唔會有運行, 同顯徑一樣一係入去就要人陪兜, 總站開就唔夠客要兜出去人地度, 即係就算286X拉入新田圍再兜顯徑/美林都係無謂, 谷哂落281/282再出去轉車可能仲快; 顯徑就特別優待, 要人地兜入去佢度, 但新田圍就要281M, 87B等兜佢人地度

szeto993 發表於 2022-9-12 06:22

咁樣已經無左四美客

咁人哋覺得顯徑<>美林美田呢班流水客可以繼續用返80,甚至係食之無味

szeto993 發表於 2022-9-12 06:27

12Lane 發表於 2022-9-12 02:41
新田圍係咪真係想要287B真係好難講,而家281/282都可以轉到287X尾站出入,深長荔都仲可以有上路86/86C揀 ...

區議員有呻過青沙特快西隧特快通通無新田圍份,但居民實際行動係唔想遊車河,行上上路搭尾站特快

JF6839@88K 發表於 2022-9-12 10:00

流星☆雨 發表於 2022-9-12 02:54
87B縮落顯徑 = 281要拉入去補位
的確冇意思

其實1996年之前,80下繁係有拆線
不過當時未有美田,唔算多人到可以拆條線俾大圍市中心+美林,所以之後下繁只開80
假如美田可以早十年起好嘅話 可能而家仲有下繁80P:L

S3bl430 發表於 2022-9-12 10:16

JF6839@88K 發表於 2022-9-12 10:00
其實1996年之前,80下繁係有拆線
不過當時未有美田,唔算多人到可以拆條線俾大圍市中心+美林,所以之後下 ...

我覺得如果以後89B取消,地區人士可以借此機會爭取下80下繁試驗拆線,
拆2-3個鐘都好

不過,觀塘道交通一日唔爭氣,80都幾難有回頭客
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10
查看完整版本: 九巴 87B 減班