天空之神 發表於 2023-1-29 21:59

1234567 發表於 2023-1-29 13:24
我唔覺得要同條紅小直接競爭囉,33B做到megabox,九展,觀塘海濱,紅小做到咩?而且紅小觀塘嗰站頭行去ap ...

其實 930X 由銅鑼灣返荃灣西都要一個鐘,都係好耐同 934 鬥快完全唔夠班,934 荃灣總站出灣仔最快 35分鐘唔使
930X 愉城出上環 最快 35 分

只係小巴太唔生性比人搶到客,搶唔到地底客真心
好多客都唔係地鐵站沿線,例如沙咀道同海濱花園一帶
對 930X 好 33/40 好都係直接過地鐵

我意思係:唔好覺得行沙咀道龍德街好快
只係比行葵興葵芳快 5 分鐘

想真係要真特快,唔該一係大涌道就上,
一係就順手停千色做埋興芳,總之唔係入沙咀道陪塞
係咁多

1234567 發表於 2023-1-30 19:32

天空之神 發表於 2023-1-29 21:59
其實 930X 由銅鑼灣返荃灣西都要一個鐘,都係好耐同 934 鬥快完全唔夠班,934 荃灣總站出灣仔最快 35分鐘 ...

如果真係想最快應該係行青山上路,跟紅小咁行,葵涌道係慢過青山上路,即係290系可以慢過42C。不過咁就同38/42C重疊,最合理就係調條38行葵芳、大連排補返40嗰位,不過又係回返到隔離個post 38做唔到流水嘅問題

結論就係巴士想做真觀荃,係好難同紅小觀荃線競爭嘅,除非就係將所有線一齊大改。所以要提升競爭力,應該係要經到紅小去唔到嘅地方,即係觀塘區海濱地段,然係就係荃灣柴灣角。一味同紅小兜快係冇用,又會倒走黃大仙堆逆向客

我同意33或者係930X對荃灣西邊係比較慢,不過贏在直達,加上紅小競爭並不大,地鐵冇去港島咁有優勢,荃灣西東九又係獨營,唔洗好似930X/934咁爭客。但如果想加快33其實可以考慮行楊屋道代替沙咀道,原因係1.離沙咀道不算遠,2.可以避開接近紅小站頭3.咁行係快咗,

不過如果咁行頭段就要覆蓋到更多客先最多客受惠,即係唔淨止拉去愉城,要拉埋去荃景圍或者西約,甚至兩到都兜曬。我prefer上荃景圍,唔洗同40爭客,而且美環街、大涌道、西站 三個站大致上cover曬柴灣角嘅返工客,再唔係就學930、A31做埋祈德尊u turn 返沙咀道。同如果淨係到愉城咁不如行返沙咀道就算。

天空之神 發表於 2023-1-31 00:18

1234567 發表於 2023-1-30 19:32
如果真係想最快應該係行青山上路,跟紅小咁行,葵涌道係慢過青山上路,即係290系可以慢過42C。不過咁就同 ...

荃景圍邊度變到個位擺得低架車....
擠迫程度就快追到摩頓台

所以 290F 先走去擺愉城
除非沙咀道天橋兜上去返愉城啦

1234567 發表於 2023-1-31 18:26

天空之神 發表於 2023-1-31 00:18
荃景圍邊度變到個位擺得低架車....
擠迫程度就快追到摩頓台

30改行沙咀道天橋上落荃景圍,以愉景新城為總站,咁就讓到條坑出嚟

天空之神 發表於 2023-2-4 11:15

1234567 發表於 2023-1-31 18:26
30改行沙咀道天橋上落荃景圍,以愉景新城為總站,咁就讓到條坑出嚟

但出九龍就要兜大圈做
如果唔涉及加車個人無意見

但要考慮埋福來邨站位

1234567 發表於 2023-2-4 13:44

天空之神 發表於 2023-2-4 11:15
但出九龍就要兜大圈做
如果唔涉及加車個人無意見

出九龍要行兩次荃景圍冇辦法。直行沙咀道其實係快咗,會彌補返兜兩次荃景圍嘅時間,況且荃景圍重覆嗰段燈位少,唔會曬好多時間。
福來邨九龍方向用滿樂大廈,返荃灣唯有愉景新城經天橋行過去,再唔係就313小巴。

cx838 發表於 2023-2-5 21:00

214P_world 發表於 2023-1-4 01:12
290F 康城(將藍特快)全日係好,但觀塘道全停區議員9成9都唔收貨,直行中九龍幹線更實際
290B 不見得有需要 ...

真係開290F的話,都要等6幹全通,由將藍直行六幹,再去三幹,葵芳個邊落返黎啦。290F應該寶琳開,經坑口,康城後全日直飛,咁先吸引。

觀塘道等40做返啦

天空之神 發表於 2023-2-7 01:29

1234567 發表於 2023-2-4 13:44
出九龍要行兩次荃景圍冇辦法。直行沙咀道其實係快咗,會彌補返兜兩次荃景圍嘅時間,況且荃景圍重覆嗰段燈 ...

咁倒不如要 290F 開車逆走就算啦.....

結果都係一樣, 甚至學以前 A31 荃灣西開兜返去愉城, 而家變左兜上荃景圍

1234567 發表於 2023-2-7 12:56

天空之神 發表於 2023-2-7 01:29
咁倒不如要 290F 開車逆走就算啦.....

結果都係一樣, 甚至學以前 A31 荃灣西開兜返去愉城, 而家變左兜上 ...

290F做唔到荃灣西、荃灣南,攞架33去兜美孚、長沙灣啲居民實反抬。只有33先做到荃灣西、荃灣南。

天空之神 發表於 2023-2-8 23:21

1234567 發表於 2023-2-7 12:56
290F做唔到荃灣西、荃灣南,攞架33去兜美孚、長沙灣啲居民實反抬。只有33先做到荃灣西、荃灣南。 ...

咁龍德街一帶本身都養唔起條 33 或者 33B
咁有得唔兜美孚咩?
兜左都唔會跌因為無選擇
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: [建議] 將軍澳及觀塘來往荃葵青路線重組