hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論元朗南特班怪象
開啟左側

論元朗南特班怪象

TuNg''=) 發表於 2022-10-11 22:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實元朗南一帶發展左好多年,
968係2001年已經開元朗南特大家都知行出大馬路唔係近,
去西鐵站都唔係好方便

268C特開左3班, 968特更加開左9班,
但1班回程都冇.
都唔講68M, 68X, 268X 呢D線都係冇元朗南分支

區域人口我諗開條元南版976
都多客過而家條976

另一邊廂 朗屏個邊就另開新number, 268A & 968A

仲要268A已開1班回程

我唔係住元朗
但見到呢個怪象有感而發
究竟咩原因令厹咁唔想做元朗南?
因為映御同采葉庭? 咁原築同譽88呢?

Ricky403 發表於 2022-10-11 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
回程比較多人返到元朗再轉車?加埋下繁車源比上繁緊
0q9w8e 發表於 2022-10-11 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層

全日果條68E連荃灣都去唔到。。
當年真係268B落去好過
kmb63x 發表於 2022-10-11 23:00 | 顯示全部樓層

我諗係因為紅巴公司覺得元朗南有68e/68f轉就夠
尚悅/朗晴居可以又新街行返去,元朗公園果堆又係元朗公園/水邊村行返去
原築/溱柏同一堆村屋,紅巴公司寧願放棄...
如果馬田路馬棠路好似黃金掃管忽咁佢先會諗比條線佢地搭
仲有最後原因,無黃公司競爭無進步。

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-11 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
68E前身就係68M元朗南特別車分支
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-11 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
近幾年啲特別線比較興開回程,甚至開足同早繁同班數。反而十幾廿年前嘅特別線分支好多得早繁去程冇回程。
tina 發表於 2022-10-11 23:13 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2022-10-11 22:59

一條68E

可以解決268B 264M 同埋68E自身嘅問題
狗公何樂而不為
265B 22年不變
 樓主| TuNg''=) 發表於 2022-10-11 23:32 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2022-10-11 23:00
我諗係因為紅巴公司覺得元朗南有68e/68f轉就夠
尚悅/朗晴居可以又新街行返去,元朗公園果堆又係元朗公園/水 ...

68E+F 聯合班次完都係疏唔在講, 反方向仲係聯合唔到

仲要同樣要兜形點, 唔係十八鄉直出

仲有早繁好多元朗線去到形點, 唔爆都要企.
轉咩? 定轉落鐵.  

kmb63x 發表於 2022-10-11 23:33 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2022-10-11 22:59

最神奇係67a竟然可以出到去葵芳,而唔係荃灣/轉車站止步
 樓主| TuNg''=) 發表於 2022-10-11 23:46 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-11 23:10
近幾年啲特別線比較興開回程,甚至開足同早繁同班數。反而十幾廿年前嘅特別線分支好多得早繁去程冇回程。 ...

以前既諗法係早繁返工客一定集中過下繁
因為有人要OT, 有人有下場唔會直接返屋企
不過9班去都出唔1班回真係過份

而家主幹道真係塞左早繁要準時返工, 坐鐵係相對穩陣

下繁相對真係冇咁需要刻時限刻
不過東隧+觀繞+大隧呢D組合
萬年塞都係勁趕客