1181 發表於 2013-8-27 07:46

1181 發表於 2013-8-27 07:57

reason 發表於 2013-8-27 09:32

原帖由 1181 於 2013-8-25 23:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

彩虹道唔係總站區,講完

11B非繁客量唔掂,用17做埋車又密左,又有車海轉乘
繁時有17A做番土瓜灣

有乜數據證明客量影響大過40?
講緊全線只有九碼一個站expect要轉車
唔轉車都只係行10分鐘就到下路,仲近過叫人由明愛去荔枝 ...
你話11B非繁客量唔掂? 咁唔通17就好掂
仲講緊11B同17各自做緊唔同嘅獨市
11B做一小段下路同十三街 17就負責何文田
咁點解唔可以係何文田用41/45轉11B 而一定係3B/5C轉17
單純因為非繁客量唔掂就要成條cut嘅話
咁我諗第一要cut嘅點都係6D而唔係11B

你建議目的都唔洗諗得咁辛苦啦
直接打 搶劫鄰區資源以優化單邊總站區巴士服務

咁成個世界就會清靜曬

S3BL100 發表於 2013-8-27 10:56

原帖由 1181 於 2013-8-27 07:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1 從前有100人講過,去九龍灣停九龍灣南先方便番工客
咁大大條5D係度,仲有以閣下標準站位更吸引嘅297,除左你老人家要行遠左,應該得一(百)人反對
唔好忘記行去德福近過觀塘道
而佢哋本身仲可以坐15,14,17,28來往九龍灣-土瓜灣
條線東行停九龍灣站,西行停九展

無錯,九龍灣入面有297同28,德福有5D,因此放工時間呢幾條線都有唔少捧場客。
但係297收幾錢?5D係咪全日?28做唔做到木廠街?
如果你認為叫呢班客被加價兼且落完車行路係無問題既話,點解青山道又唔可以行去搭港鐵?

係咪雙重標準先?你答唔到呢個問題,即係你已經支持唔到點解要打劫人地區資源拎去青山道

事實係放工時間11B一樣好多客,因為土瓜灣無鐵路,
行得出去德福的乘客唔會自然俾地鐵吸走左。

仲有定富街呢個位根本係epic fail

如果你依然覺得打劫土瓜灣無問題既話,咁好囉,
而家係青山道要開線,唔該你自己走去搵11B受影響地區的議員,同佢地講數,
我驚你到時無地自容咋:kiss:

深水步想開線,自然無理由free ride,唔可以淨係識得打劫人地而唔自己都找數。
唔係唔俾你搵觀塘資源,但係好心搵都搵d極少人由總站坐去另一邊總站既線搞啦,
11C同15A已經可以俾你郁,只要你搞掂另一邊總站出觀塘的問題,或者換到第二D甜頭俾佢地咪得囉。

你之前就一路鬧觀荃打劫深水步資源,鬧人無飯食係咪要去搶錢,
我想講,你而家正正係做緊呢樣野囉。

1181 發表於 2013-8-27 11:22

S3BL100 發表於 2013-8-27 11:47

原帖由 1181 於 2013-8-27 11:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我都想知有幾多人由翠屏去木廠街,11B正正係呢類少人坐全程嘅線
17X嘅車就係比番13街一帶,佢要玩大可以倒埋堆車落5D兼全日
5D拉到雅麗道/裕民坊開跟28B去啟業返原線,非繁20分
但個人對九龍灣南非繁客量有保留

11B主要用途係翠屏區內客去九龍灣
換6D、17,翠屏反而去遠左
加分段比11C,6D已經可以做番4.9去九龍灣,九龍城

深水埗係全港絕無僅有無九巴區內線嘅區
請問閣下想點攞車?

要搞清楚幾樣野先:

1. 而家你郁6D/11B/17,翠屏賺左,觀塘果關要過就唔難,
但係你點同九龍城區既土瓜灣交代?
翠屏少人坐去木廠街係事實,但係觀塘到九龍灣沿線一路都有人搭佢去木廠街,先係關鍵

2. 5D全唔全日係後話,但係按整體規劃,5D全日既話,另一邊總站應該擺彩福
(彩福至啟晴/啟麗之間點行係另一件事),而唔係入觀塘巿中心,就算維持兩味亦然

3. 深水步同紅磡土瓜灣玩法唔同,因為深水步有港鐵,紅磡土瓜灣無,
所以紅磡土瓜灣線直行觀塘道有唔少支持者,唔代表深水步可以全盤複製。
事實係舊40觀青巿佔率根本唔高,與其直行觀塘道同地鐵/紅小對撼
不如走入九龍灣搵新客仲好啦

4. 無區內線唔代表無得找數,起碼你今次觀塘找數的11B都係跨區線,唔係觀塘區內線啦。又雙重標準?
好簡單,12乘載率唔高,減一架車都做到15分一班夠載。
跟住2仔乘載率都唔高,又可以抽一架起兩架止。
之後2A深水步段太兜而乘載率亦唔係好高,拉直條線唔減班都可以減到三架車。
當然,由呢幾條線抽車,就意味住條線元州街後要直落興華街轉入東京街總站,觀塘方向跟796C去到青山道。
但四小龍/海麗突然間多左條就腳的巴士線去觀塘,去九龍城又快過796C,執到啦……

1181 發表於 2013-8-27 22:49

S3BL100 發表於 2013-8-27 23:00

原帖由 1181 於 2013-8-27 22:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1/2又係你想點改就唔可以其他改法?而且定富街,牛下一帶向來少客,德福已經可以用5D
拉5D定開17X都可以合理替代

咁而家又係你想點改就要其他區一定肯奉陪俾你搞?好霸道喎。
5D同你建議條17X都唔係全日線,點取代一條全日線的功能?

即係咁,青衣重組,唔使再拖條41入土瓜灣本身係好合理(41改特快係咪合理另作別論)。
結果?土瓜灣話要條線入青衣,於是咪ban左囉。
而家你抽走條線唔係青衣線咁簡單,而係九龍灣 - 觀塘,你估下場會係點?
都話左你咁有信心既話,而家係你要改線,應該係你去同佢地講數,
睇下結果係點囉:victory:

1181 發表於 2013-8-27 23:28

S3BL100 發表於 2013-8-27 23:37

原帖由 1181 於 2013-8-27 23:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不如諗下點解15X,14X搞死1415都無人嘈
佢哋根本唔抗拒改特快

17X有市場,相信閣下無異議,問題只係點sattle十三街至九龍灣一段
撤除里數問題,合併28B,5D維持4.9似乎係比較可行嘅方法
班次可以加到12分一班,西面總站放紅火/ ...

咁我又問你,14 15減完班仲係全日,11B改完之後呢?兩個case點同?

根本唔改11B都仲有其他方法,點解你又唔試下打11C 15A的主意,係都要搵條真係有人坐足八九成甚至全程車程既線去改?
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 建議重組6D, 11B及17線