hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉貼]氫能輕鐵 型號
開啟左側

[轉貼]氫能輕鐵 型號

kay 發表於 2023-11-5 16:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1105_00822_001.html
報章報導話用佛山高明呢款

而港鐵計劃喺現有嘅屯門輕鐵網絡試用呢款氫燃料有軌電池列車,以非載客形式為期6個月試驗,主要係收集營運數據。陳紹雄都話好期待項目盡快投入運作,而且唔止呢個計劃,其他好似雙層巴士、建築工地臨時供電、制氫、加氫站等嘅項目都要陸續投入試驗,要為香港打造「產、學、研、用」嘅一條龍氫能產業咁話。

不過睇返最近氫能相關新聞
都肯定無得揀要國貨

世界很簡單 人類很複雜
s20131417 發表於 2023-11-5 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
講返TGM1(滄江路~智湖)
記得成條線收視唔算太標青
而家連個經營權都俾返業主(留意車頭佛山地鐵標誌已被遮)
都唔知剩餘段都會唔會開得到

回返正題
之前聽話會用煤氣來抽氫
唔知氫能輕鐵充電會唔會玩呢一套?

#始終都係中車出品
CSE 發表於 2023-11-5 17:20 | 顯示全部樓層
相入邊果部車其實都係基於捷克skoda輕軌車輛技術整出黎
VA73@2A 發表於 2023-11-5 21:21 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2023-11-5 16:50
而家連個經營權都俾返業主(留意車頭佛山地鐵標誌已被 ...

高明嗰條,而家好似玩到淨係每日上下晝繁忙時間開幾班車就算

slsso 發表於 2023-11-6 14:47 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2023-11-5 16:50
而家連個經營權都俾返業主(留意車頭佛山地鐵標誌已被 ...

日客量唔夠一百

叫"唔算太標青"?

好心呀議員考察就搵啲財務可行可持續既系統考察啦
VA73@2A 發表於 2023-11-6 14:56 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2023-11-6 14:47
日客量唔夠一百

叫"唔算太標青"?

美麗新香港

只要嗰樣嘢係可以比到錢俾上面賺就得㗎啦
kei_hk 發表於 2023-11-6 14:57 | 顯示全部樓層

日客量唔夠一百

叫"唔算太標青"?

而家話搵部車來香港﹐睇下這個技術是否可能用於香港的環境。
同上面營運中的路線﹐客流量有多少﹑收入有多少﹐無關係的。

如果列車係穩定可靠﹐營運成本亦在可控範圍﹐製造商又有實力維持長期的支援﹐又符合香港環境的需求﹐又的確可以考慮引入香港的。

hellomato 發表於 2023-11-6 15:36 | 顯示全部樓層
日客量唔夠一百

叫"唔算太標青"?

講起高明條嘅輕鐵確實有啲慘:2019年12月30號開波,行唔夠一個月就撞正新冠疫情......
恢復營運後又因為運營成本高昂、偏離市區、沒有地鐵/高鐵銜接等原因,導致虧損嚴重,而家只開兩味吊命。
加陣港鐵想試水,唔知會唔會直接將高明呢幾抽車直接送俾港鐵玩
(假如玩得掂,洪水橋輕鐵好可能就會用呢隻車;又或者整落啟德輕軌)

P.S.:唔用國貨嘅話,另類選擇係搵韓國Rotem。
我是一部小小MMC~~~~
he_01 發表於 2023-11-6 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-11-6 15:36
講起高明條嘅輕鐵確實有啲慘:2019年12月30號開波,行唔夠一個月就撞正新冠疫情......
恢復營運後又因為運 ...

不過洪水橋顧問建議用無軌運輸
08x200-201 發表於 2023-11-6 15:56 | 顯示全部樓層

日客量唔夠一百

叫"唔算太標青"?

問題是,高明氫能輕軌最大的作用在於招商引資,不過招商引資招來的,最後只是一個「高明小作坊」(因為高明中車雖然同屬中車四方,但是出品質量等同於小作坊,所以被車迷稱「高明小作坊」)
至於使用率?等二號線二期通到高明再講啦

況且,如果真系要討論客量的,建議等過兩年先起好的里水有軌電車(因為一端終點站要同廣州12號線接駁換乘,也是氫能有軌電車)