ricky 發表於 2022-10-20 11:21

12Lane 發表於 2022-10-20 11:10
山區同郊區喺成個交通網絡入面佔嘅客有幾多?心照啦,更遑論要補貼番跌客果堆線。
...

好多山區都住唔少人,例如梨木樹石蔭石籬、慈雲山、彩雲四順秀茂坪至翠林、何文田。

UA2892 發表於 2022-10-20 14:02

MB5 發表於 2022-10-20 17:53

HM3044 發表於 2022-10-18 18:33
我住沙田,我都忍夠九巴,我都想城巴做吓沙田線,唔係淨係得986/989兩條獨家專利線(唔計聯營)
...

居住東九龍, 對KMB經已忍無可忍,
只是懂得死攬廢物流水線 (e.g.: 3B, 3M, 14, 15, 太多了, 不能盡錄)
KMB所投得的投標線也無心戀戰, 好像290/A/B/X, 做得愈來愈差, 完全不像話
如今還開辦一些沒意義的垃圾路線, espciallly rt.98, 90, 97, 根本只是與對家「鬥氣」, 沒任何幫助可言
合併及提速, 甚至把原有及已投標的路線改經其他道路,去殺出一條血路也不肯去做,
真正要交牌是KMB, 而非「善水」; 寧願給「善水」給最後機會,也不想再給KMB再玩下去,
不談用車, 即使KMB所謂東九線王 (1A, 27)也走下坡, 月票對東九乘客完全是徒然, 白費心機
論悲慘, 東九龍也與南區一樣

S3bl430 發表於 2022-10-20 18:04

只是懂得死攬廢物流水線 (e.g.: 3B, 3M, 14, 15, 太多了, 不能盡錄)
KMB ...

我唔知你點睇以下依件事,

依幾年九巴開左一些東九龍X線去分流原有乘客,
最近傍晚坐車經過旺角(時間約6點半), 見到當3C和16可以坐到半滿/坐滿,
3X和16X客量明顯比下去(接近吉車/20幾個客)

2X又係做唔起

雖然九巴借X線搶錢係唔抵幫
有甚麼方法可以推班客去快線,繼而分流班客?
你又覺得有邊d線有潛力拆線?

尤其是東九很多主幹道交通情況不怎樣理想的情況下
(某程度上沙田往返東九線在屯馬線下客量大跌,都係因為道路網問題)

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-20 18:43

KMB ...

廢物流水個個都唔想做
一係畀新舊鐵路搶客、一係畀小巴搶客,巴士公司自己仲要長途線搶兩蚊客搶埋一份
唯有陰乾

Fong_2132 發表於 2022-10-20 18:44

KMB ...

屎水做? 你去等下佢地條82先啦

KE7066 發表於 2022-10-20 19:55

KMB ...

98 都叫垃圾

咁 797 應該點叫?
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12]
查看完整版本: 其實香港間間巴士公司都好慘