chan6723 發表於 2010-4-20 22:14

373 / 373A 重組

既然今時今日 373A 行八幹之後的反應咁差,九巴又唔肯
將 373A 打回原形。

373 本身行東隧的效果又唔係差 (只係上水 / 粉嶺太過兜路),
咁其實,不如將呢 11 班車「打回原形」地行東隧,來一次
大重組啦。

路線建議:

373 上水 - 上環
上水總站開出,途經:
清河村 > 百和路 (欣翠花園,嘉盛苑,粉嶺火車站,景盛華心) >
大窩西支路 (不入華明) > 吐露港公路 > 跟原線出上環。

早上開車時間:0700, 0720, 0740, 0800

上環開車,途經:
依原線到達華明 / 欣盛苑後,直行百和路 (粉嶺火車站) >
置福圍嘉福村 > 欣翠 / 華慧園 > 清河村 > 上水

傍晚開車時間:1800, 1840, 1920

373A 聯和墟 - 上環
聯和墟總站開出,途經:
海聯廣場 / 榮輝中心 > 粉嶺樓 > 祥華 / 粉嶺中心 / 塘坑 > 華明 >
欣盛苑 / 牽晴間 > 直上大埔公路 / 吐露港公路 > 原 373 路線
往上環

早上開車時間:0650, 0710, 0720, 0730, 0750, 0810,
0830 (試「非繁時」反應)

上環開出,途經:
依原線到達吐露港公路 > 大埔公路 (不入大窩西支路) > 華明 >
欣盛苑 / 牽晴間 > 粉嶺中心 / 祥華 > 榮輝中心 > 聯和墟總站

傍晚開車時間:1740, 1820, 1900, 1940

如果可以的話,可考慮開兩班 373B 聯和墟 - 銅鑼灣天后
聯和墟總站開出,途經:
新 373A 路線往東隧 > 東廊鯉景灣出口出英皇道 > 英皇道
(跟 307P 停站) > 天后總站

早上開車時間:0710, 0730

天后開出,途經:
英皇道 (跟 307P 停站) > 鯉景灣出口上東廊 / 東隧 > 新 373A
路線返聯和墟

傍晚開車時間:0615, 0645

用車:277X 抽兩架蛇車去做,反正有唔少住粉嶺返太古坊的人
都係搭 277X 轉地鐵。

歡迎狠批。

barking 發表於 2010-4-21 19:12

回復 1# 的帖子

建議可行

唯反對277X 抽兩架蛇車去做,因為這兩班蛇車的人,不是全部轉地鐵返太古坊
而且277X早上蛇車坐滿

chan6723 發表於 2010-4-21 21:02

原帖由 barking 於 2010-4-21 19:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
建議可行

唯反對277X 抽兩架蛇車去做,因為這兩班蛇車的人,不是全部轉地鐵返太古坊
而且277X早上蛇車坐滿

我會咁睇:

我相信朝早搭 277X 轉地鐵 / 其他巴士出港島東的, 應該最少有 200 人吧?
用兩架蛇車去做呢班客剛剛好。

除非無法夾到時間, 否則我唔相信仲會有人有 373B 唔搭, 繼續搭
277X 轉車吧。

barking 發表於 2010-4-21 21:56

回復 3# 的帖子

如果最少有200人轉投, 兩部車唔夠啦
因為也會吸引搭火車的人
除非有人願企

STD282 發表於 2010-4-21 23:47

chan6723 發表於 2010-4-22 09:24

原帖由 STD282 於 2010-4-21 23:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不如比 373 / 373A 自己擁有幾架掛牌車啦 .. 好過抽黎抽去

* 南下 273P , 西域 259E , 過海線 934 , 935 , 948 都有呢個安排 , 非掛牌線服務時段就調走該區對外線 . ...

咁其實就算 373 系有自己掛牌, 做完 373 系之後好大機會
都係行返 277X / 279X 果堆線。

另外回 373B 問題: 開兩班其實只係試驗, 如果反應好,
先再諗加班都未遲。

STD282 發表於 2010-4-22 18:27

Choi 發表於 2010-4-25 00:19

原帖由 chan6723 於 2010-4-22 09:24 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁其實就算 373 系有自己掛牌, 做完 373 系之後好大機會
都係行返 277X / 279X 果堆線。

另外回 373B 問題: 開兩班其實只係試驗, 如果反應好,
先再諗加班都未遲。 ...

遲遲不開373B的原因,是否想賺轉乘客錢呢?
想快夾平,直坐港鉄/東鉄綫轉118最快。
想最快,也不介意隧道口換乘其他路綫。
另外是否新巴想開綫殺入北區?進展如何?

Wright---AVW16 發表於 2010-4-25 11:18

原帖由 STD282 於 2010-4-22 18:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁最起碼唔洗大量拎人地 D 車先 :)
聽講277X同279X堆歐三車好似係373全日既資源,只不過因為未成事,所以當做277X同279X既掛牌

SaintAngolmois 發表於 2010-4-26 13:48

原帖由 Wright---AVW16 於 25/4/2010 11:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

聽講277X同279X堆歐三車好似係373全日既資源,只不過因為未成事,所以當做277X同279X既掛牌
唔知咁講合唔合適
不過其實九巴係咪已經預備好做全日版嘅373/373A?
頁: [1] 2
查看完整版本: 373 / 373A 重組