asv98.kw131 發表於 2023-1-12 00:00

建議九巴加強 270S 服務、城巴開辦 N79X 線

目前,北區往返旺角的通宵服務為人垢病,情況可參見此處,公共小巴及專線小巴服務極為差劣(58S 更加於 2023 年 1 月 1 日取消),雖然九巴在 2013 年已經開辦 270S 已經能舒緩上述情況,但 270S 尾班車時間為 0230,未能提供全通宵服務,而且旺角以北的長沙灣及深水埗並未能被 270S 覆蓋,上水至深水埗紅色小巴班次極為疏落(30 - 40 分鐘一班),如果滿座又要再等下一班,故建議九巴加強 270S 服務及城巴開辦 N79X。
https://www.hk01.com/社區專題/134427/來稿-上水人夜歸手記-兩點開始等車-返到屋企嗰陣係日出?utm_source=01webshare&utm_medium=referral
更新:270S 同 N79X 喺 02:30 後聯合班次。
270S 服務建議
特別事項:取消前往坪輋的員工接送巴士
停站:
往 尖沙咀東(麼地道)往 打鼓嶺(松園下)
打鼓嶺(松園下)尖沙咀東(麼地道)
蓮麻坑路半島酒店
竹園九龍清真寺
較寮栢麗購物大道
打鼓嶺警署柯士甸道
簡頭圍油麻地寧波街
塘坊油麻地文明里
李屋村油麻地碧街
昇平村旺角奶路臣街
雲泉仙館旺角街市 #
坪原路銘基書院 #
坪輋花園弼街 %
香港浸會園太子站 %
坪輋中電站黃竹街 %
秀境臺北河街 %
孔嶺村怡閣苑 %
高埔長沙灣遊樂場 %
流水响長沙灣徑 %
軍地長沙灣長荔街 %
新圍軍營饒宗頤文化館 %
山麗苑花都廣場
皇后山邨欣盛苑
龍躍頭蓬瀛仙館
安樂村基新中學
海聯廣場粉嶺置福圍
聯和墟總站嘉盛苑
海聯廣場華慧園
粉嶺樓路清河邨
皇府山上水站
順欣花園石湖墟郵政局
上水符興街上水圍
上水寶石湖路翠麗花園
彩蒲苑彩碧閣北區運動場
上水站天平邨天明樓
上水官立中學皇府山
欣翠花園上水宣道小學
嘉盛苑聯和墟
基新中學逸峯
粉嶺站龍躍頭
景盛苑皇后山邨
華心邨山麗苑
粉嶺公路轉車站新圍軍營
碧海藍天 %軍地
光昌街 %流水響
興華街 %高埔
元州邨 %孔嶺村
九龍工業學校 %坪輋中電站
基隆街 %香港浸會園
北河街 %坪輋花園
石硤尾街 %坪輋元下村
白楊街 %坪原路
旺角維景酒店 %雲泉仙館
旺角中心 %昇平村
中匯街 #李屋村
奧運站 #塘坊
富貴街 #簡頭圍
旺角道 #打鼓嶺警署
奶路臣街較寮
碧街竹園
文明里蓮麻坑路
長樂街打鼓嶺(松園下)
尖沙咀德成街

聖安德烈堂

金馬倫道

尖沙咀中間道

尖東站

尖沙咀東(麼地道)

