tonytsang_hk 發表於 2012-11-11 21:08

234X線路線調整 (碧堤半島來往尖沙咀(麼地道)

改線原因:
1. 荃灣區沒有真正特快往油尖旺路線 (所謂的特快線30X, 234X, 238X只得大約三成路段是特快路段,三線的平均行車時速都低於每小時15公里)
2. 尖沙咀至美孚之間的道路有大量交通燈及交通繁忙,是增加行車時間的主因
3. 深井地區沒有直接巴士線前往旺角以南地區
4. 234X客量長期低迷,不如另闢客路,把路線變成一條深井及荃灣的特快路線

特點:荃灣來往尖沙咀只需30分鐘

234X   碧堤半島來往尖沙咀(麼地道)
往尖沙咀方向:
01. 碧堤半島巴士總站
02. 馬灣碼頭
03. 深井村
04. 海韻花園
05. 深井深慈街
06. 海美灣
07. 麗都灣
08. 汀九
09. 南山游泳會
10. 金麗苑
11. 油柑頭
12. 翠景臺
13. 灣景花園**
14. 麗城花園三期
15. 麗城花園一期
16. 荃景圍天橋
17. 愉景新城
18. 荃灣大河道
19. 祁德尊新邨
20. 廣東道
21. 匯翔道
22. 柯士甸道
23. 新港中心
24. 新世界中心
25. 尖沙咀(麼地道)

往尖沙咀(麼地道)班次:
星期一至六:
06:15-07:1515分鐘一班
07:30-09:007-10分鐘一班**
09:12-23:00    12-18分鐘一班

**07:30-09:00部分班次由灣景花園開出

星期日及公眾假期:
06:15-23:00    13-15分鐘一班

往碧堤半島方向:
01. 尖沙咀(麼地道)
02. 半島酒店
03. 金巴利道
04. 油麻地寶靈街
05. 九龍中央郵政局
06. 佐敦炮台街
07. 祁德尊新邨
08. 滿樂大廈
09. 荃灣建明街
10. 福來邨永康樓
11. 荃景圍天橋
12. 荃灣柴灣角街
13. 麗城花園三期
14. 灣景花園
15. 翠景臺
16. 油甘頭
17. 近水灣
18. 南山游泳會
19. 汀九
20. 麗都灣
21. 海美灣
22. 深井深慈街
23. 碧堤半島巴士總站

往碧堤半島班次:
星期一至六:
07:30-00:0013-15分鐘一班

星期日及公眾假期:
07:30-00:0013-18分鐘一班

全程行車里數:約21.6公里
全程行車時間:66-68分鐘
全程收費:$9.5
分段收費:
灣景花園往尖沙咀(麼地道):$8.1
匯翔道往尖沙咀(麼地道):$4.6
祁德尊新邨往碧堤半島:$4.6

轉乘優惠:
30X, 61M, 234A, 234B

234P暫時保留,如客量明顯下跌,可考慮取消路線

lkl415 發表於 2012-11-11 21:17

tonytsang_hk 發表於 2012-11-11 22:42

原帖由 lkl415 於 2012-11-11 21:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
荃灣的長久以來也沒有特快線,認同此方案。
但是我認為入彌敦道會好D(放落渡華路):kiss:

即係點行呢?行佐敦道出番去?

EH2674 發表於 2012-11-11 23:52

應該加停美孚,本整過6,238X,30X<->234X作為無車到旺角打前既補償

S3BL100 發表於 2012-11-12 00:41

建議可取,但係會影響234X主要客源(長沙灣至旺角)

倒不如搵埋234A/234B的車玩,殺A線,過車俾234X拆,
234X跟樓主,另開34X灣景開,跟原線縮落紅磡鐵路站,去程行眾坊街、上海街、
佐敦道、覺士道、柯士甸道,回程暢運道直接右轉漆咸道南,經加士居道返原線,不入尖咀,
再按需求減班分車俾234X。

