timmylee 發表於 2013-5-29 00:05

30新定位 替代40/59A/66在荃灣/葵涌<>深水埗之功能

屯門轉車站啟用後,相信59A/66最後會慢慢陰乾至取消
而40提速後亦不再經深水埗
荃灣間接就會冇左3條出深水埗既路線

諗到荃灣其實有30可以出到荔枝角, 但路線迂迴, 加上荔景打後路線就同42/45/46重疊, 客量一般
所以希望趁機搞搞佢, 令佢起死回生

------
30路線改為 荃威花園 <> 麗閣
收費: 全程 $5.5

往麗閣經:
荃景圍> 青山公路> 大涌道> 沙咀道> 大河道> 青山公路> 葵涌道> 葵益道> 興芳路> 荃灣路> 葵涌道> 長沙灣道> 大南西街> 青山道> 欽州街> 長沙灣道> 東京街

往荃威花園經:
東京街> 荔枝角道> 欽州街> 元州街> 興華街> 長沙灣道> 荃景圍> 葵涌道> 荃灣路> 興芳路> 葵益道> 葵涌道> 青山公路> 荃景圍

路線拉直左, 但延長至深水埗後, 行車時間不會大幅度縮減, 里數大約12-13公里
至於用車, 除沿用30車隊外, 睇下66取消果時可唔可以掉1-2部ADS過黎
班次應該可以維持20分鐘一班, 到客量OK先換走單層
至於車費可能因里數長左會收高一級, 咁睇下可唔可以改去愉景新城去就(減1公里)
荔景<->荃灣客, 可改乘313小巴

歡迎討論:)

AVD1 發表於 2013-5-30 12:15

基本上我好同意你呢個建議,
反而我自己認為我覺得去到麗閣真係有 D 到喉唔到肺 o既感覺,
反建議將 30 搬往欽州街 ~

至於收費問題, 我會傾向跟返現時 30 (即 $ 6.10)
一離開荃景圍之後就收返 $ 5.50 ~

1) 就算而家收 $ 6.10., 荃景圍仍然有吸引力, 因為已經比 30X 平左唔小 ~
2) 由荃景圍往來葵興/葵芳 o既客, 將唔會受到任何影響 ~
3) 起荃灣先分返段都唔覺得有咩問題, 就算收 $ 6.10 都唔覺過份, 不過既然而家 30 起荃灣市都已經有分段的話, 呢個分段做返都可以接受 ~
4) 新 30 如果做得成, 30X 提速方案荃景圍就已經冇理由反對; 連帶 33A 及 40 三線應一次過提速了事 ~

而家講黎講去都係得返荔景 <> 荃灣最大問題
1) 313 做唔到麗堯
2) 小巴冇 $ 2 優惠 ~

timmylee 發表於 2013-5-30 23:15

原帖由 AVD1 於 2013-5-30 12:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
基本上我好同意你呢個建議,
反而我自己認為我覺得去到麗閣真係有 D 到喉唔到肺 o既感覺,
反建議將 30 搬往欽州街 ~

我都有諗過欽州街, 但要兜到落南昌街先U turn返去總站, 一來多左里數, 二來果段路載空氣既成份比較高
同埋欽州街西行近西九龍中心係塞車黑點, 所以先避走麗閣

而擬訂分站亦都盡量照顧現有59A/66乘客
黃金/深水埗MTR > 福榮街站
西九龍中心/鴨寮街 > 怡靖苑站

而往荃灣方向, 西九龍中心門外同元州街沿線有分站, 應該可以吸納嫌40/66/59A去程貴($8.4/11.7/11)既乘客

joesiu27 發表於 2013-5-31 08:59

這提議非常不錯, 但麗閣未必有足夠車坑

AVD1 發表於 2013-5-31 12:54

原帖由 timmylee 於 2013-5-30 23:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我都有諗過欽州街, 但要兜到落南昌街先U turn返去總站, 一來多左里數, 二來果段路載空氣既成份比較高

而擬訂分站亦都盡量照顧現有59A/66乘客
黃金/深水埗M ...
其實係咁, 又有冇可能起白田做到總站 ?
於長沙灣道/近欽州街之後 > 直落一個街口到南昌街, 左轉南昌街直上白田,
1) 可以避左塞車黑點 ~
2) 石硤尾一帶返荃灣可選乘 30 線, 同現有 40 基本上冇咩分別 ~

而距離其實都係差唔多, 兩者唔會差得遠 (因為去返欽州街總站學你所講都要去到南昌邨調頭) ~

joesiu27 發表於 2013-5-31 15:56

回復 5# 的帖子

上白田更好,40可名正言順提速,但白田總站已有2E&104,車坑又係掹掹緊,不如借機踢2E上澤安,等2D完成歷史任務(好似澤安話要E都唔要D)
但拉上白田,可能要全程唔入青山道換取時間,行長沙灣道又要同龜鐵直接競爭,兩難喎

AVD1 發表於 2013-5-31 17:19

原帖由 joesiu27 於 2013-5-31 15:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
上白田更好,40可名正言順提速,但白田總站已有2E&104,車坑又係掹掹緊,不如借機踢2E上澤安,等2D完成歷史任務(好似澤安話要E都唔要D)
但拉上白田,可能要全程唔入青山道換取時間,行長沙灣道又要同龜鐵直接競爭,兩難喎 ...
但係入長沙灣道始終有吸引力,
如果佢做得密的話, 基本上已經可以引到眾安街個站 o既客坐新 30 而唔揀行返上去坐港鐵,
入左青山道反而可能會另有部份客而卻步, 始終西九龍中心一帶比青山道人流更多 ~

timmylee 發表於 2013-5-31 20:09

原帖由 AVD1 於 2013-5-31 12:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實係咁, 又有冇可能起白田做到總站 ?
於長沙灣道/近欽州街之後 > 直落一個街口到南昌街, 左轉南昌街直上白田,
1) 可以避左塞車黑點 ~
2) 石硤尾一帶返荃灣可選乘 30 線, 同現有 40 基本上冇咩分別 ~

而距離 ...

揀石硤尾既話, 里數相比麗閣較長(沒有u-turn嘛)
同埋寧願去大坑東(東龍樓), 果度有足夠位擺車, 而40又途經該段路

但:
如果來回經長沙灣道, 青山道/元州街客(40)就食唔到
如果唔經欽州街, 西九龍/黃金客(59A/66)就食唔到

要諗諗 40/59A/66之間既平衡點..

Gary_B 發表於 2013-6-1 02:14

原帖由 timmylee 於 2013-5-30 23:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

.

你兜落麗閣+麗閣出欽洲術個段路 仲長過擺欽洲街兜落富昌個段路啦

Gary_B 發表於 2013-6-1 02:19

原帖由 timmylee 於 2013-5-31 20:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

同埋寧願去大坑東(東龍樓), 果度有足夠位擺車, 而40又途經該段路

但:
如果來回經長沙灣道, 青山道/元州街客(40)就食唔到
如果唔經欽州街, 西九龍/黃金客(59A/66)就 ...
1.大坑東出站未必可以右轉大坑東道 要兜入窄窄的棠蔭街

2.九龍方向行青山道

3.荃灣方向行長沙灣道
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 30新定位 替代40/59A/66在荃灣/葵涌<>深水埗之功能