hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 22-23中西區RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 22-23中西區RPP

andreweb 發表於 2022-2-26 02:58 | 顯示全部樓層

利申,其實我也是半山街坊。

我平日已經習慣了,座26於大館落車,之後用扶手電梯行上堅道,衛城道。
如果想快,直達仲有23;可能我仲後生,夠體力,所以覺得十分輕鬆及暢順。
至於,12/12M/13邊條取消都無問題,因為用半山行人扶手電梯上落話咁快。
而且,中環下面仲有一條線叫40M,要座__上山都好方便。
另外,於中環交易廣場的綠小22/22S,日間的班次都開得幾密。
Rogerlhm98 發表於 2022-2-26 01:58 | 顯示全部樓層
ctb213 發表於 2022-2-26 00:27
英雄所見略同,12和13重叠最少,要處理的應該是12M

冇理由為左少數要由戴倫址上羅便臣道的人,令中環碼頭一 ...

雙向行巴士問題不大,係用車要執一執咁解
不過自08年後無再考慮過擺線上西行
亦都限制左重組嘅方向

ctb213 發表於 2022-2-26 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
又加價 發表於 2022-2-25 10:58
所以我覺得反正都要拉長個圈,唔差在拉埋去旭龢道啦,咁樣更可以統一半山三條線嘅服務

英雄所見略同,12和13重叠最少,要處理的應該是12M

冇理由為左少數要由戴倫址上羅便臣道的人,令中環碼頭一路到老蘭要上西摩頂羅便臣道的大多數人陪兜.點計都係叫那10個人行多10分鐘比要100人陪兜10分鐘好吧? (10比1應該沒有誇張)

最好當然是有車直上羅便臣道然後西行,但羅便臣道西行的行車線比東行窄,而且雍景台前少少有個漏斗位(近衛城里)特別窄,應該不能雙向行巴士,否則12能直上羅便臣,去到衛城道直落堅道

又加價 發表於 2022-2-25 19:14 | 顯示全部樓層

[/quote]
[quote]kay 發表於 2022-2-25 13:47順時同逆時只可二選一,除非好似56A羅便臣上羅便臣落
如果要涉及堅道柏道問題,56A都去唔到柏道,都係逆時係別無他選

順時56 56B已經死比你睇,而且堅道有40M同13

係23 40下再安排12做逆時,即係柏道羅便臣東行最多客,開條順時我唔認為會做得返逆時客

下路落山同上路上山由12/12M/13/23/40可見市場其實存在,只係啲人用咗其他方式而已

下路落山點解死我嘅睇法係因為累鬥累,以前有8/10/10A/10B/22/22S/28/31/紅頂同40M/103爭
而家淨低10/22/22S/31同40M/103,但大家都疏,而且行到中環都係15分鐘嘅事,所以不少人都會行落山,好過等小巴同巴士,13而家喺環貿都只有極少客上,但有客落,主要係返工同工人送小朋友返學/補習/興趣班

上路上山好多人喺孫中山紀念館落電梯上返羅便臣道,都有人唔嫌慢搭12M遊花園,都有人死等12,仲有56A/B,搭3電梯落返去嘅都有

而且上路順時針上山唔似以前25C上山要兜路,花園道直剷上頂其實係最快,所以我個人對順時針路線睇法較樂觀

中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
Rogerlhm98 發表於 2022-2-25 14:23 | 顯示全部樓層
所以我覺得反正都要拉長個圈,唔差在拉埋去旭龢道啦,咁樣更可以統一半山三條線嘅服務

其實學你話齋斷唔斷圈唔緊要嘅話
我都認同係可以試行你嘅方法
順逆上下路各一條用25A/C模式或由12/13做曬佢
羅便臣道來回一條,堅道柏道旭龢道落返堅道又一條
始終絕大部份路段都係可以堅道/般咸道行上去解決
唯一兩個行又唔方便又唔近地鐵站又唔近電梯嘅「英華女死角」又可以靠13循環化做返曬。
加埋新12/23/40 BBI已經填曬窿當年提議12玩逆走除左係城記想搶埋13客之外
亦同你嘅concept有啲類似
3B做下路,12做上路
當然呢個前提係放棄個圈淨係做填窿

