hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵復活節假期加密列車班次
開啟左側

港鐵復活節假期加密列車班次

TA7343@N241 發表於 2024-3-25 14:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.mtr.com.hk/archive/corporate/en/press_release/PR-24-018-C.pdf

竟然冇東鐵份,只係著重有海洋公園同迪士尼嘅兩條線。
幾年前復活節第一日跟團北上,朝早七點好記得架車入到粉嶺上水打晒仗咁,入到落馬洲,迫個幾鐘先過到關。
依家減到九卡,嚟緊星期五清晨東鐵(尤其入落馬洲keep住十幾分鐘一班)會點,完全唔敢想像,過九龍塘未必上到車。
最後一日夜晚南下情況亦類同。
Ricky403 發表於 2024-3-25 21:46 來自手機 | 顯示全部樓層
東鐵綫應該諗住用嗰份轉咗永久嘅節日表handle算
估計佢都係七點幾鐘先開始隊車沙田起載南下再做番全程北上,去落馬洲要八點幾鐘先開始密少少車
但係其實北上成日排海關倒塞搞到關口都負荷唔到嗰陣,東鐵綫開密啲都無用啦,只係送多啲人去關口逼
反而南下無塞排海關問題,尾日或尾二日晚要清關口客,由14分鐘加到10分鐘就真係有用,雖然都係逼爆,有一半車卡紅色嗰種🤭
 樓主| TA7343@N241 發表於 2024-3-26 05:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-3-25 21:46
東鐵綫應該諗住用嗰份轉咗永久嘅節日表handle算
估計佢都係七點幾鐘先開始隊車沙田起載南下再做番全程北上 ...

跟得深圳出發嘅旅行團,冇一次遲過九點集合,依啲團多數福田/深圳灣出發。
當八點北行開始加密,入到羅湖/落馬洲計埋過關都過晒集合時間。

事實上,一到連續幾日紅假,清晨北上客係多得好誇張。
改到九卡後,每抽載客量下降,如落馬洲班次keep住咁疏,其實容量反而少咗。
今年復活節算係疫後北上熱潮開始後第一大長假期,無論係咪要返星期六嘅打工仔,只要放紅日,今個星期五齊齊開始放假北上玩,人潮唔講得笑。
加密東鐵班次,冇錯解決唔到塞關口問題,但某程度係解決中途站未必上到車嘅問題,依啲大時大節唯有大家鬥早出門。
好記得2018年復活節第一日坐唔知第二班定第三班279X入上水(已經加到5分鐘一班),離開青衣頂晒閘。
到上水轉東鐵,入落馬洲班車已經迫迫哋,嗰時綠線兩邊頭班車仲未到九龍塘。
Ricky403 發表於 2024-3-26 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2024-3-26 05:56
跟得深圳出發嘅旅行團,冇一次遲過九點集合,依啲團多數福田/深圳灣出發。
當八點北行開始加密,入到羅 ...

呢啲時間,唔知如果搞大學起載往落馬洲,攝兩班羅湖車中間,可以企到幾多人🤭
你咁講應該比平日下繁更有需要,平日下繁其實用番2022年時間表呢種起載時間已經夠應付需求
反而係當全部車開哂上羅湖落馬洲之後,又將下繁加班車出車時間越拖越遲,可能龜真係覺得北區南行17:43前、火炭南行17:45前唔值得開3.2分鐘一班,咁一係先改個時間表做火炭南行或太和南行開均勻班次再睇情況
 樓主| TA7343@N241 發表於 2024-3-26 16:05 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-3-26 09:56
呢啲時間,唔知如果搞大學起載往落馬洲,攝兩班羅湖車中間,可以企到幾多人🤭
你咁講應該比平日下繁更有 ...

