hokachung 發表於 2022-10-11 23:59

明顯係生活機能問題
元朗南主要係中低密度住宅,好多生活配套都唔齊,同朗屏嗰邊無得比
朝早通勤直出無問題,但係夜晚返歸最少要解決食嘅問題
就算唔出街食都要買餸或者買外賣,即係都要去咗元朗市先
所以外區直入元朗南係需求較低

kmb71k 發表於 2022-10-12 00:00

kmb63x 發表於 2022-10-11 23:33
最神奇係67a竟然可以出到去葵芳,而唔係荃灣/轉車站止步
計過車程時間有剩餘空間咪去埋葵芳囉
而去轉車站車程太短搶唔到好多客

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-12 00:03

TuNg''=) 發表於 2022-10-11 23:46
以前既諗法係早繁返工客一定集中過下繁
因為有人要OT, 有人有下場唔會直接返屋企
不過9班去都出唔1班回真 ...

三年疫情改變咗收工後通勤模式同埋近年插旗爭客都係原因

12Lane 發表於 2022-10-12 00:18

好簡單,咪就係冇競爭冇誘因做。而家有月票綑綁,更加冇誘因。駛咩好似對家屯天咁玩到村巴式咁細緻。
以前968回程滿到瀉開幾多中載特車,都唔搞幾班回程分流下,無他嘅,佢開唔開回程特車班客都係佢食,咁佢何需再分薄主線去兜去呢度果度。呢個咪就係元朗市好做之處,去得鄉郊班人都係自己喺大馬路附近搵村巴小巴的士番入去。

ricky 發表於 2022-10-12 00:33

元朗南啲人部分有私家車,佢地好少搭巴士

lsc04d11 發表於 2022-10-12 06:32

你講到2001咁早就有968特 當時都只係服務公園南/北路 停完站都係會向西行停埋青公元朗公園站就上公路 嗰邊未算係好正式係元朗南部份卦...不過當968A/268A/276C等等都有既時候,968既元朗南特班就真係...

andy92 發表於 2022-10-12 08:56

...

67A 如果荃灣止步,可以幫輕下繁 58M/67M 荃灣上車難既問題
非繁一轉至少慳 20 分鐘

0q9w8e 發表於 2022-10-12 08:57

TuNg''=) 發表於 2022-10-11 23:32
68E+F 聯合班次完都係疏唔在講, 反方向仲係聯合唔到

仲要同樣要兜形點, 唔係十八鄉直出

68F改去上水好過
68拉埋去元西

JX9097 發表於 2022-10-12 09:02

...

我反而覺得係因為運吉要用「67M特車」方式直接判畀九巴
所以先跟67M出到葵芳

ky927 發表於 2022-10-12 11:29

其實大埔都有74AD呢啲60分鐘嘅線,元朗南甚至大棠應該有一條出市區(唔計68E)
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 論元朗南特班怪象