JN6854 發表於 2008-12-8 22:33

據東方即時新聞報導
現時仍未搶修完畢
已安排緊急接駁巴士來往觀塘至油塘(藍田不停?)

肇事原因:供電系統故障

電視新聞提要表示乘客可於觀塘站免費出閘

港鐵無表示將軍澳線受影響 (即係可以如常過海?)

3AD60 發表於 2008-12-8 22:41

原帖由 68A 於 2008-12-8 22:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
將軍澳線過海冇問題,
只係觀塘線冇得用將軍澳線過海je。

其實今晚咁既情況搭港鐵由觀塘去將軍澳已經
斷覽,我想問今晚係觀塘去將軍澳各條巴士線
是否班班頂閘?

mmlcs36 發表於 2008-12-8 22:42

~誰@359~ 發表於 2008-12-8 22:53

睇泥除左過海,將軍澳既居民聽朝都係早d出門好
咁耐以泥地鐵壞親乜野大穫野,都唔會即刻搞得掂
之後幾日實有手尾跟:L

DIH 發表於 2008-12-8 23:01

原帖由 ~誰@359~ 於 2008-12-8 22:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
睇泥除左過海,將軍澳既居民聽朝都係早d出門好
咁耐以泥地鐵壞親乜野大穫野,都唔會即刻搞得掂
之後幾日實有手尾跟:L
講錯喇,畀我會話:搭住巴士先啦!:lol
不過問題係,新一代或新搬入人士可能已經唔識搭巴士出東九龍,或者想搭而條線冇咗。

limited 發表於 2008-12-8 23:15

23:12 恢復正常

DIH 發表於 2008-12-8 23:16

請大家睇下Yahoo上面21:49的星島標題:
港鐵調頸嶺線最快十時半才恢復

睇到問題嗎?:lol:lol:lol

JX7348 發表於 2008-12-8 23:21

今晚9:30由天后搭mtr官塘...落到站已經講緊呢單野...
但去到北角至聽到官塘-調景嶺暫停...但有專車送你返官塘....
去到油塘站...對面月台已經封左...結果就行去B出口轉穿梭巴士(月台得廣播,好多人埋怨上到去大堂至有人話你知行去邊搭)
出閘時唔使扣$...不過落到去茶果嶺道待車條龍真係長到...同時都有好多車排緊隊...因為係1部車1部車咁上...
結果全部都係冠忠車...有得拉相信都拉晒過晒...(之後仲見到部橙白間色旅遊巴黎埋??)
不過排排下都發覺唔使好耐..約5分鐘都已經上到車...
司機手車都好辣下...中途停左藍田MTR D出口...之後總站官塘停左係D出口(即以前98A個站)
整體黎講...今次應變唔算太差...只係在油塘站月台指示不足...淨係識播廣播有免費車搭....
用車大部份係3+2位MAN 同 ISUZU

但中途都有車'私牌'走左

途中仲有部錦繡MAN,不過一陣就'私牌'走左...

記得對上果次撞上故障係2星期前...
早上9:30由官塘經油塘過海...結果因訊號故障停左5分鐘響官塘...
雖然唔算係嚴重故障....但似乎好似密左D...:L

JX7348 發表於 2008-12-8 23:28

不能再UPLOAD相上黎..???
-請刪文-

dennis28a 發表於 2008-12-8 23:57

原帖由 DIH 於 2008-12-8 23:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

講錯喇,畀我會話:搭住巴士先啦!:lol
不過問題係,新一代或新搬入人士可能已經唔識搭巴士出東九龍,或者想搭而條線冇咗。

又未必既,對於往係市中心既新區居民,差極都識坐 796S 去牛頭角站,
去到觀塘,頂多受到觀塘道交通大擠塞影響,出到市區,飛紅小去各區都可以,
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 觀塘至調景嶺港鐵服務暫停