HU6455 發表於 2022-10-13 10:42

新聞節目:「埋站」難

「埋站」難
其實解決既方法有大把,其中包括:
-唔局限乘客用係轉車站轉車,應該係全車程任何一個站都可以轉
-繁忙時間應該加開更多唔停轉車站既車,例如班次係十分鐘以內一班既路線,可以安排一班車停,一班車唔停

tommy14D 發表於 2022-10-13 10:50

好多站都成日排隊,例如光輝圍,觀塘道啲站咁

slsso 發表於 2022-10-13 10:53

九巴條友係狡辯

10分以下一班既線,好明顯可以一班停一班唔停
驚客搭錯車?以前紅隧啲打仗車咪又係行到一半調頭,貼張紙就算

依家塞到已經係趕客既情況,好心唔好再執着停多一班就多一啲客既幻覺

YY487 發表於 2022-10-13 11:02

joechau123 發表於 2022-10-13 11:03

其實屯轉同欖隧新界方向喺入到區內都可以用轉車站優惠,不過好似唔多人知。。。

12Lane 發表於 2022-10-13 11:17

一班停一班唔停,比個新冧把佢就唔駛嘈。問題係巴士公司未必肯冒跌客風險去做,月票/屯公線全部sell轉車站。

LN9267 發表於 2022-10-13 11:26

九巴條友係狡辯

同時他也親口承認有上討論區看網民意見。
我覺得大方向應該把一些只在繁時服務那些車不停轉車站,畢竟那些車大多數cover屯門不同區域,轉車站主要留全日服務的車,那就有效率得多。

gu9434@24 發表於 2022-10-13 11:26

九巴條友係狡辯

屯轉繁時超負荷

九公唔分流仲係要逼人上轉車站轉車
直正既"高分低能":L

gu9434@24 發表於 2022-10-13 11:36

LN9267 發表於 2022-10-13 11:26
同時他也親口承認有上討論區看網民意見。
我覺得大方向應該把一些只在繁時服務那些車不停轉車站,畢竟那些 ...

大方向係青公/屯碼/260X/960/961正線/61X/263保留入轉車站
其他地區都有條件抽車飛轉車站

例如:57M/66M 擇一條飛轉車站
58P/60M 抽個別班次飛轉車站
引導乘客入屯市先轉車

sunhoo 發表於 2022-10-13 11:37

如果話塞轉車站會趕客,都要睇有無替代選擇。某些O-D組合係九巴獨市,咁就趕唔走啦。
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 新聞節目:「埋站」難