荃灣想做真特快的技術難度其實唔細,因為資源唔夠,
得30X/234X/238X玩,當中238X又好難同其他線重組,
而30X要玩的話,又一定要拉埋30及/或39A先至勉強夠資源。

tonytsang_hk 發表於 2012-11-12 07:12

原帖由 EH2674 於 2012-11-11 23:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
應該加停美孚,本整過6,238X,30X234X作為無車到旺角打前既補償

停左美孚就唔可以行西九龍快速公路,要行西九龍走廊,可行性低左
其實我加30X轉乘係比人轉車出旺角/打前,如果唔夠可以加埋33A
其實我咁搞一搞234X 30X係要加班,但要諗諗係邊搵車加比佢

tonytsang_hk 發表於 2012-11-12 07:17

原帖由 S3BL100 於 2012-11-12 00:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

倒不如搵埋234A/234B的車玩,殺A線,過車俾234X拆,
234X跟樓主,另開34X灣景開,跟原線縮落紅磡鐵路站,去程行眾坊街、上海街、
佐敦道、覺士道、柯士甸道,回程暢運道直接右轉漆咸 ...

嘩,34X要擺去紅磡鐵路站咁遠? 為何不擺去渡華路呢?
如果殺左234a,得番234b,d人會搭小巴,同埋對轉乘客做成不便

AVD1 發表於 2012-11-12 09:53

原帖由 tonytsang_hk 於 2012-11-11 21:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
改線原因:
1. 荃灣區沒有真正特快往油尖旺路線 (所謂的特快線30X, 234X, 238X只得大約三成路段是特快路段,三線的平均行車時速都低於每小時15公里)
2. 尖沙咀至美孚之間的道路有大量交通燈及交通繁忙,是增加行車時間的主 ...
呢個建議有問題,
1) 荃灣方向, 灣景花園班人明顯係要收貴左
2) 本來麗城個邊係直出九龍, 而家冇左條線 (要兜荃灣)
3) 長沙灣, 深水埔, 太子及旺角都再冇直車往來荃灣西約, 變相送客去紅小 ~

AVD1 發表於 2012-11-12 09:58

原帖由 S3BL100 於 2012-11-12 00:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

佐敦道、覺士道、柯士甸道,回程暢運道直接右轉漆咸 ...
正正隔離板起呢幾日就有人有呢個類似樓主 o既建議,
不過人地就係打 234A 主意 ~

事先將 234A 取消,
拎哂所有資源去打做一條深井經灣景出尖沙咀 o既特快路線

234X 就維持現狀但縮短至佐敦

荃灣市中心交由 30 系自己搞掂佢 (即 30 及 30X) ~

而我自己就有個咁 o既建議 ~

============
將隔離板個回文成個 copy 過黎 ~

[*]將條 234X 拉去青龍頭, 之後做荃灣西約特快出九龍半島 (你話落到尖沙咀就尖沙咀, 呢個我冇咩意見, 始終如果話經西九龍走廊直出旺角肯定搞死條 52X) ~
[*]新線 234A 你話要做灣景/麗城花園 (即係荃灣西約), 柴灣角工業區出九龍 (呢個係可行, 預期呢個會變獨市生意, 因為 30X 將會改路後唔再經大涌道, 問題在於非繁忙時間靠一個住宅區同埋工業區究竟有冇客, 呢一樣野我反而會有擔心) - 見下部 ~ [呢條其實即係新線, 將現有 234A 取消及將 234A 轉營]
[*]30X 你要佢行青山公路 (經葵涌道) 出九龍呢個係冇問題, 不過我覺得咁的話定位將會同 30 重疊, 所以我自己認為 30X 改路呢回事我會有保留, 反之你話將 30X 行入荃灣市中心經楊屋道出九龍半島呢個反而我會覺得可以諗. 因為 238X 同樣都係收平 30X 幾毫子咁大把, 絕對唔會影響 238X 客量. 另外, 我始終覺得 30X 認為特快化, 改路線號為 230X 並全日行經西九龍走廊直出旺角, 九龍區總站延長至九龍城碼頭. (紅小客而家多的是, 搶返小小客我覺得係可行) ** 行西九龍走廊係因為有版友認為 33A 唔搞, 既然唔郁 33A, 荃灣區特快出九龍區心臟地帶就比 230X 搞掂佢 ~
[*]30 因為 30X 已經唔再經太子以北 o既九龍地區, 即深水埔, 長沙灣應該比 30 自己食左佢. 另外, 30 可以考慮繞經葵涌道 (建議 30 行沙咀道, 因為楊屋道有 33A), 即原線至葵涌道之後就直出九龍, 唔再繞經葵芳及荔景, 荔景比 38A 搞掂佢 ~

