TuNg''=) 發表於 2022-10-11 22:36

論元朗南特班怪象

其實元朗南一帶發展左好多年,
968係2001年已經開元朗南特大家都知行出大馬路唔係近,
去西鐵站都唔係好方便

268C特開左3班, 968特更加開左9班,
但1班回程都冇.
都唔講68M, 68X, 268X 呢D線都係冇元朗南分支

區域人口我諗開條元南版976
都多客過而家條976

另一邊廂 朗屏個邊就另開新number, 268A & 968A

仲要268A已開1班回程

我唔係住元朗
但見到呢個怪象有感而發
究竟咩原因令厹咁唔想做元朗南?
因為映御同采葉庭? 咁原築同譽88呢?

Ricky403 發表於 2022-10-11 22:54

回程比較多人返到元朗再轉車?加埋下繁車源比上繁緊

0q9w8e 發表於 2022-10-11 22:59

全日果條68E連荃灣都去唔到。。
當年真係268B落去好過

kmb63x 發表於 2022-10-11 23:00

我諗係因為紅巴公司覺得元朗南有68e/68f轉就夠
尚悅/朗晴居可以又新街行返去,元朗公園果堆又係元朗公園/水邊村行返去
原築/溱柏同一堆村屋,紅巴公司寧願放棄...
如果馬田路馬棠路好似黃金掃管忽咁佢先會諗比條線佢地搭
仲有最後原因,無黃公司競爭無進步。

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-11 23:08

68E前身就係68M元朗南特別車分支

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-11 23:10

近幾年啲特別線比較興開回程,甚至開足同早繁同班數。反而十幾廿年前嘅特別線分支好多得早繁去程冇回程。

tina 發表於 2022-10-11 23:13

一條68E

可以解決268B 264M 同埋68E自身嘅問題
狗公何樂而不為:lol

TuNg''=) 發表於 2022-10-11 23:32

kmb63x 發表於 2022-10-11 23:00
我諗係因為紅巴公司覺得元朗南有68e/68f轉就夠
尚悅/朗晴居可以又新街行返去,元朗公園果堆又係元朗公園/水 ...
68E+F 聯合班次完都係疏唔在講, 反方向仲係聯合唔到

仲要同樣要兜形點, 唔係十八鄉直出

仲有早繁好多元朗線去到形點, 唔爆都要企.
轉咩? 定轉落鐵.

kmb63x 發表於 2022-10-11 23:33

最神奇係67a竟然可以出到去葵芳,而唔係荃灣/轉車站止步

TuNg''=) 發表於 2022-10-11 23:46

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-11 23:10
近幾年啲特別線比較興開回程,甚至開足同早繁同班數。反而十幾廿年前嘅特別線分支好多得早繁去程冇回程。 ...

以前既諗法係早繁返工客一定集中過下繁
因為有人要OT, 有人有下場唔會直接返屋企
不過9班去都出唔1班回真係過份

而家主幹道真係塞左早繁要準時返工, 坐鐵係相對穩陣

下繁相對真係冇咁需要刻時限刻
不過東隧+觀繞+大隧呢D組合
萬年塞都係勁趕客
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 論元朗南特班怪象