hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴車長冷待輪椅使用者, 如何做到"拉近香港心"? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴車長冷待輪椅使用者, 如何做到"拉近香港心"?

3av234 發表於 2007-5-31 23:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟今晚等車番屋企o個陣(電廠街站, 往東區方向), 見到有架新巴#10xx(暫不公開)行2A, 埋站, 本來冇乜o野, 原來我後面仲有位輪椅使用者要搭, 個車長話: "停得太前喇, 我再駛前o的就上唔到o架喇(因為駛前少少就度鐵欄位, 但仲有少許車位可行), 你下次早o的截嘛(意即較多位埋站落斜板), 你等下一班啦!(因後面有幾架巴士埋站, 所以可能唔可以倒車)"  

當時輪椅使用者家屬示意可以自己抬架輪椅上車, 據我所見, 該輪椅係細型o既, 但要兩個女人抬架輪椅上車都唔係易事; 正當小弟想幫手o既時候, 只係見到該車長並無協助之意, 仲叫佢o地 "等下一班啦", 隨即關門開車, 我即時睇到O晒咀.

問題o黎喇, 新巴o的車長出名係車手o黎, 個個都開到好快, 咁樣攪法, 早o的截車又如何? 都係一樣停到好前, 上唔到車; 又或者o黎架高地台3A黨, 冇輪椅位, 點上?? 咁佢地咪唔駛番屋企???

新巴咁樣點樣做到 "拉近香港心" 呀?

小弟有意向新巴投訴該車長無協助之意, 冷漠對待乘客, 大家又覺得如何呢? 歡迎提供意見.

勝利二型集團總裁#4020
4056 發表於 2007-6-1 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 3av234 於 2007-5-31 23:52 發表
小弟今晚等車番屋企o個陣(電廠街站, 往東區方向), 見到有架新巴#10xx(暫不公開)行2A, 埋站, 本來冇乜o野, 原來我後面仲有位輪椅使用者要搭, 個車長話: "停得太前喇, 我再駛前o的就上唔到o架喇(因為駛前少少就度鐵欄 ...

咁又唔駛咁抵毀新巴d車長ge,九巴同城巴都有呢d冷漠對待有特別需要乘客ge車手。

話車長全部唔岩又唔得wo,因架巴士係引擎啟動中,車長有責任留座椅上唔離開,所以幫手抬輪椅係唔岩規舉。輪椅乘客係有責任提早示意要落斜板。

但你都可以投訴ge,係你權利,但最終若新巴處分該車長,你害左佢...

有次搭九巴2A,往樂華方向京港分站,有輪椅客上車,個輪椅客一早已經推左輪椅跟住大隊,隨行人士都有揚手"折"車。但車長照樣駛到站牌先上客,上晒客後通道太多客,d客企晒響通道,搞到輪椅入唔倒(但輪椅位係足夠擺輪椅ge),個車長話趕時間,話後車好快到,跟住跳返上車關門走...   該輪椅客搭車權利被奪去
柏麗之戀
marioso 發表於 2007-6-1 00:15 | 顯示全部樓層
呢d野唔係話害唔害ga wo
佢態度係有問題在先
最大問題係有客想幫手但連車長既態度都係咁...

btw, 我見好多車長都係好盡責,
特別係新巴, 好多都幾有禮貌
呢個只係isolated case 吧
JN6854 發表於 2007-6-1 00:29 | 顯示全部樓層

講實在0個句
既然架車仍然有空間安置輪椅乘客
點解要"搵藉口"去拒載呢?
真係無的話 咁當然唔怪得個車長
但係有而不載 咁就有違低地台巴士0既設計原意

同埋停車放斜板呢個動作 其實係容許0既
如果唔容許
TD個"無障礙運輸"廣告就唔會有個九巴車長離開司機位去放斜板

給樓主─
其實用"無障礙運輸"廣告 比用"拉近香港心"廣告更切合呢個case
呢件個別事件 個人覺得以"匿名"方式向新巴投訴會較適合
(即係只係提及某日大約咩時間←唔好寫明幾時幾分)
咁新巴最多都只係發通告 提醒番車長對輪椅乘客應該做0既事
而唔會話刻意"請"車長番office 解釋事件(俗稱"照肺")
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
abh 發表於 2007-6-1 07:15 | 顯示全部樓層
"Barrier free" means that the handicapped / wheelchair user can get on board without the assistance of others. Otherwise, this is not barrier free design.

You should report such case to traffic complaint unit and Equal Opportunities Commission. These drivers deserve unemployment and prosecution.
Anthony Luixxxxxxxxx xxx xxxxxxxx
CPY 發表於 2007-6-1 09:10 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2007-6-1 09:30 | 顯示全部樓層

原帖由 abh 於 2007-6-1 07:15 發表
"Barrier free" means that the handicapped / wheelchair user can get on board without the assistance of others. Otherwise, this is not barrier free design.

You should report such case to traffic compl ...

同意,落車幫幫手都唔肯太過份了,後果應自負,被抄都是自作自受

向提供優質巴士服務的車長致敬! (不論那一家巴士公司)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
da54 發表於 2007-6-1 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2007-6-1 00:29 發表
同埋停車放斜板呢個動作 其實係容許0既
如果唔容許
TD個"無障礙運輸"廣告就唔會有個九巴車長離開司機位去放斜板

我都記得政府曾修改法例容許司機離開座位協助殘障人士上車。
不過一時搵唔到法例所在處~

另外我都同意有一批司機係有禮貌的。如果一 d 司機做得差而無被反映,
其實我都覺得對做得好果班有 d 唔公平,所以我支持樓主如實反映。
至於你們信不信?反正我信了
dicksonboy 發表於 2007-6-1 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2007-6-1 00:07 發表

咁又唔駛咁抵毀新巴d車長ge,九巴同城巴都有呢d冷漠對待有特別需要乘客ge車手。

話車長全部唔岩又唔得wo,因架巴士係引擎啟動中,車長有責任留座椅上唔離開,所以幫手抬輪椅係唔岩規舉。輪椅乘客係有責任提早示意要落斜板 ...

as i know the procedure of assisting wheelchair passenger should be:
1) put the bus in neutral, apply parking break
2) kneel the bus, open the door
3) deploy the ramp from their seat, or:
a.
as i know some of the KMB buses (ATR/3ASV) have a button right by the door
if the bus is equipped with this button, the driver should get out from the seat, get off the bus,
facing the driver seat (blocking any passenger to get on or off), then press the button to deploy the ramp
that way, the driver can prevent the ramp from catching people's toes.  Also, it would be easier to control the crowd
b.
For some of the KMB new buses, driver needs to get out from the seat to deploy the ramp with their bare hands!
because the electric feature has been removed.
4)After ramp is deployed, driver should assist the wheelchair passenger to get on the bus
and secure the wheelchair properly (such as seat bell)
5)After everything is set, continue the journey.

thats the proper procedure! but the problem is it may take too much time
and drivers may not want to do it!
Idiotism is idiots being idiotic
eric278 發表於 2007-6-1 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 2007-6-1 09:10 發表

未必,巴士公司可以第三者或環境因素為理由抗辯,令投訴無效。

若果要向平機會投訴,投訴人必須是受屈者或其授權代表。
問題是:該乘客是否會作出投訴?
還看香港公交