至少我覺得粉嶺上水可以食到班客。
我永世記得某年復活節第一日七點上水入落馬洲一幕。
成架車已經爆,每道門超過20-30人等緊,一開門得少量客落車,死迫爛迫先上到車,鬧交打交乜都齊。
好在個個都上到車,因為佢哋都知遲到去唔成旅行,可能要等出年先有得去。
嗰種迫法係平時繁忙時間絕對唔會出現。

而感覺龜啲車務安排往往立場先行,加唔加班係睇佢想唔想,而唔係睇客量,相信公司有晒數據。
東鐵有三類乘客喺唔同時段主導:
1. 星期一至六早繁(九點前)、星期一至五日間、星期一至六下繁至深夜,本地客(往返九龍/港島)主導。
2. 一至五放學時段至下繁前(三至六點),跨境/新界通勤客主導。
3. 星期六早繁後的日間及假日全日,跨境客主導。
晚繁成日嘈嘅沙田特就係2所講嘅時段,可能龜覺得班客一定係新界住港九返工,而唔係調轉。
只要唔駛咁執著一定要向南出車,2同3個問題都可以輕易解決。
最經典係疫情未通關但轉咗九卡後嗰半年,平日下午非繁開緊6分鐘一班,頭卡南行到火炭已經人貼人。
一通關改密到4分鐘,即刻鬆動晒,因為客源冇大變動。
再睇返今次加密嘅南港島線同迪士尼線,搵個平時星期日加都得啦,一個主題樂園要玩幾日?復活節係內地長假期?
HU6455 發表於 2024-3-26 19:57 | 顯示全部樓層
又睇下今次呢D加班又係求求奇奇是但一個位加一班車,定係真係全線拉密D班次!
不過相信都係前者,玩數字遊戲! 十幾廿班車入面,得一班係密左
Ricky403 發表於 2024-3-26 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2024-3-26 16:05
至少我覺得粉嶺上水可以食到班客。
我永世記得某年復活節第一日七點上水入落馬洲一幕。
成架車已經爆,每 ...

不過你講旅行團,起碼而家同2018年或之前相比多咗高鐵,高鐵團應該分流咗部分人,超過兩日嘅假期真係睇定啲先
如果淨係上深圳食玩住,又應該未至於要早到九點前就過咗關

至於平日下繁都係唔會撇得甩向南出車,而向北出車以前係有,但不載客🤣
四五點北行羅湖或落馬洲車行全程食埋火炭或之前上班人,去到上水都唔會話大量留後,又真係未必夠客去justify件事
屯馬綫󠄁下繁整體客量係多呀,但開架南昌短特851出黎又唔太企得多人,雖然時間唔理想但勝在佢肯開🤭
只係東鐵綫下繁17:45 (成日實開17:46-17:48即係影響又大啲) 攝架沙田特配合沙田先拉勻班次呢個極品組合搞到火炭南行瀨哂野,龜肯改火炭或太和就拉勻班次,大埔墟至火炭唔好臨近6點仲有班次隔6-7分鐘,已經好唔少
Ricky403 發表於 2024-3-26 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2024-3-26 19:57
又睇下今次呢D加班又係求求奇奇是但一個位加一班車,定係真係全線拉密D班次!
不過相信都係前者,玩數字遊戲!  ...

咁成日畀人話班次疏攝車當加班嘅屯馬綫,某個星期六都試過真係整個全個日間開6分鐘一班嘅時間表出黎 (當然可能係而家呢份表黎,當時係為收集數據)
呢啲係睇到嘅,如果佢宣佈個加班前後班次接近一個鐘加開一班車,咁好大機會係攝架車當加班
不過市區線向來加班都比通勤路線加班黎得鬆手,當然將軍澳綫󠄂係例外🤭
1372mm 發表於 2024-3-27 19:18 | 顯示全部樓層

而家港深之間咁多關口,其實唔應該再咁依賴東鐵
ryumew 發表於 2024-3-28 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層

1372mm 發表於 2024-3-27 19:18
而家港深之間咁多關口,其實唔應該再咁依賴東鐵

深圳灣、蓮塘應該好快打爆,跟住又要報新聞見又話節假日開24小時又無咗影