hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

cruisesnet 發表於 2022-6-17 01:00 | 顯示全部樓層

輕只係paper derate, 其實一樣要用敢多油
cruisesnet 發表於 2022-6-17 14:24 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2022-6-17 13:31
本身 CX 都唔想咁早收 777X
假如比佢準時交機,而家比架 777-9 佢都冇用。
今次波音自己出事搞到 777X ...

737MAX單野都救左吾少公司
cruisesnet 發表於 2022-6-18 00:50 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-17 19:56
雖然部分係咁樣處理。
咁都慳到降落費,同埋可以唔要部分長途機先要嘅機件,例如額外油缸去慳油。

而家連空巴都走standardise 路線, 油箱尼d機件只會比你額外加,就唔會幫你減走佢,除非出個domestic version。321就係好例子,而家出廠果埋架架都已經係LR version, 係文件同軟件上限你飛幾遠
cruisesnet 發表於 2022-6-18 00:52 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-6-17 20:02
又想要787-3
不如疊埋心水等NBA新機

大機飛短程係亞洲特有怪胎,疫情前都需求有限
cruisesnet 發表於 2022-6-18 18:49 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 16:19
Lite又好、domestic又好、或者我提出嘅787-9/10機身裝787-8輕D對翼都好,
咪係因應航空公司唔需要長航程嘅 ...

改野要做certification呀。錢邊個比?380個cabin唔夠standardise 已經攪到焦頭爛額,更何況係飛機結構上嘅variance.

係簡單到油箱可以唔裝無咩所謂敢點解空巴情願架架都裝定?
學你話架機輕d唔好咩?

cruisesnet 發表於 2022-6-18 22:38 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 19:51
787-8係機艙組件改到同-9/-10匹配。

而787-3唔得,係涉及設計一對新嘅翼。

幫787-9/10換-8嘅機翼功夫唔多?<你講笑ja?
唔係巴士將E500殼裝落B8L度wor
cruisesnet 發表於 2022-6-19 21:39 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-19 18:46
787-8同-9/-10嘅翼外型係完全一樣,
只係-9/-10入面嘅結構增強佐。

-8 同-9/-10隻翼吾同ga
嚴格來講,-9/-10係好似,但同-8似兩隻model多d
cruisesnet 發表於 2022-6-19 21:40 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-19 21:27
問題係你舉嘅事例,同你嘅conclusion爭十萬八千里。
兼且大把反例可以反證。

有咨詢有需求吾等如要整個product出來,
夏威夷航空都好想買717,回吾到本波音都吾整比佢la
cruisesnet 發表於 2022-6-20 00:58 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-20 00:24
航空公司買飛機,好大程度係度身訂造,
响base model為基礎下有好大改動空間。

744ER改極都係744,但787-8裝上-9/10隻翼就唔係787-8,
因為-8同-9&10係兩條line, 吾係單純加長
cruisesnet 發表於 2022-6-20 00:59 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-20 00:27
717早已停產,要整係整個生產線同供應鏈重開。
個cost大到無倫。

正正就係想講就算有人想要787lite / domestic 版,
因為成本問題波音吾會做,因為個cost太大