DIH 發表於 2008-12-10 00:07

回#38
但今次連MTR自己都講唔出/講唔啱會搞幾耐,畀個電視佢都係無用。

日本A鐵路線壞,可以搭B鐵路線,但香港好多地方都只有一條重鐵服務,
有backup的只有九龍西-中西區這條命脈,其他地方出事只能轉巴士,
但巴士唔係MTR管轄範圍喎,而且又係生意上的競爭對手,
佢有冇咁好心機整個program顯示替代路線丫~

只怕有個system,但無人用咋~
唔好忘記鐵路只係港鐵公司的副業。

tonytsang_hk 發表於 2008-12-10 00:30

原帖由 DIH 於 2008-12-10 00:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
回#38
但今次連MTR自己都講唔出/講唔啱會搞幾耐,畀個電視佢都係無用。

日本A鐵路線壞,可以搭B鐵路線,但香港好多地方都只有一條重鐵服務,
有backup的只有九龍西-中西區這條命脈,其他地方出事只能轉巴士,
但巴士唔係MTR管轄範 ...

咁唔好寫服務略受阻延
例如行車時間至少延誤幾多分鐘
搶修時間 多於幾多分鐘..
又或者
搶修時間 未能評估

一直也覺得地鐵的表達方式很官腔 未脫離官僚思維
只能怪而家鐵路係獨市生意唔同日本 有好多間私鐵同你爭

EU5472 發表於 2008-12-10 17:44

回復 42# 的帖子

你要知道日本大過香港好多
同埋而家香港都唔係好多位再建一些路線幾乎一樣的鐵路

勁迷港鐵 發表於 2008-12-10 18:06

其實就算裝,我好懷疑有幾多個人睇..
就算應變,安排得好,一D香港人都照:@插
(真係好想叫d人去自己去安排)

但始終mtr 都5知要delay 幾耐,硬件再好都冇用la?

不過mtr要同underground 學野
underground 應變超快
(可能熟能生巧)

AVW56 發表於 2008-12-10 18:21

原帖由 ksmbh 於 2008-12-9 23:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

香港人質素係咁,
次次有事都見到有人好似潑婦罵街咁,
對件事有幫助咩....:@
上個月都試過有次東鐵線紅磡至旺角故障,
大家排隊退票有個師奶係度嘈嘈閉,
真係惡頂...:L

以客為先,
搞到越來越多野蠻人....

我朋友打 ...

我又唔覺得D人嘈有咩唔岩WO

正所謂事不關己, 己不勞心, 而家梗係講得口響且客觀架...
但如果係你身處其中, 受其影響, 你的表現是否真的如此冷靜?

其次, 正如前面D POST所講
一開始, 站內職員都未有第一手資訊
結果佢地就無準新的消息告知乘客

職員講: 15分鐘delay
但係, 當不斷15分鐘又15分鐘又15分鐘的時候
你仲可以咁冷靜嗎? 我對此有D保留下

有時, 唔可以單單以旁觀者(清高者)的角度去睇
切身處地想想才作批評吧

mmlcs36 發表於 2008-12-10 19:48

mmlcs36 發表於 2008-12-10 19:50

mmlcs36 發表於 2008-12-10 19:51

gn3509 發表於 2008-12-10 20:37

原帖由 mmlcs36 於 2008-12-10 19:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁的事件也要高層出來?

恐怕世界上冇乜公司會咁做?
香港既鐵路,暫停服務幾分鐘已經算大獲,
今次一停停足四粒鐘,仲要响正繁忙時間
點都要有高層少少既去解釋下吧

TL 發表於 2008-12-10 20:38

頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9
查看完整版本: 觀塘至調景嶺港鐵服務暫停