# 只限獨立時段停靠% 只限合併時段停靠
收費:
全程$29.5
尖沙咀東(麼地道)往聯和墟$19.3
花都廣場 往 沙頭角$15.3
聯和墟 往 尖沙咀東(麼地道)$19.3
碧海藍天 往 尖沙咀東(麼地道)$6.3

服務時間:
往 打鼓嶺

每天間距
00:00 - 02:00 #20
02:30 - 06:30 %60

往 尖沙咀 / 大角嘴

每天間距
00:30 - 04:30 %60
04:30 - 06:00 #30
# 獨立時段% 合併時段
N79X 服務建議
路線停站:
往 大角嘴往 沙頭角
沙頭角尖沙咀東(麼地道)%
担水坑半島酒店 %
新村九龍清真寺 %
塘肚栢麗購物大道 %
沙頭角診所柯士甸道%
南涌油麻地寧波街 %
鹽灶下油麻地文明里 %
石橋頭村油麻地碧街 %
麻雀嶺旺角奶路臣街 %
下禾坑維港灣 #
禾坑中匯街 #
萬屋邊奧運站 #
萊洞富貴街 #
磚窰櫸樹街 #
大塘湖旺角道 #
馬尾下弼街
孔嶺太子站
高埔黃竹街
流水响北河街
軍地怡閣苑
新圍軍營長沙灣遊樂場
山麗苑長沙灣徑
皇后山邨長沙灣長荔街
龍躍頭饒宗頤文化館
安樂村花都廣場
聯和墟欣盛苑 *
海聯廣場蓬瀛仙館
粉嶺樓路基新中學
皇府山粉嶺置福圍
順欣花園嘉盛苑
上水符興街華慧園
上水寶石湖路清河邨
彩蒲苑彩碧閣上水站 *
上水站 *石湖墟郵政局
上水官立中學上水圍
欣翠花園翠麗花園 **
嘉盛苑北區運動場
基新中學天平邨天明樓
粉嶺站皇府山
景盛苑上水宣道小學
華心邨 *聯和墟
粉嶺公路巴士轉乘站 **逸峯
碧海藍天龍躍頭
光昌街皇后山邨
興華街山麗苑
元州邨新圍軍營
九龍工業學校軍地
基隆街流水響
北河街高埔
石硤尾街孔嶺
白楊街馬尾下
旺角維景酒店大塘湖
旺角中心磚窰
旺角街市 #萊洞
銘基書院 #萬屋邊
奧運站 #禾坑
君匯港 #大朗
維港灣 #麻雀嶺
奶路臣街 %石橋頭
碧街 %鹽灶下
文明里 %南涌
長樂街 %沙頭角診所
尖沙咀德成街 %塘肚
聖安德烈堂 %新村
金馬倫道 %木棉頭
尖沙咀中間道 %担水坑
尖東站 %沙頭角
尖沙咀東(麼地道)%

*可轉乘九巴 N73 來往落馬洲或大窩西支路,不設轉乘優惠**可轉乘 B7 來往香園圍口岸,設轉乘優惠減收 $6# 只限獨立時段停靠% 只限合併時段停靠

行車路線(獨立時段):
往 大角嘴順隆街、沙頭角公路 – 石涌凹段、沙頭角公路 – 禾坑段、沙頭角公路 – 馬尾下段、沙頭角公路 – 龍躍頭段、龍馬路(東行)、迴圈、龍馬路(西行)、皇后山公共交通總站、龍馬路(西行)、沙頭角公路 – 龍躍頭段、聯安街、聯和墟公共交通總站、和泰街、和睦路、粉嶺樓路、馬適路、馬會道、寶石湖路、彩園路、百和路、粉嶺公路、吐露港公路、大埔公路 – 沙田段、青沙公路、荔寶路、連翔道、興華街西、興華街、荔枝角道、大南西街、長沙灣道、欽州街、荔枝角道、大南西街、長沙灣道、興華街、荔枝角道、彌敦道、旺角道、西洋菜南街、亞皆老街、櫻桃街、深旺道、海輝道、迴旋處、海輝道及海帆道
往 沙頭角海帆道、海輝道、迴旋處、海輝道、深旺道、櫻桃街、、大角咀道、櫸樹街、晏架街、旺角道、彌敦道、長沙灣道、青山道、青沙公路、大埔公路 – 沙田段、吐露港公路、粉嶺公路、百和路、彩園路、寶石湖路、馬會道、馬適路、粉嶺樓路、和睦路、聯安街、沙頭角公路 – 龍躍頭段、龍馬路(東行)、皇后山公共交通總站、龍馬路(東行)、迴圈、龍馬路(西行)、沙頭角公路 – 龍躍頭段、沙頭角公路 – 馬尾下段、沙頭角公路 – 禾坑段、沙頭角公路 – 石涌凹段及順隆街

班次:
往 沙頭角

每天間距
00:00 - 02:00 #30
02:00 - 05:00 %60

往 大角嘴 / 尖沙咀

每天間距
00:00 - 04:00 %60
04:00 - 05:00 #30
# 獨立時段% 合併時段
收費:
全程$29.5
花都廣場 往 沙頭角$10.1
碧海藍天 往 大角嘴$6.3
(參考 N373 及 701S 分段收費)

kmb71k 發表於 2023-1-12 00:15

當日間277A都只係開一小時一班仲要限時限刻
開全晚沙頭角/打鼓嶺通宵往返九龍巿區幾乎係天方夜譚
仲要係皇后山同沙頭角已經有N78
而打鼓嶺極其量都係開條N79往返上水粉嶺

另外270S只係方便夜歸人士由九龍返北區而設
開全晚肯定冇可能
請善用N373或N73<>N271

asv98.kw131 發表於 2023-1-12 00:57

kmb71k 發表於 2023-1-12 00:15
當日間277A都只係開一小時一班仲要限時限刻
開全晚沙頭角/打鼓嶺通宵往返九龍巿區幾乎係天方夜譚
仲要係皇 ...
N73 同 N271 / N373 開咩班次話?其實原本嘅建議只係去到皇后山,不過後尾覺得可以去埋沙打服務多啲人(正如大窩西都可以有 N73 同 N373)反正車程唔會長好多,N78 全程只係 30 分鐘(去到上水),同埋唔淨只沙打,亦都去粉嶺、上水。
而且 N78 冇轉乘 270S 優惠。