kay 發表於 2022-2-25 13:47 | 顯示全部樓層

順時同逆時只可二選一
除非好似56A羅便臣上羅便臣落
如果要涉及堅道柏道問題
56A都去唔到柏道
都係逆時係別無他選

順時56 56B已經死比你睇

而且堅道有40M同13

係23 40下再安排12做逆時
即係柏道羅便臣東行最多客
開條順時我唔認為會做得返逆時客

即係好似當年錦田
迫人搭251M兜成條錦田公路上大隧
錦上路唔搭你

世界很簡單 人類很複雜
又加價 發表於 2022-2-25 10:58 | 顯示全部樓層

Rogerlhm98 發表於 2022-2-25 02:09
其實簡單啲諗
行埋柏道根本就唔係斷圈,只係拉長個圈
但齋行西摩道就係縮圈,咁就反而係斷圈

但羅便臣道都有居民要由西營盤站回家,由戴麟趾覆完診都係得 12M 方便,12 行左西摩道圈,就做唔到戴麟趾。西營盤站都叫做行過少少有 23 40,但係戴麟趾行去堅道花園/寧養台都係遠。影響肯定比羅便臣道慢左 5 分鐘,或者寶玉閣要去美麗臺上車大好多。
宜家 12 13 金鐘起同路去到柏道,如果肯 12 13 夾下班次,應該會比現時金鐘單飛 12M 好。

12同13係最唔會撞市場嘅兩條,而家要夾而冇夾嘅係12M/13。中環北嘅客係可以同會行去老蘭叫3/4飛,或者上3/22小巴,但唔會由西摩道頂行返去英華,都唔會由西摩道底行去柏道口

戴麟趾都拆咗十幾年了,冇理解錯啲病人轉移晒去醫院道西營盤診所
而家我要由西營盤站去羅便臣道都會行去SSGC叫三飛,反正C出口喺東邊街站同SSGC中間,但東邊街得一飛,所以其實斷圈以半山人計真係問題不大,我個人情願要條密啲嘅線好過而家咁

上面有人話柏道無客,但我見全日都有人上落,反而條西摩道先古古怪怪

而且好似12M 23 40,落山食糊係纜車站同金鐘,亦係全日都有人落客既位,纜車站亦有人行去中環一帶

如果配合上面兩個前提,基本上順時針唔駛考慮
柏道本身無得直上,行羅便臣同堅道都無分別,但羅便臣道計,因為去中環金鐘需求太大,由柏道掃晒成條羅便臣道,保證夠客,就自自然23 40外,亦容許12 12M 13存在

我嘅睇法係如果逆時針有咁多人落山,自然都會有返咁多人順時針上山。問題係而家啲人去晒邊?柏道而家都有人落係證明咗有人唔介意逆時針慢慢上(所以12M金鐘都有人等),咁嘅話說明順時針上一定有市場。要知道有幾多人用半山圈睇下幾多人堅道上會更清楚。

亦解釋到45A點解干德道到西摩道呢段路有位剩
亦解釋埋點解重組左56B
56B變左有線無車

45A又唔同喎,蔚巒閣計,45A落得西營盤嚟,13都到咗中環

56B大道東係雞肋,金鐘銅鑼灣又有10/31 cover,有線冇車,比晒56A搶12M/23/40客都預咗

咁既然順時逆時無爭議,關鍵係點解決條西摩道
不過23A取消都要數返2013年,十年甩走一部份西摩道算係咁
半山如果本身唔係中間有個交叉衛城道同西摩道,仲要兩邊都有巴士行,無既話上面有上面做,下面有下面做,本身係最好
但13肯定甩唔走衛城道,即係話12 12M合併,之後再將40或40M改為單向服務,已經執無可執

如果西摩道衛城道一定要有服務,而家咁兜一兜上半段已係最好,因為兩條路嘅下段嘅樓其實都有出口喺堅道/近美麗閣巴士站

但係40/40M我未有30X延長前個人覺得最好係轉做兩條循環,南區 -> 柏道 -> 羅便臣道 -> 花園道 -> 上亞厘畢道 -> 堅道 -> 般咸道,同南區 -> 般咸道 -> 堅道 -> 金鐘 -> 灣仔 -> 金鐘 -> 中環 -> 林士街天橋 -> 薄扶林道就最好
可以同23零重疊之餘,又可以做到灣仔 -> 南區特快嘅市場
中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
kay 發表於 2022-2-25 10:16 | 顯示全部樓層
Rogerlhm98 發表於 2022-2-25 02:50
前幾頁有講過,飛唔走老蘭嘅個圈大定細都只係杯水車薪
而要快嘅話就直接大膽啲玩羅便臣道直上,要補埋西 ...

