電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

東鐵綫限速

看全部

請問以下路段係咪限速?
1. 白石角近運動場
2. 火炭/馬場北交匯處
3. 沙田站南(離站後直至文化博物館附近)
4. 紅磡/旺角「新/舊路」交界
多謝大家!

Advertisement

回帖數目:335

白石角北行由中大賽馬會研究生宿舍(二 三期)去到博研路橋底,TSR 50kph。
新舊路交界北行TSR 30kph

• 3# ylk

引用: AVBWU291 發表於 2022-5-30 13:40
白石角北行由中大賽馬會研究生宿舍(二 三期)去到博研路橋底,TSR 50kph。
新舊路交界北行TSR 30kph ...

佢哋有冇原因,同埋係暫時定永久㗎
多謝回覆!

引用: ylk 發表於 2022-5-30 13:44
多謝回覆!

TSR, Temporary Speed Restriction

理論上所有TSR都唔會係永久,包括但不限於因Noise Restriction、各種技術問題而引致嘅TSR。如果唔係,直接改line speed咪得,洗乜要動用TSR。原因就係TSR嘅導致原因係短期(即係正苦突然改環保條例,咁啲TSR又要改),但line speed要改嘅話,都幾乎係冇乜可能(條路嘅狀況好難一時三刻就改到)。

白石角嘅TSR係軌道電路問題,新舊路嘅TSR係用嚟監察switching diamond嘅運作狀況。

引用: ylk 發表於 2022-5-30 13:44
多謝回覆!

港鐵話你知,限速廿年都可以叫臨時限速

引用: HU6455 發表於 2022-5-30 14:40

香港大把野臨時十幾廿年
  • 7# ylk

東鐵加速咗都係唔夠爽:'
到白石角收一收,到馬場又收一收,沙田出發大圍又要龜速成分鐘先…

• 8# hoaaa

粉嶺去太和比以前爽好多..

引用: HU6455 發表於 2022-5-30 14:40

根據樓上#4,你嘅定論有誤

引用: teddybus 發表於 2022-5-30 18:12
根據樓上#4,你嘅定論有誤

冇誤。長定短期唔係睇時間長短,而係性質。

貨櫃屋係臨時嘢,但可以住十幾廿年。機場T2係永久設計,但可以用十幾年就拆。

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234.. 34下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路