hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵復活節假期加密列車班次
開啟左側

港鐵復活節假期加密列車班次

1372mm 發表於 2024-3-28 15:40 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2024-3-28 15:00
深圳灣、蓮塘應該好快打爆,跟住又要報新聞見又話節假日開24小時又無咗影 ...

蓮塘爆就唔意外,而且深圳嗰邊接駁交通相對嚟講都一般

反而深圳灣應該做主力,尤其遲啲地鐵通車
 樓主| TA7343@N241 發表於 2024-3-28 17:09 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-3-26 21:30
不過你講旅行團,起碼而家同2018年或之前相比多咗高鐵,高鐵團應該分流咗部分人,超過兩日嘅假期真係睇定 ...

復活節一大早出發嘅人仲有啲係返鄉下或拜山,但當中有部分用羅湖過關轉大巴。
開咗高鐵冇錯分流咗部分人,但同時北上熱潮比疫前更明顯,所以聽朝東鐵咩環境,可能同以前差唔多。
復活節連放四日,唔同平時一星期兩日甚至得一日假,絕對有條件去遠少少嘅地方玩。

琴日晏晝四點放學時間先由九龍塘搭入粉嶺,九龍塘上車同樣大把位坐,但入到新界越來越多人。
所以下繁向北出車載埋客絕對諗得過。
 樓主| TA7343@N241 發表於 2024-3-28 17:21 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2024-3-28 15:00
深圳灣、蓮塘應該好快打爆,跟住又要報新聞見又話節假日開24小時又無咗影 ...

深圳灣多旅行團集合。
蓮塘就唔清楚,似乎冇乜團喺嗰邊集合,接駁交通又一般般,清晨未必咁爆,但泊香園圍過關算方便。

同埋話延長通關,到依家冇消息,即係復活節長假唔會有,半夜趕返香港焗住用晒皇崗。
反而清明節係內地假期,4-6號放假,7號星期日補返工,唔知會唔會話延長甚至24小時通關。
如果清明節連假先延長,但7號冇延,咁就一巴車落香港人塊面到。
 樓主| TA7343@N241 發表於 2024-3-29 06:40 來自手機 | 顯示全部樓層

~06:23九龍塘開出往落馬洲列車,過沙田已見紅,下一班落馬洲車隔成20分鐘,等迫爆。
06:42大圍往羅湖,過九龍塘六卡見紅,大學後更九卡全紅。
跟住後面嘅落馬洲車沙田起亦六卡見紅,每班車車程都明顯加長,甚至無啦啦見2分鐘一班,相信目前北行情況相當惡劣。

Screenshot_20240329-063203_MTR Mobile.jpg
Screenshot_20240329-064237_MTR Mobile.jpg
Screenshot_20240329-070003_MTR Mobile.jpg
Screenshot_20240329-065938_MTR Mobile.jpg
Ricky403 發表於 2024-3-29 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層
TA7343@N241 發表於 2024-3-29 06:40
~06:23九龍塘開出往落馬洲列車,過沙田已見紅,下一班落馬洲車隔成20分鐘,等迫爆。
06:42大圍往羅湖,過九 ...

唔知係延誤定係8點起再派多咗加班車,北行總站啲開車時間都怪怪地,上水就出現「2分鐘間距」,但啲車可以dwell咗成分鐘以上
有趣嘅係羅湖過關人數唔算太多,見到有班羅湖車埋粉嶺前頭三卡紅,埋完粉嶺頭卡居然變番黃🤣應該落咗班人轉B7

清晨五六點北行好似係咁疏,羅湖車7/14分鐘一班,落馬洲車21分鐘一班
但南行就密好多🤭落馬洲頭班晏開加上羅湖貨場出車南下
所以無雷公咁早又比較難玩向北出車,逼下囉,大時大節呢啲,加班係人情,逼車係預咗🤣
Ricky403 發表於 2024-3-29 10:56 來自手機 | 顯示全部樓層
10點幾都仲係搞唔掂,講緊已經開多咗起碼兩架車上落馬洲🤣平時見有大埔墟車落馬洲同羅湖應該已經1:2,但今日唔係
 樓主| TA7343@N241 發表於 2024-3-29 12:12 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-3-29 10:32
唔知係延誤定係8點起再派多咗加班車,北行總站啲開車時間都怪怪地,上水就出現「2分鐘間距」,但啲車可以 ...

感覺綠線東行頭車同東鐵北行落馬洲到九龍塘班次唔match。
搭綠色線頭車06:21九龍塘一開門,要2分鐘內拖住喼衝到上東鐵月台,應該係難度幾高嘅任務,否則焗住等到下一班06:44。

另外,而藍田站同紫線沿線轉西行頭車,最快約06:26到九龍塘。
同樣,金鐘東鐵頭車開06:10,到九龍塘又係約06:23,住港島東可能再遲少少。
所以,當市區幾條線頭車差唔多齊齊同一時間轉東鐵入到新界,加上東鐵又keep住疏車,新界段06:30開始就災難級爆棚。

反而我自己睇啲班次,同平時假日冇乜分別,一樣有大埔墟特車,而且兩班過境線車相隔達8-9分鐘,當然就卡卡紅咁滯。
相信真係有延誤而唔係加班車。
大時大節頭尾日嘅過境線,邏輯上唔應該用平時星期日去應對。
至少要tune返清晨班次,例如金鐘頭車開始已經係4分鐘一班。
AVBE46 發表於 2024-3-29 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
TA7343@N241 發表於 2024-3-29 12:12
搭綠色線頭車06:21九龍塘一開門,要2分鐘內拖住 ...

應該太多客搞到每個站dwell時間長咗好多
之後落馬洲關口好似食唔晒啲客
影響埋東鐵綫

10幾有朋友諗住大圍上車去大埔 九龍區嘅站已經打爆
新界站冇乜人落車 等咗五班車都上唔到
tommy14D 發表於 2024-3-29 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBE46 發表於 2024-3-29 12:22
應該太多客搞到每個站dwell時間長咗好多
之後落馬洲關口好似食唔晒啲客
影響埋東鐵綫

玩死本地客
Ricky403 發表於 2024-3-29 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2024-3-29 12:12
搭綠色線頭車06:21九龍塘一開門,要2分鐘內拖住 ...

有加班車
啱啱見到至少兩架加班車做沙田特返何東樓
唔知係咪因為關員要食飯決定唔再送人上關口住
不過一收加班車加上累積落黎嘅延誤就搞到大甩班

九東將軍澳真係清晨出發又避開人潮嘅,其實早少少搭N293/N796去旺角東上九龍段落馬洲或羅湖頭車,或者直頭畀多少少的士去關口實際啲
今日都大把人咁樣做緊,深圳灣成條的士龍倒塞出條橋🤣

P.S. 附是日四班車入面三班落馬洲一班羅湖奇景🤭