hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 一人幾個港鐵誤導嘅出口站牌
開啟左側

一人幾個港鐵誤導嘅出口站牌

timewater 發表於 2023-12-31 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1. 火炭站 B出口 星凱.堤岸
屋苑門口在㘭背灣街,D出口近好多
落B出口基本上要行返去另一邊近D出口先到。 如果改出口名,都係D出口改

2. 荃灣西站 B出口 麗城花園
B出口行過去要10分鐘,應改為 海之戀商場(西北)

3. 鑽石山站 B出口 采頤花園
B出口行過去要10分鐘,應改為 啟翔苑
busnrail_fans 發表於 2024-1-2 09:05 | 顯示全部樓層

柴灣站  D出口  怡翠苑
要行條老連咁長嘅天橋,之後再行多大半個柴灣公園先至到怡翠苑
去怡翠苑嘅話,可能A出口再經迴旋處天橋去仲就腳
不如改叫「寧富街」(參考B, C出口做法)或者「柴灣公園」吧啦

車公廟站  B出口  車公廟
應該改做「秦石邨」至啱,始終嗰度都係當站嘅地標性屋邨,比車公廟更接近B出口
之但係車公廟先至係呢個站嘅命名來源,兼且車公廟得B出口先至最就近車公廟
所以改又死、唔改又死

石門站  A出口  永得利中心  、C出口  達利廣場
隨住京瑞廣場嘅崛起,呢兩座大廈喺石門區嘅地標性已經大不如前
應該要改做「京瑞廣場一期」(A)同埋「京瑞廣場二期」(C)
而A都可以考慮改成「安睦街」(不過太籠統,而且去BUCIE/ICS嗰段安睦街嘅人會被誤會)或者「賽馬會傑志中心」,
但係與此同時C就只係改成「京瑞廣場」(唔標期數)

kei_hk 發表於 2024-1-2 12:33 | 顯示全部樓層
2. 荃灣西站 B出口 麗城花園 B出口行過去要10分鐘,應改為 海之戀商場(西北)

3. 鑽石山站 B出口 采頤花園 B出口行過去要10分鐘,應改為 啟翔苑

這2個唔算誤導﹐只係無update過。

出口只係講大既去到邊處。

當初未有海之戀﹐未有啟翔苑﹐自自然就搵附近一些地標去做出口。

行幾耐才到﹐不是總點。

Ricky403 發表於 2024-1-2 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層

荃灣西B1 麗城花園 -> 海興路
chikng2227 發表於 2024-1-3 14:29 | 顯示全部樓層

呢個算唔算?
s20131417 發表於 2024-1-3 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
chikng2227 發表於 2024-1-3 14:29
呢個算唔算?

直頭係植字問題啦,印之前無人proofread的嗎?🤭🤭🤭
straysheep123 發表於 2024-1-4 15:15 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2024-1-2 09:05
柴灣站  D出口  怡翠苑
要行條老連咁長嘅天橋,之後再行多大半個柴灣公園先至到怡翠苑
去怡翠苑嘅話,可能A ...

本身車公廟出車公廟站已經係騙案

出大圍站應該仲近
kei_hk 發表於 2024-1-6 11:14 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2024-1-4 15:15
本身車公廟出車公廟站已經係騙案

出大圍站應該仲近

可能大家都get 錯左車站定名的原因

話唔定﹐與錦上路一樣﹐取附近的主要道路成為車站名。

車公廟站﹐又真係在車公廟路則邊。

JX9097 發表於 2024-1-6 11:28 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-1-6 11:14
可能大家都get 錯左車站定名的原因

若果係咁
大圍站都可以叫「車公廟站」喎
kei_hk 發表於 2024-1-6 11:50 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2024-1-6 11:28
若果係咁
大圍站都可以叫「車公廟站」喎

咁大圍站一早已經存在嘛﹐可以用地區名。

但係車公廟又是在大圍區內﹐唔可以再用大圍﹐咪取而其次囉。
用附近的地標去做站名﹐至於係用 "廟" 定係用 "路" 去定名﹐大家都難以考究。