hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

AVD1 發表於 2022-6-16 14:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

轉:
https://www.bnnbloomberg.ca/cathay-pacific-studying-new-aircraft-order-for-regional-routes-1.1779257

文中指國泰正研究訂購新客機去飛地區性航線,雖然國泰集團仲有 27 架 A321neo + 5 架 A350 未收機,但係國泰而家已經著手研究緊買新機去代替而家堆飛地區性航班嘅舊機,即係而家飛地區性航線入面有 51 架 A333 + 17 架 B773 嘅一部份。
內文都講到呢次換機都應該係 A330neo vs A350 vs B787,雖然國泰講到連波音 737MAX 都會係研究對象之一。
另外就係,之前傳國泰有機會放棄 o既 777X,今次呢篇文就引述國泰話自己 “absolutely committed” 呢張訂單。

------
我記得之前有板友,甚至 SCMP 都講到國泰其實對 787-10 好有興趣,唔知今次 B 公司搶唔搶到張訂單返黎。

不過以而家 CX 嘅營運狀況去睇,真係落實買新機都應該唔會係黎緊呢一兩年嘅事。
雖然話就話而家去訂都唔知幾時交到貨,但係以而家 CX 嘅財政狀況去睇仲要拎一大舊錢去訂機,都唔知對佢係好事定壞事了。

下圖由 hkitalk.media 小編加上
Cover_CX Consideration New Regional Plane.png

LJ7006 = MF5119 = AVD1
s3n370 發表於 2022-6-24 05:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-6-23 20:24
講到你個789 78X換翼咁大project嘅玩法好似好有logic咁😀
咁你個project啲數據去咗邊呢?
咁勁俾你諗到點 ...

理據講佐好多次,或者可以先睇#106。
要插要踩隨便。
如果有新資料仲好,又可以長下知識

我响呢篇文講嘅野,只要留意多D機型發展歷程、
唔同型號有乜分別、A同B甚至再舊D嘅麥道、
洛歇等等在明(根本唔駛睇在暗甚至流言)
點爭取訂單等呢D公開到唔公開嘅資料,
都唔難整合到出嚟。

有工程、科學底,或者睇多DD飛機點運作,
甚至唔難分到邊D技術複雜D,邊D straight forward D。

吹到下皮毛野原來夠資格去headquarters,你真係抬舉
不過咁,識得將D唔太複雜嘅野煲到好似好複雜,都係一個技倆黎嘅~
Fuk19805 發表於 2022-6-24 04:24 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-23 13:32
講白D,我唔在乎說唔說服到任何人,
亦唔在乎估唔估得中個水晶球,
我care嘅係過程入面嘅論據同邏輯valid ...

講到你個789 78X換翼咁大project嘅玩法好似好有logic咁😀
咁你個project啲數據去咗邊呢?
咁勁俾你諗到點氹啲航空公司買機又保得住波音嘅profit你就喺headquarters砌緊數唔係喺度同我哋估估吓啦

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 精闢見解

查看全部評分

s3n370 發表於 2022-6-23 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-6-22 17:08
大家都係討論水晶球問題,所以的確唔會有對與錯,只有是否符合成本效益。A350唯一比較大customise就係ULR  ...

講白D,我唔在乎說唔說服到任何人,
亦唔在乎估唔估得中個水晶球,
我care嘅係過程入面嘅論據同邏輯valid or not。
亦好著重有無理解件事嘅來龍去脈。
一路嘅論據大多都係針對呢幾點。

就如你提SQ賣A343,喂,隨手Google唔難搵到,
係B公司為佐令SQ買新推出嘅772ER,
主動向SQ買17架A343。(註:CX都未試過有咁多A343)
以下係LA Times嘅報導:
https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1999-jun-19-fi-47994-story.html
咁係咪就解釋到你所謂嘅大膽,同埋係咪近似嘅CX呢個case呢?

至於取態,本身唔係一成不變,亦都係任人演譯,
唔係話唔可以拎黎參考,但係咪要睇埋今日嘅環境,
睇下解唔解得通?

你啱啱話787仲未回本,要保守D,
但無耐先至話,因應航空公司要求整HGW。
整得新derivative,點都似係進取掛?
咁波音係保守定進取呢?
s3n370 發表於 2022-6-23 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-6-23 02:06
當年分兩間公司, 飛機無敢易互調, 自然要買多幾架.
就算同一航班數量, 而家CX一間做晒, 機隊數目一定可以 ...

