hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴再訂購MAN雙層巴士
開啟左側

九巴再訂購MAN雙層巴士

kingprowm 發表於 2021-7-5 10:57 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2021-7-5 00:26
估計出牌後頭嗰幾個月都係每個周末拎出嚟放題

最近幾個星期唔覺有 AMNF 行其他三廠線
KMBe500 發表於 2021-7-5 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-7-5 00:58
都係E500 11.3m 同12.8m,
同埋Volvo B8L 12.8m 配 Wright G3車身(40架)。

又有11300?新單定已知嗰24部?如果係新單,即係餘下未轉11300嗰幾條線都要夾硬轉11300。
3ASV174 發表於 2021-7-5 11:12 | 顯示全部樓層
JA5674 發表於 2021-7-5 03:25
Wright有12米8車身咩?
定用番MCV呀?

非常好奇點解 Wright 無 12.8m 身甚至早年話 Wright 唔整行李架呢 d 流言會有人信
都已經大大架 3AVBWU 行左幾年,你話有定無?

本身 Explorer 身到冷氣版 G2 G3 都已經係幫九巴度身訂造
咁又點會生唔出 12.8m 版本
如要討論,請先自貼差餉單一次
VA73@2A 發表於 2021-7-5 11:39 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2021-7-5 01:22
終於再訂
幾年前訂完20部之後曾經有風聲話會加單 結果原來係流料

之前話買成幾十部12米之餘仲話有架12.8米

結果係流料,但紅巴2.0又買返一架返黎
VA73@2A 發表於 2021-7-5 11:58 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-7-5 00:58
都係E500 11.3m 同12.8m,
同埋Volvo B8L 12.8m 配 Wright G3車身(40架)。

屎水嗰邊除咗嗰兩部雙層電動就無新車?
同埋九巴嗰42架雙層電動係邊間公司中

kei_hk 發表於 2021-7-5 12:05 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-7-5 11:12
非常好奇點解 Wright 無 12.8m 身甚至早年話 Wright 唔整行李架呢 d 流言會有人信
都已經大大架 3AVBWU  ...

未有/無12.8米車身唔出奇﹐B9 及 B8 2款車陣未必相同﹐唔可以照搬車身使用。

有錢有足夠訂單﹐係可以叫車身廠去整套12.8米車身出來。

但奇怪地﹐九巴的12.8米車又真係無用wright車身﹐真係唔知有什麼原因了。
究竟係有技術問題﹐令到wright唔整12.8米車身(例如車重問題)﹐定係wright唔想接單了。

我就唔排除﹐部B9 12.8米樣板效果差﹐於是volvo 及kmb 都唔搵wright去處理B9的12.8米車身。
所以﹐wright無再為香港提供12.8米車身。

令到wright無12.8米車身﹐成為唔知真定假的傳言。

ps. 聽聞部樣版12.8米B9﹐係Volvo 出面叫Wright 整的﹐當係volvo 的投資。

至於行李架﹐就絕對係笑話。
裝坐位定行李架﹐車身廠點會做唔到。
自己土炮改都改到啦。

edhong 發表於 2021-7-5 12:24 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-7-5 12:05
未有/無12.8米車身唔出奇﹐B9 及 B8 2款車陣未必相同﹐唔可以照搬車身使用。

有錢有足夠訂單﹐係可以叫 ...

九公訂車果陣Wright財困中,點幫你搞啊
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2021-7-5 12:30 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2021-7-5 12:24
九公訂車果陣Wright財困中,點幫你搞啊

所以﹐咪話無12.8米車身﹐係一個無法証實的傳言囉。

因為﹐牽涉好多因素在內。

例如你講﹐廠方財困﹐所以只做12米車身﹐唔去特別花成本攪12.8米車身。
又或者﹐廠方初步計算過﹐出來的產品都有機會過唔到香港法例要求﹐達唔到客戶要求﹐所以唔接單。

VA73@2A 發表於 2021-7-5 12:42 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2021-7-5 11:09
又有11300?新單定已知嗰24部?如果係新單,即係餘下未轉11300嗰幾條線都要夾硬轉11300。 ...

宜家九記得10,34,34M用唔到11.3米,7B都仲可以行第二條路,34M就話短途線可以用單層

50部ATSE+1部AMC/AVBWS夠分俾三條線

其他線咪嚴格d只可以攞E6M行就得
3ASV174 發表於 2021-7-5 12:51 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-7-5 12:30
所以﹐咪話無12.8米車身﹐係一個無法証實的傳言囉。

因為﹐牽涉好多因素在內。

九公訂 V6X o個陣 Wright 直頭隨時執添呀
點接張單呀,當刻就算訂 12m B8L,都會係 MCV

咁依家咪已經證實左無 12.8m 身係流料囉
既然九巴款款 Wright 身都幾乎係度身訂造既野,咁九巴無買就自然無呢樣野o係市場上,佢買咪會有,就係咁簡單
如要討論,請先自貼差餉單一次