不過你話 270S 去程減疏啲都可以。

更新:270S 去程改為 30 - 60 分鐘一班,回程 02:00 後減至 45 分鐘一班。

YouTime 發表於 2023-1-12 01:52

出九龍就真係冇咩必要開,反建議270s碌多個深水埗就欽州街西上連翔道海輝道U入青沙+拉入皇后山止步

asv98.kw131 發表於 2023-1-12 02:00

YouTime 發表於 2023-1-12 01:52
出九龍就真係冇咩必要開,反建議270s碌多個深水埗就欽州街西上連翔道海輝道U入青沙+拉入皇后山止步 ...
1. 本身 270S 平日都可能要企,兜深水埗打算企埋車頂?
2. 咁可能會惹嚟城巴反對,本身咁辛苦開咁多條件投到 79X 做皇后山,而家九巴就咁可以拉 270S 入嚟。
3. 如果真係要唔開 N79X,咁點解唔食埋沙頭角殺 N78?而家皇后山嘈冇全晚通宵 / N78 服務時間太短,如果 N78 改全晚,用車數目點都唔及合併 N78 同 270S 好。
4. 出九龍只係用嚟回車順便載客,同時俾埋沙打可以喺 78K 79K 頭車之前出到去。

更新:270S 全程車費加價,彌補巴士公司嘅損失,但係增設市區往聯和墟嘅分段收費避免乘客不滿。

YouTime 發表於 2023-1-12 02:35

我明城巴可能反對270S拉入去,但係我諗城巴都唔會想開N79X,因為老九絕對唔會比佢踩入上水+聯和墟,單做皇后山只會蝕死佢,如果270S拉唔到入去,N79X又開唔到,最好方法一係N373拉入去做轉乘,一係N78開全晚,一係就運吉出手放城巴入上水+聯和墟開皇后山-油尖旺,同埋長荔深半夜唔會有好多客,始終都要搭單做,至於270S企人問題加班解決到

asv98.kw131 發表於 2023-1-12 02:42

YouTime 發表於 2023-1-12 02:35
我明城巴可能反對270S拉入去,但係我諗城巴都唔會想開N79X,因為老九絕對唔會比佢踩入聯和墟,單做皇后山只會 ...
做埋沙頭角同打鼓嶺另一個目的係費事北區其他居民反感,基本上每次話皇后山加車,北區其他居民都會不滿,尤其係原本選皇后山區議員嘅人。
正如九巴 RPP 都用服務和興村去掩飾 673 加經華明嘅事實。
聯和墟方面,咁九巴可以入皇后山同多啲人嘅尖沙咀,城巴可以入粉嶺同上水作交換都應該可以接受嘅。
深水埗同長沙灣雖然唔係商業中心地帶,但係根據以往等紅 Van 嘅經驗,深水埗同長沙灣都有一定需求去北區,而且 270B 尾車客量其實幾可觀。

YouTime 發表於 2023-1-12 03:05

asv98.kw131 發表於 2023-1-12 02:42
做埋沙頭角同打鼓嶺另一個目的係費事北區其他居民反感,基本上每次話皇后山加車,北區其他居民都會不滿, ...
坦白講皇后山都唔及華明反感,同埋話哂278A聯和墟都叫有著數,華明真係洗唔洗673都要搶啊大佬?要去銅記去大欖自己轉968啦,洗唔洗咩線都要搶一輪?成個聯和墟得261/673/278A對外全日唔去華明,華明簡直係北區公敵:curse::curse:,如果九巴真係放城巴入上水/粉嶺,咁我諗城巴都肯做,咁沙頭角做埋又冇壞嘅

天空之神 發表於 2023-1-12 04:41

其實連 58S 都做唔住仲要同人講開巴士線

真係空氣輸送,同埋嫌屎水蝕唔夠

JH_LE4612 發表於 2023-1-12 08:39

兩條線喺旺角大角咀互相搶客,唔見得有人會慢慢碌黃巴,結果黃巴得翻太子長深荔,當沙埔屯元荃都冇通宵(仲要唔係深宵)車做嗰頭,真心唔覺得會出到幾多北區客,270B尾車多客嘅就應該要佢拉遲一兩班尾車,而唔係拉黃巴落水全晚運凳。衰啲講句,皇后山分分鐘開條入落馬洲嘅N56A可能仲有著數。至於沙打兩區,得罪講句,未有大發展前真係無謂太大咬,一陣錦田汀角路西貢又會嘈話要齊兩隻顏色嘅通宵車就冇意思。。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 建議九巴加強 270S 服務、城巴開辦 N79X 線