如果呢四條線搞掂之後,
即變相兩個區 (即荃景圍及荃灣西約) 分別有兩線出九龍, 一條去九龍南一條去九龍北, 各自分工 ~
但係因應擔心 234A 唔夠客, 另外一個可以考慮 o既辦法就係將新 30/234A 併埋一齊, 因為其實個性質係好相似,
可以考慮由荃威花園開出, 經荃景圍 > 右轉青山公路 (停荃景圍天橋一站當工業區上客站) > 入灣景及麗城花園兜一個圈 > 之後經海興路直上荃灣路離開荃灣
兩線併埋一齊之後, 兩個住宅區理應夠客去支撐一條線直出九龍 ~

然而荃灣市區方面就要另外諗辦法代替** ~
不過諗深一層已經有 33A 可以代替前往美孚, 長沙灣及深水埔等區域,
又有 230X 直出旺角, 深水埔, 其實荃灣區出市區路線又真係變左可有可無 ~

** 建議 230X 將繞經現有祈德尊新邨一站,
後經海盛路 > 直出楊屋道離開荃灣 ~

==============
但係同時因為會擔心大涌道一帶班客冇得直出九龍 (以知祈德尊新邨一站為 30X 及 234X 之一大客倉)
會建議如下 (即方案二 - 30/234A 合併):
事先由灣景花園開出 > 經青山公路-荃灣段 > 右轉上荃景圍 > 依次序: 美環街 > 荃景花園 > 荃灣中心 > 安賢街 (不停站, 已免做成混亂) > 荃灣港安醫院 > 荃威花園總站 > 荃景圍街市 > 荃景圍 > 安賢街 (左轉) > 荃景圍 > 荃德花園 (假設有站) > 荃景圍天橋 > 沙咀道 > 右轉大涌道出返去停祈德尊新邨 > 荃灣路出九龍

回程:
荃灣路 > 大涌道 > 沙咀道 (左轉) > 荃景圍天橋 > 依次序: 荃德花園 (假設有站) > 荃灣港安醫院 > 荃威花園總站 > 荃景圍街市 > 荃灣中心 > 荃景花園 > 美環街 > 右轉荃景圍天橋 > 原線 234X

咁做的話對大涌道直出九龍 o既客絕無影響, 但係就會另到灣景/麗城花園班客兜左一個圈, 無法同紅 van 競爭 ~

tonytsang_hk 發表於 2012-11-12 10:31

原帖由 AVD1 於 2012-11-12 09:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

正正隔離板起呢幾日就有人有呢個類似樓主 o既建議,
不過人地就係打 234A 主意 ~

事先將 234A 取消,
拎哂所有資源去打做一條深井經灣景出尖沙咀 o既特快路線

234X 就維持現狀但縮短至佐敦

荃灣市中心交由 30...

你個建議的考慮周詳好多,至於你話234a改路後無競爭力,其實不用擔心。本身234X都無咩競孚力,反而咁搞可以拉到荃灣來往尖咀的潛力客源。荃灣和尖咀除左番工客,仲有行街客
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 234X線路線調整 (碧堤半島來往尖沙咀(麼地道)