hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵綫紅磡站列車出軌事故調查報告
開啟左側

東鐵綫紅磡站列車出軌事故調查報告

kei_hk 發表於 2020-3-4 12:01 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2020-3-4 11:21
全港得佢有鐵路經驗,結果變到佢話有問題就有問題, 佢話冇問題就冇問題,只要信不要問。
...

離題一問﹐老鼠樂園入面條鐵路﹐係樂園自己人做維修﹐定係外判出去比其他人做?

053h4 發表於 2020-3-4 12:02 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2020-3-4 11:21
全港得佢有鐵路經驗,結果變到佢話有問題就有問題, 佢話冇問題就冇問題,只要信不要問。
...

同紅磡北連接隧道漏水鋼根無扎事件一樣

無睇到就想咁甩身,呢D野根本反映港鐵文化的墮落

有d野真係常識性問題,點解呢D野可以一而再再二三咁出現呢?
如果港鐵咁落去,真係單解決,下個地雷又等著爆
簽名被屏蔽
HU6455 發表於 2020-3-4 13:32 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-4 12:02
同紅磡北連接隧道漏水鋼根無扎事件一樣

無睇到就想咁甩身,呢D野根本反映港鐵文化的墮落

相信未來都系頭痛醫頭,腳痛醫腳!為左減少出現問題,方法就系發現吾到問題;

減少橫向力度既方法,就系減速;
減少道岔既損耗,就系減少道岔數量。

用合成軌行低速39km/h都出事,其他高速路段,或者系東涌線果D高速道岔,都咪話吾高危!

paul2357paul 發表於 2020-3-5 06:51 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-3-3 18:15
話我馬後砲都咁講
唔同物料喺直路都未必
出事,波口前後或轉彎咁

香港既公營醫療制度一個新冠黎到直頭有人道災難添,當我哋發覺政府惡起上黎可以將公營醫療制度既醫護人員亦視作另一種公務員看待。

慘在公營醫療制度唔可以輕易唔揀,

因為唔少醫療項目幫襯番私營醫療制度實在太貴,基層難以負擔。

導致基層其實都係多靠公營醫療制度保命。

至於其他類型既野,都係盡量有番多D私營選擇較好。

053h4 發表於 2020-3-5 10:43 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-5 06:51
香港既公營醫療制度一個新冠黎到直頭有人道災難添,當我哋發覺政府惡起上黎可以將公營醫療制度既醫護人員 ...

唔適合係唔回顧過去三十年的醫療發展下討論醫療問題。

集中番係港鐵問題好D
paul2357paul 發表於 2020-3-5 13:28 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-5 10:43
唔適合係唔回顧過去三十年的醫療發展下討論醫療問題。

集中番係港鐵問題好D ...

我只係見有人搵香港公營醫療制度作類比自己亦類比埋一份姐。

事實上現時香港既公營醫療制度我有句消極mode既總結都仲得,平時既情況組個醫管局出黎養堆公立醫院盡力揚威在替基層人口吊命方面冇問題,但一到大疫症既時候政府既意志夠鐘出賣全體人民既時候都係很難避得過。

至於香港既鐵路方面雖然感覺上情況會好少少,因為基層通常都會勉強俾得起私營機構既交通費用,所以港鐵就仍然維持半公私營看似冇問題,但佢一旦玩野用A貨料政府都係管佢唔掂。

雖然咁都已經好過就連香港既鐵路服務都轉埋純公營機構主理,祖國既國鐵正是,結果情況更糟。
053h4 發表於 2020-3-5 13:54 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-3-5 13:28
我只係見有人搵香港公營醫療制度作類比自己亦類比埋一份姐。

事實上現時香港既公營醫療制度我有句消極mo ...

首先, 出於討論角度, 你先清楚介定咩係吊命
吊病呢樣野好複雜, 例如部份長期病患者, 老年患者長期處於昏迷狀態, 現代醫學可以大幅拉長期生命, 但係咪好事呢
呢個涉及道德倫理問題, 我唔識

而基層醫療資源點分配呢, 例如門診把關得好, 可以阻止小病變大病, 但係而家小病全私人, 好多基層都小病唔睇, 係咪好事呢
現代醫療成本高, 點樣做預算
關口把係邊, 醫生待遇點解決, 醫療產業化界線在那裡, 呢D並唔係一個三言兩語可以講得清楚明白問題

所以, 我個人立場係, 既然要綜合過去幾十年的香港醫療去分析, 又涉及資源點用, 點去救的問題, 範圍太廣, 我認為不必係呢個題目到討論

講番港鐵, 無跡象表明係用料問題, 而係監察同員工水平的問題, 及責任心, 本質上同公營私營無關
而大陸鐵路好差咩, 起碼我知道詳細意外成因, 係有人有錯, 要改正, 唔係權責不別咩都賴制度

港鐵事故折射出的問題同醫療問題一D關係都無, 本身不存在關連, 可必借題發揮呢?
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-3-5 14:37 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-4 10:44
工程簽晒名有記錄都做唔到源頭問責,呢間咩野公司離?

我承認扯遠咗
但錯誤有災難性後果嘅行業常提
Human factor 、 cheese model
鐵路 醫療 能源 航天等產業都適用
簡單嚟講真人做好難完美,但靠多重
把關可將意外機率降到最低。

#12話有啲機構
原來前線點樣錯都設法
保住,工程師同樣有註冊
甚至刑責制,不過今次我估
今次非管理層都唔會有處分。

新進人數有限為不減編制
唯有降低門檻,用高價請境外
專材亦非全無壞處,不過要講
落去就真的離題萬丈。

053h4 發表於 2020-3-5 16:07 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-3-5 14:37
我承認扯遠咗
但錯誤有災難性後果嘅行業常提
Human factor 、 cheese model

"Anything that can go wrong will go wrong", 斷軌好, 出軌好, 紅磡隧道好, 高鐵建設事件或者進入路軌好, 按現有架構見到光, 必然係冰山一角

港鐵勢力太大, 鐵路行頭又細, 全世界為左做港鐵單, 所謂獨立調整的人, 會唔會隊自己米飯班主, 我有疑問

簽名被屏蔽
hokachung 發表於 2020-3-6 02:17 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2020-3-4 04:02
東鐵自從1988年白石角出軌事故之後就一路都冇出軌事故
近年一路都有人話過東鐵路況差
吞併後而家呢間公司有 ...

呢單野發生前嘅2個月(即係7月),東鐵綫已經發生過出軌事故
https://news.now.com/home/local/player?newsId=356670