HB00610 發表於 2022-11-1 13:16

GD1570 發表於 2022-11-1 11:56
54沿線都叫做有64K同77K,加埋紅小,錦上路站接駁仲有251A定B,都有好多替代路線嘅。

20-25同30比較,我 ...
64K應該唔太關事,係小巴同251B重疊多D,雖然251B唔去元朗市
再講同77K重疊部份,其實係八鄉消防局到磚窰一段冇77K覆蓋(總站反而有以64K/251A擦邊球覆蓋,64K雖然apps寫時間稍慢,但差距慢4分鐘唔算太遠)

問題係251B本身班次都唔靚,問題係佢哋疏得嚟係聯合到站班次嘅話,對嗰區交通傷害性反而更大

AVBWU291 發表於 2022-11-1 13:35

錦田公路一至五上繁有 251M 幫下手,去到一半又有加咗班嘅 77K,所以咪疏過 wkend 同紅日囉。

BTW 冇人揸過槍迫我呀,唔好講到我好委屈咁,我只係順應某啲尊貴板友嘅意見。一係就某啲版友(住天南嗰位)理解能力有問題,一係就對人唔對事,見係你就反咗先(見慣不怪了)。

ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-1 17:19

Ohm 發表於 2022-11-1 12:23
54行錦田公路 64K行錦上路,服務範圍差咁遠你都可以話沿線,你不如拉埋A36 E36嚟講

其實而家有E ...

呢個年代,傻嘅先要30唔要25,有24我都要
除非係屋企樓下線太熟悉,否則噏得出要30嘅唔睇時間表同車程/ETA都未必知搭幾到邊個站,睇得嚟不如睇ETA

Quanta 發表於 2022-11-1 18:55

AE367 發表於 2022-11-1 11:01
閒日全日30分鐘一班......

以呢條線嘅虧損情況嚟講正常喎

KC3555 發表於 2022-11-1 23:59

佢出現得20至25分鐘,尤其是星期六日大清早,宜家鄉郊地方都唔會雞啼咁早就起身,相信都係為咗湊司機轉數,朝早行車咁暢順,唔想司機有咁長時間休息,3個鐘頭開20至25分鐘一班都係叫佢哋4部車90分鐘內行完一轉之餘仲補夠休息間。咁你哋又話唔鐘意22至23咁核突,佢又唔想司機得閒得滯,20至25順應你哋又唔心領,咁最好最平均,就22/23分鐘一班囉。

KMBAP1 發表於 2022-11-2 02:02

如果將 251A/B 拉去元朗改做順時\逆時錦田大循環例如:
251A:元朗 --> 錦上路地鐵站 --> 錦上路東行 --> 錦田路西行 --> 錦上路地鐵站 --> 元朗
251B:元朗 --> 錦上路地鐵站 --> 錦田路東行 --> 錦上路西行 --> 錦上路地鐵站 --> 元朗
取消54
可唔可行?

ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-2 02:36

KMBAP1 發表於 2022-11-2 02:02
如果將 251A/B 拉去元朗改做順時\逆時錦田大循環例如:
251A:元朗 --> 錦上路地鐵站 --> 錦上路東行 -->...

欖隧點轉車?

KE7066 發表於 2022-11-2 02:39

KC3555 發表於 2022-11-1 23:59
佢出現得20至25分鐘,尤其是星期六日大清早,宜家鄉郊地方都唔會雞啼咁早就起身,相信都係為咗湊司機轉數, ...

但呢排唔少減班減完完全無少到人開工,亦唔係話唔夠時間要加時
尤其夜後基本上係寧願益車長

shakugan2005 發表於 2022-11-2 05:52

KG1428 發表於 2022-11-1 11:32
星期六日反而頻密,咩玩法?

似係星期一至五抽左架車去柯打另一條線, 星期六日行返原線, 所以0555-0855平日比假日應該多兩班54, 計90分鐘一轉?

shakugan2005 發表於 2022-11-2 05:55

ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-2 02:36
欖隧點轉車?

68A點轉車? 68F點轉車?
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 九巴 54 修訂時間表