My point is,剩係港龍嘅regional wide body fleet都唔細。
計埋更多機嘅國泰,以兩間公司扯到盡咁用,
任你點重編航班撈亂機隊,你可以慳到幾多?
廿幾架夠孭哂regional wide body fleet做緊嘅航班?

更何況搶到regional fleet嘅單,
食埋A330 long haul product接替品嘅贏面,又會高一皮。
cruisesnet 發表於 2022-6-23 10:06 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-23 00:44
剩係前KA都有過廿架A330,
剩係頂呢堆330嘅數量,點都唔會係神獸級別。

當年分兩間公司, 飛機無敢易互調, 自然要買多幾架.
就算同一航班數量, 而家CX一間做晒, 機隊數目一定可以少過CX+KA時代
cruisesnet 發表於 2022-6-23 10:04 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-6-23 01:08
大家都係討論水晶球問題,所以的確唔會有對與錯,只有是否符合成本效益。A350唯一比較大customise就係ULR  ...

同佢講都晒氣
koneotis 發表於 2022-6-23 01:08 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-23 00:44

大家都係討論水晶球問題,所以的確唔會有對與錯,只有是否符合成本效益。A350唯一比較大customise就係ULR structural change,其他都係MTOW change(呢個各大機型都已經做到)或者整個A350系列改良。真正可以再customise嘅地方其實並不多。
你覺得Airbus或者Boeing願意為一個或者幾個客仔改,但似乎個economy就無咁簡單啦。我只能話SQ購機策略從古到今都係比較大膽,同埋亦有不少買完之後唔適合用嘅機,例如曾經要急急腳賣走仲未交貨嘅A340-300(某幾架CX好似接咗)。

再嘈落去都無意義,你既然覺得改一改飛機structure好輕鬆唔使錢又好容易breakeven,我無data下都只能強烈質疑但唔能完全否認,而你亦似乎無辦法用data或者現今事例説服到我。但如果套用係787上,我可以好肯定講成個program仲未回本,而家仲已經被停止交貨2年,所以波音做所有改良都一定會非常保守。不過呢個已經唔係重點,無謂再嘈。

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

s3n370 發表於 2022-6-23 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-22 12:17
SQ係特別多亦特別願意keep神獸,加上Airbus有心搶Project Sunrise,所以咪兩邊一拍即合lor

CX都開到聲話 ...

再重申一次,CX點買機係水晶球問題,
討論當然係基於往績同事實。

而係人都知航空公司嘅要求,
以至飛機製造商propose嘅機種,
有成功亦有無疾而終嘅案例。

咁點解做無疾而終總會有佢自己嘅原因,
要比較梗係搵match嘅去比。
而唔係亂拋話呢單果單都唔做,甚至話“鐘意”,
就當係囉。

P.S.
1. SQ同QF肯整堆專飛超長途嘅機,
兩間公司都講明係之前嘅超長途線,吸到班肯俾錢嘅客搭,先至繼續推咋。

生財工具因為鐘意而買,中小微企大老闆話哂事就係囉。
明顯新航一定唔係中小微企。

鐘意keep神獸而去買,再吹大D唔好?

2. 整唔整D機,無錯係要考慮有幾多人買。
但明顯堆SR或ULR市場好有限,訂單唔會大,咁點解飛機製造商都肯整?
整SR/ULR version甚至最普遍嘅HGW version,
來來去去都係改結構、起落架同油缸,
佔民航機嘅技術丁屎咁多,仲要係技術含金量最少果截。
根本改造成本就係細。客唔多張單唔大都唔難回本。

你諗下客改貨嘅modification可以仲大,咪一樣大把人咁改。
因為機價平,改結構亦相對唔貴。
s3n370 發表於 2022-6-22 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-22 02:59
如果787-8同-10相同機翼, 你既指控先成立

//787-8直接拉長就係787-10, 但用左同-9相同既機翼.//
//都再三同你講過, -8同-9&10對翼係唔通用的//

呢兩句都係你講嘅,原裝copy and paste。
咁-8同-9/-10對翼唔通用,又點解可以直接拉長完-8,
再砌-9嘅翼落去呢?
剩係字義都有矛盾啦,麻煩解釋下啦唔該。

就算真係有千百個理由砌唔到,
你唔可能反對將架788前後加fuselage plug,加到-9/-10而乜都唔改啦掛?