hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
打印 上一主題 下一主題
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

AVD1 發表於 2022-6-16 14:31 | 只看該作者 |只看大圖 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

轉:
https://www.bnnbloomberg.ca/cathay-pacific-studying-new-aircraft-order-for-regional-routes-1.1779257

文中指國泰正研究訂購新客機去飛地區性航線,雖然國泰集團仲有 27 架 A321neo + 5 架 A350 未收機,但係國泰而家已經著手研究緊買新機去代替而家堆飛地區性航班嘅舊機,即係而家飛地區性航線入面有 51 架 A333 + 17 架 B773 嘅一部份。
內文都講到呢次換機都應該係 A330neo vs A350 vs B787,雖然國泰講到連波音 737MAX 都會係研究對象之一。
另外就係,之前傳國泰有機會放棄 o既 777X,今次呢篇文就引述國泰話自己 “absolutely committed” 呢張訂單。

------
我記得之前有板友,甚至 SCMP 都講到國泰其實對 787-10 好有興趣,唔知今次 B 公司搶唔搶到張訂單返黎。

不過以而家 CX 嘅營運狀況去睇,真係落實買新機都應該唔會係黎緊呢一兩年嘅事。
雖然話就話而家去訂都唔知幾時交到貨,但係以而家 CX 嘅財政狀況去睇仲要拎一大舊錢去訂機,都唔知對佢係好事定壞事了。

下圖由 hkitalk.media 小編加上

LJ7006 = MF5119 = AVD1
koneotis 發表於 2022-6-16 15:40 | 只看該作者

如果要replace A333的話,787-10的確係最接近選擇,SQ/BR正正就係由A330系列轉投787-10。
而家A330neo已經變成同A359差不多航程,對CX而言應該too much,睇返CX之前寧願要EK堆773都唔想揾A35K/77W。787-10亦明顯比A339 efficient。

加上波音應該會出盡力嘗試搶呢張單,而CX亦應該會趁波音如期交唔出777X下攞少少compensation,如果CX訂787-10應該可以爭取到唔錯價錢,最近LH都係利用777X program delay而加訂批787-9

s3n370 發表於 2022-6-16 17:03 來自手機 | 只看該作者
koneotis 發表於 2022-6-16 07:40
如果要replace A333的話,787-10的確係最接近選擇,SQ/BR正正就係由A330系列轉投787-10。
而家A330neo已經 ...

航空公司訂機可以訂長途機嘅lite version,
專門飛中短途線。
(其實就算機型,飛機製造商都會因應客戶要求,
响基本機略作修改)

如日航堆A359係比base version輕,續航距離無咁長。
https://www.jal.co.jp/jp/en/aircraft/conf/359.html
以前英航有堆744lite,專飛印度航線。

日航過往專飛domestic嘅機種,
包括767,777等,都係比base model輕。
只係唔似747咁,專登俾個sub model名咁解。

回正題,固然787-10係正路嘅選擇,但佢訂A350甚至777X都唔奇。而據現時嘅“意圖永久離港”嘅趨勢,
再加上三跑咁多capacity,訂細機都唔奇
cruisesnet 發表於 2022-6-17 01:00 | 只看該作者

輕只係paper derate, 其實一樣要用敢多油
HM3044 發表於 2022-6-17 10:48 | 只看該作者
用339唔使再train過type rating囉
 樓主| AVD1 發表於 2022-6-17 13:31 | 只看該作者
koneotis 發表於 2022-6-16 15:40
而家A330neo已經 ...

本身 CX 都唔想咁早收 777X
假如比佢準時交機,而家比架 777-9 佢都冇用。
今次波音自己出事搞到 777X 延遲交付,其實對於訂左 777X 嘅航空公司黎講或者都係件好事

LJ7006 = MF5119 = AVD1
cruisesnet 發表於 2022-6-17 14:24 | 只看該作者

AVD1 發表於 2022-6-17 13:31
本身 CX 都唔想咁早收 777X
假如比佢準時交機,而家比架 777-9 佢都冇用。
今次波音自己出事搞到 777X ...

737MAX單野都救左吾少公司
s3n370 發表於 2022-6-17 19:56 來自手機 | 只看該作者
cruisesnet 發表於 2022-6-16 17:00
輕只係paper derate, 其實一樣要用敢多油

雖然部分係咁樣處理。
咁都慳到降落費,同埋可以唔要部分長途機先要嘅機件,例如額外油缸去慳油。

而787-8同9&10嘅機翼外貌一樣,但結構唔同。
訂得夠數的話,又或者夠多公司有興趣,整架9/10機身+8對翼做regional唔係夢。

qunow 發表於 2022-6-17 20:02 來自手機 | 只看該作者
s3n370 發表於 2022-6-17 19:56
雖然部分係咁樣處理。
咁都慳到降落費,同埋可以唔要部分長途機先要嘅機件,例如額外油缸去慳油。

又想要787-3
不如疊埋心水等NBA新機
Kj2052 發表於 2022-6-17 22:26 來自手機 | 只看該作者

窄體機我估都係a321neo加單機會大
統一機型方便調動