或者咁講
要先搞清楚半山問題

上面有人話柏道無客
但我見全日都有人上落
反而條西摩道先古古怪怪

而且好似12M 23 40
落山食糊係纜車站同金鐘
亦係全日都有人落客既位
纜車站亦有人行去中環一帶

如果配合上面兩個前提
基本上順時針唔駛考慮

柏道本身無得直上
行羅便臣同堅道都無分別
但羅便臣道計
因為去中環金鐘需求太大
由柏道掃晒成條羅便臣道
保證夠客
就自自然23 40外
亦容許12 12M 13存在

以前未有西營盤站
做順時落到般咸道
如果行返堅道落山
車程又長左
就算依家有西營盤站
羅便臣近中環個邊根本唔會同你浪費時間坐回頭車

亦解釋到45A點解干德道到西摩道呢段路有位剩
亦解釋埋點解重組左56B
56B變左有線無車

咁既然順時逆時無爭議
關鍵係點解決條西摩道
不過23A取消都要數返2013年
十年甩走一部份西摩道算係咁

半山如果本身唔係中間有個交叉
衛城道同西摩道
仲要兩邊都有巴士行
無既話上面有上面做
下面有下面做
本身係最好
但13肯定甩唔走衛城道
即係話12 12M合併
之後再將40或40M改為單向服務
已經執無可執
世界很簡單 人類很複雜
2076 發表於 2022-2-25 06:36 | 顯示全部樓層
ctb213 發表於 2022-2-25 02:28
利申我也是半山街坊

我覺得劃圈不是劃得越大,覆蓋得越多就是好,而是怎樣令最多的人得到方便.講真12,12M ...

但羅便臣道都有居民要由西營盤站回家,由戴麟趾覆完診都係得 12M 方便,12 行左西摩道圈,就做唔到戴麟趾。西營盤站都叫做行過少少有 23 40,但係戴麟趾行去堅道花園/寧養台都係遠。影響肯定比羅便臣道慢左 5 分鐘,或者寶玉閣要去美麗臺上車大好多。
宜家 12 13 金鐘起同路去到柏道,如果肯 12 13 夾下班次,應該會比現時金鐘單飛 12M 好。

如果戴麟趾上山真係唔重要,12 13 仲有個重組方法的:

12 原線,西摩道上山,來回兜金鐘
13 上山方向去到殷樺花園掉頭落番去列堤頓道,按計劃延長去金鐘

但咁樣會唔會做死 13,然後 12 依然空載? 其實金鐘上高主教,人人都搭晒 56 56A,中環上高主教,行免費半山扶梯唔好?
抗議962B重組
還我962全日服務
Rogerlhm98 發表於 2022-2-25 02:50 | 顯示全部樓層

ctb213 發表於 2022-2-25 02:28
利申我也是半山街坊

我覺得劃圈不是劃得越大,覆蓋得越多就是好,而是怎樣令最多的人得到方便.講真12,12M ...

前幾頁有講過,飛唔走老蘭嘅個圈大定細都只係杯水車薪
而要快嘅話就直接大膽啲玩羅便臣道直上,要補埋西摩道嘅咪落一落衞城道,你真係咁改嘅我話之你拉到去蒲飛路
個圈當然越大車程只會越慢,但如果用「最多的人得到方便」嘅角度諗就係二合一之後果條線繼續可以係曬咁多個地方原站/附近站上落
亦係今次重組想做到嘅野
正如之前3B取消,係唔改任何線嘅情況下淨係靠12/12M BBI同13做返,個圈縮左而方便嘅人就一定只會少左