JN6854 發表於 2008-12-10 20:42

原帖由 mmlcs36 於 2008-12-10 19:51 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁的事件也要高層出來?

恐怕世界上冇乜公司會咁做?
今日見晒報 仲俾機電工程署要求指定時限內交報告
作為運作主管0既高層就可以置身事外?

今次事件影響時間相比以往同類故障算係長0既一次
而且仲撞0岩放工繁忙時間發生 受影響人數數以十萬計
最起碼都要道個歉表示誠意先啦
(特首0的手下做錯 特首有時都要出0黎道歉啦)

呢個牽涉到巿民對一個機構0既信心
當巿民對一個機構再無信心 試問佢點樣再營運落去?

以前港鐵曾經答應過政府 一旦事故時間超過一定時限
就要即時向傳媒公眾報告 並作出相應緊急安排
但今次非常明顯無做到呢樣0野

mmlcs36 發表於 2008-12-10 20:46

tonytsang_hk 發表於 2008-12-10 21:56

原帖由 勁迷港鐵 於 2008-12-10 18:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實就算裝,我好懷疑有幾多個人睇..
就算應變,安排得好,一D香港人都照:@插
(真係好想叫d人去自己去安排)

但始終mtr 都5知要delay 幾耐,硬件再好都冇用la?

不過mtr要同underground 學野
underground 應變超快
(可能 ...

如果安排得好 會少人d插
問題是港鐵的處理手法不妥當 低估事故的嚴重性 我對觀塘線服務略受阻延的字句感到反感 因為這句不是事實(實際上係嚴重好多)
如果寫最少阻延幾多分鐘 咁樣 至少也是表達事實
係一個透明度高的社會 做咩野都會有人反對 只是人數多少的問題 因為沒有可能有一樣野係滿足到所有人的利益

我的立場就是,在緊急的情況下,所發佈的信息應該要客觀全面,不能令乘客有被誤導的感覺

JN6854 發表於 2008-12-10 22:18

原帖由 mmlcs36 於 2008-12-10 20:46 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我冇話過高層唔負責
只係話高層從來不是走出黎受靶果個
高層出0黎受靶 受0既係傳媒箭耙
最前線出0黎受耙 受0既係巿民箭耙

差別在最前線次次都受硬 高層就唔係次次都要受

DIH 發表於 2008-12-10 22:35

我想請問一下,當晚幾時開始所有車只往觀塘?
我諗我在觀塘綫上就係大約佢第二次出事時(公布的延誤時間由縮短變成增加),
大約八點,無留意時間,當時並無話列車只往觀塘,而鑽石山站市民照常入站。

今日又有「趣聞」:
七點幾返到鑽石山,月台不斷連續播「往調景嶺列車即將到達......」的兩文三語廣播,
由我落車到上電梯已經至少五次,月台長都無符要上去控制室......

回#51
如果出事係一間超市、一間食店、一間航空公司,市民對佢無信心真係好難做,
但講到公共交通,兼且係唯一業者的香港鐵路喇喎,趕時間你咪又係要靠佢。

電車男如我都係玩下電車Go好過。:lol

solomon 發表於 2008-12-10 22:43

雖然有人說是天方夜譚, 不過長遠來說, 信號可容許觀塘線
列車過海, 確實可部份解決類似今次事件, 如可以部份班次
以觀塘為總站, 部份過海, 北角站以相隔形式發車, 觀塘線
前往寶琳乘客可於港島轉車, 情況可否改善, 當然加上巴士
接駁, 相信可減少路面其他交通的負荷, 當然混亂一定有, 不
過總比用幾小時才調動接駁巴士好一點吧!

nelson72A 發表於 2008-12-10 23:50

當日小弟大約係7:35pm左右係鰂魚涌站搭港鐵返屋企
去到油塘站先知道觀塘線供電系統故障
唔知道幾時恢復正常

當小弟準備係油塘站出閘時
才醒起油塘既巴士線較少
港鐵又無提及會提供接駁巴士
小弟唯有原站出閘...改搭682(好彩冇頂閘)
結果大約8:45pm先返到屋企

ksmbh 發表於 2008-12-11 00:31

原帖由 AVW56 於 2008-12-10 18:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我又唔覺得D人嘈有咩唔岩WO

正所謂事不關己, 己不勞心, 而家梗係講得口響且客觀架...
但如果係你身處其中, 受其影響, 你的表現是否真的如此冷靜?

其次, 正如前面D POST所講
一開始, 站內職員都未有第一手資訊
結 ...

我就係上個月試過東鐵紅磡壞車見識過D師奶客有感而發,
當日港鐵安排都係唔太理想,
連個出入口都無貼通告我先會入閘,
落到月台見部車冇燈冇冷氣先知乜事上返去排隊搞八仔,
但突發情況都無計,
結果都要去死逼上部170做閘長入沙田....

JN6854 發表於 2008-12-11 00:36

原帖由 ksmbh 於 2008-12-11 00:31 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我就係上個月試過東鐵紅磡壞車見識過D師奶客有感而發,
當日港鐵安排都係唔太理想,
連個出入口都無貼通告我先會入閘,
落到月台見部車冇燈冇冷氣先知乜事上返去排隊搞八仔,
但突發情況都無計,
結果都要去死逼上部170 ...
幾年前都出現過呢類事件
當時唔知壞乜鬼0野 結果我去到葵芳站往中環方向月台
等0左十幾分鐘「咦? 咁耐都無車??」
跟住落番去原站出閘 無扣錢
後尾唔記得發生咩事 攪到無車

其實控制中心明知出0左事
係咪可以即時通知各車站「stand-by」
以便一個攪唔掂0既時候可以即時將乘客由「原站」疏走
而唔係攪到班客塞死0係某幾個站呢?

fw1321 發表於 2008-12-11 09:49

原帖由 JN6854 於 2008-12-11 00:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

幾年前都出現過呢類事件
當時唔知壞乜鬼0野 結果我去到葵芳站往中環方向月台
等0左十幾分鐘「咦? 咁耐都無車??」
跟住落番去原站出閘 無扣錢
後尾唔記得發生咩事 攪到無車

其實控制中心明知出0左事
係咪可以即時通 ...

十幾分鐘對乘客黎講可能係好耐, 但對於調查一單事故起因
所需既時間就唔算耐。有時就係要一段時間確認事故屬於
邊個程度, 先可以向乘客發佈準確既資訊, 所以控制中心
一開始「明知出事」亦都冇可能好清楚知道果單野係小兒科
定係大鑊飯。如果果單野只係小兒科, 控制中心叫晒車站
叫 D 乘客走, 倒頭來只會造成不必要既混亂, 乘客一樣係
插到佢暈, 所以今次事故初段 (大約七點半) 港鐵既廣播係
冇問題。

不過, 當佢地知道電纜有事既時候, 行內人都應該意識到呢件事
有排搞, 果陣就應該盡快安排緊急接駁巴士, 以及勸喻受影響既
乘客乘搭其他交通工具。今次港鐵既失當就係呢個部分做得
唔好。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9
查看完整版本: 觀塘至調景嶺港鐵服務暫停