asv98.kw131 發表於 2022-11-24 21:17

cx838 發表於 2022-11-24 09:39
以客量計,城巴最多只有2個皇后山泊位,
現在已經是搶人半個,所以皇后山一樣冇位比佢開全日56A ...

其實 56A 而家係泊 679 979 泊位,點會冇位全日?
就算 78X 加到 20 分鐘一班,只要搬去 79X 個位其實都冇衝突,兩條線隔住 10 分鐘開就得。
不過城巴要展示主權,要霸住 278A 個位都冇辦法。

hkcctim2012 發表於 2022-11-24 21:50

asv98.kw131 發表於 2022-11-24 21:17
其實 56A 而家係泊 679 979 泊位,點會冇位全日?
就算 78X 加到 20 分鐘一班,只要搬去 79X 個位其實都 ...

其實78X/278A個位使用上係咪有衝突呢?
再者,真係要展示主權就應該霸78A個位🤣

asv98.kw131 發表於 2022-11-25 00:28

hkcctim2012 發表於 2022-11-24 21:50
其實78X/278A個位使用上係咪有衝突呢?
再者,真係要展示主權就應該霸78A個位🤣 ...

而家有,因為假日兩條線都喺 30 分會一齊開車,平日都有時撞時間,加班之後就唔知。而家 78X 好多時都係喺 56A / 679 / 979 站位上客,開車嗰陣有職員叫班客行去後面。不過,都有試過 278A 喺 56A / 679 / 979 站位上客。

hkcctim2012 發表於 2022-11-25 01:01

asv98.kw131 發表於 2022-11-25 00:28
而家有,因為假日兩條線都喺 30 分會一齊開車,平日都有時撞時間,加班之後就唔知。而家 78X 好多時都係 ...

大家協調到咪得囉,又唔係城巴霸住個位唔俾九巴用,係咪真係要咁執着呢?
城巴又計劃開新線,位就得咁多,唔share 邊夠用

asv98.kw131 發表於 2022-11-25 01:06

hkcctim2012 發表於 2022-11-25 01:01
大家協調到咪得囉,又唔係城巴霸住個位唔俾九巴用,係咪真係要咁執着呢?
城巴又計劃開新線,位就得咁多 ...

下下叫人又第二個站位跑去第四個站位都叫協調到?咁咩先叫協調唔到?仲未計朝早加埋 78B 一齊爭,本身 78B 又係多人上。
而家唯有希望加班之後班次可以就到。

hkcctim2012 發表於 2022-11-25 01:34

asv98.kw131 發表於 2022-11-25 01:06
下下叫人又第二個站位跑去第四個站位都叫協調到?咁咩先叫協調唔到?仲未計朝早加埋 78B 一齊爭,本身 78 ...

如果硬係要講,平日13:00前31班車入面都只係得3班車(7:10、12:00、13:00)係撞時間
至於撞得犀利嘅星期六日,78X係比278A更早提供服務,咁即係九巴撞城巴時間啦
78B亦都冇同78X/278A有衝突,7點嗰個鐘分別係00(78B) 10(278A/78X) 25(78B) 30(278A) 40(78X)

dennis28a 發表於 2022-11-25 02:22

城巴又計劃開新線,位就得咁多 ...

殺左個入面落客站,再將出面個小巴站劃做往山麗苑巴士站咪得囉,立即鬆返 1-2 條坑出黎。

asv98.kw131 發表於 2022-11-25 04:10

dennis28a 發表於 2022-11-25 02:22
殺左個入面落客站,再將出面個小巴站劃做往山麗苑巴士站咪得囉,立即鬆返 1-2 條坑出黎。 ...
嗰個站如果用嚟落客會好大鑊
之前未入晒伙,78A 最多人嗰班車仲係未坐得滿嘅時候已經好混亂。而家 78A 班次密過當時咁多,好容易兩班車一齊落客,嗰條路又有小學家長會接放學,之後啲校巴又係聽嗰度,如果用嗰個位真係會爆炸。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8]
查看完整版本: 一年後皇后山交通問題