ky927 發表於 2022-11-29 17:23

只收購巴士服務都正常,可變數好多
1) 可以申請專利化做哂愉景灣嘅巴士服務;龍運可以食哂DB01/02/03R,甚至延伸出荃葵青或其他新界範圍;
2) 轉乘網又可以做接駁九巴路線
3) 唔批專利化又可以用陽光support邨巴服務

斷估以愉景灣巴士收嘅車資同人口,應該唔賺都可以balance;反而係愉景灣得返船,將來就難講。

JX9097 發表於 2022-11-29 17:33

1) 可以申請專利化做哂愉景灣嘅巴士服務;龍運可以食哂DB01/02/03R,甚 ...

若果船車分拆
似乎船務嗰邊都幾難維持服務

HR1377 發表於 2022-11-29 17:34

kei_hk 發表於 2022-11-29 15:13
只係巴士轉給新公司﹐在沒有巴士收入補貼下﹐真係唔知渡輪會唔會停辦 or 管理費要作大額補貼。
按理﹐居 ...
愉景灣地契有冇好似珀麗灣咁一定要營辦渡輪?

如果地契有寫明必須提供巴士和渡輪,就算載通只收購巴士業務,渡輪仍要營運

網上資料顯示愉景灣交通是巴士,渡輪服務由愉景灣渡輪負責,實際上載通收購是否只有巴士?

UA2892 發表於 2022-11-29 17:39

HR1377 發表於 2022-11-29 17:48

1) 可以申請專利化做哂愉景灣嘅巴士服務;龍運可以食哂DB01/02/03R,甚 ...
如果可以申請專利化,相信馬灣NR330, NR331, NR332, NR334一早變左專利巴士:lol

ky927 發表於 2022-11-29 17:52

JX9097 發表於 2022-11-29 17:33
若果船車分拆
似乎船務嗰邊都幾難維持服務

收購埋船務都未必無可能

1) 載通好似無船嘅服務
2) 愉景灣算係中產屋苑,以目前車費,相信未算「惡做」

ky927 發表於 2022-11-29 17:55

HR1377 發表於 2022-11-29 17:48
如果可以申請專利化,相信馬灣NR330, NR331, NR332, NR334一早變左專利巴士

其實都無話唔得嘅,咁682C同969B同629都係非專變專,咁係差在公司發展取態同埋運吉取態。

當然唔轉得都有可能係地契或發展時簽訂嘅條約。

HR1377 發表於 2022-11-29 18:29

ky927 發表於 2022-11-29 17:52
收購埋船務都未必無可能

1) 載通好似無船嘅服務

珀麗灣客運雖然有船,但直接隸屬新鴻基

載通冇船服務

不排除新地有機會重組架構將珀麗灣客運隸屬載通

Quanta 發表於 2022-11-29 18:36

原來愉景灣有錢賺?仲以為好似珀客同68E 268M呢啲咁,賣樓賺錢嘅代價添。不過愉景灣啲客係豪過珀麗灣好多嘅,收貴一大截

ky927 發表於 2022-11-29 19:05

Quanta 發表於 2022-11-29 18:36
原來愉景灣有錢賺?仲以為好似珀客同68E 268M呢啲咁,賣樓賺錢嘅代價添。不過愉景灣啲客係豪過珀麗灣好多嘅 ...

樓價都唔同啦。
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 傳聞載通有意收購愉景灣客運