hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化

stevechau 發表於 2017-2-15 10:41 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2017-2-15 01:45
如果用改路前40既班次去做啟德九龍灣,恐怕繁時先做到執幾十件
24只係由原本客量低迷回升到合理水平,觀 ...

呢D叫潛力....人地講GA咋~
不過唔知D潛力仲要潛多幾多年先浮到上水面JE...
九龍灣工商區果邊點睇都係同荔枝角工業區果D一樣, 只係個兩繁單向位...
要推條全日線入去似乎風險高過直走觀塘道甚至慢碌牛頭角道...
至少兩邊舊區(青山道/牛頭角道)都仲有民居撐住個非繁有客先~
stevechau 發表於 2017-2-15 10:46 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-2-14 21:59
將214拆一條支線做觀深,總站與214相同,經鯉魚門道、觀塘道、龍翔道、大埔道來往深水埗 (不經南昌街),總 ...

咁講...原則上6P既走線應該係咁...
不過始終而家講緊既係雙層巴士客量, 反為唔太應該飛起南昌街...
尤其最近呢一兩年兩繁同假日大埔道落黎都唔係太穩陣要塞車...
行南昌街既時間未必慢過大埔道幾多...
大埔道係勝在東行上落快...西行唔大著數~
stevechau 發表於 2017-2-15 11:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-15 00:54
真是荒謬,把觀塘巿中心看得那麼高⋯

以前 40 未改路前,東行如果跟 6D 尾,非繁成條青山道加石硤尾上車 ...

我幾時講過觀市既客量係德福淘大既倍數計?? =_=
既然舊路上落人數平均, 咁又何必要改入新位去駁一個兩繁位??
又咁講...德福會搭巴士既係會行去淘大坐紅小/2A, 但係唔會行落坐296C...
問題其實都係出左係296C唔係好做到真正SSP既旺位...

做工商區非繁一班車可能得返幾個客...中間走線都仲執到10個8個...
甚至偏民居果邊既牛頭角道全日計未必少客過工商區時...何解第一條直達線要走左入工商區先??
我承認九龍灣工商區果邊交通真係唔方便, 兩繁單向真係有得做...
咁最多唔全日拉296C入去順手做旺角, 都係觀深正線抽P車繁時入去做就得啦~
換個角度睇...如果而家工商區全日已經唔係潛力而係大餅, 咁何解巴士公司唔大量開區外線全日線入去??
又或者拉中間走線堆全日線入去做呢??
再比多個例子...紅小走線一向係無寶不落...又為何各大紅小商會及旗下線...
寧願入油塘順手做觀市, 其至繁時特登入埋巧明街(至少油青繁時肯CALL佢係肯入巧明街上客)...但何解九龍灣咁旺場都唔肯入去做??
KITEC果條旺角紅小連MEGABOX都舐埋啦...但係一樣係頹做BOR~

啟德客量呢幾年一定係暫時低迷...得兩條邨+兩個無咁快入到伙既屋苑...好難說服全日拉線入去住...
而且到啟德一帶真正開始多人, 啟德站都通車, 反而長遠計果個位唔係一個對巴士好好做既位黎~
你講既24返生...好似加密過後既班次係市區線都仲係頹做級, 5D就更唔講...

勵業街果個問題...真係唔係唔得...不過出面中間走線有左觀深線先啦...始終果個位係後話~
講到在下好似出賣SSP既利益...我諗成個版你係其中一位無乜資格咁攻擊小弟既人...
今時今日未有觀深正線就拉條全日入去頹位度做, 諗住只做潛力運桔...
依閣下既LOGIC, 閣下直頭係將東西九龍兩邊人擺左上枱呢~
stevechau 發表於 2017-2-15 11:41 | 顯示全部樓層

KC6831 發表於 2017-2-15 10:00
其實以前 40 未改路前 , 東行如果跟 6D 尾 , 實係上 6D 啦 , 果時 40 落到深水埗上車邊有位坐咖 , 如果  ...

咁係正常...6D始終都平D, 去彩虹道或之前時間係完全一樣~正如2F跟2B尾果陣, 2B都可以上到好多客一樣~

以前40唔係繁時, 落到黎青山道, 位係有得坐既, 不過得返好少LOR~
6D就有緣人班次...如果唔係6D/40行埋黎, 大部分客早就上晒紅小~
後來40走左, 6D焗住加班唔收車...反而做起左6D, 部分程度上仲做到黃青死左一半要頹做...
(黃青好似唔同官青, 黃青真係公海線, 無商會跟, 司機除時可以揀唔做呢條線)
40當年係青山道真係有班人肯等坐佢入觀塘...因為只要紅小唔飛老龍, 40其實唔慢過紅小好多~
早繁返學時間計, 40去到九龍灣地鐵站只係慢紅小5-10MINS...而2A/6D就比40慢多5-10MINS...

見版友你講起小巴客量, 唔似某人一樣得個吹字死話有定無客...
東行係青山道我見到既情況與你相近...
西行非繁以前裕民坊總站長期同觀美一齊有車果陣, KEEP住上到10個客左右就要開車碌牛頭角道走, 上得滿就直走...
但一般擺10MINS開源道一帶+觀市一帶會行上總站既客, 好少會令到架紅小開唔到車...
繁時就唔講, 同觀荃紅小一樣, 大把客肯行上黎排紅小(當然無觀荃咁誇)...觀青去到夜晚8點前係觀塘都仲係處於即捕即解既狀態~
夜晚8點後同觀美一樣開始車等人, 但通常15MINS內肯定大半車客起飛~

單計觀市(一個站)既客量就係咁...但用巴士去做, 唔係淨係得一個站咁大把...所以前景其實唔係咁差~
衰D講句, 舊40西行咁慢....都尚且可以至少坐滿出觀塘, 九龍城頂閘返SSP...連6D西行繁時咁頹都坐滿離開九龍城...
倒也未覺觀深客量有如此之差既地步...(都未講仲有條經旺角同樣繁時都打爆, 非繁仲坐滿離開MK既2A)

S3BL100 發表於 2017-2-15 12:09 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-15 11:21
我幾時講過觀市既客量係德福淘大既倍數計?? =_=
既然舊路上落人數平均, 咁又何必要改入新位去駁一個兩繁 ...

你依然係有樣野無諗通,呢點我都講左唔止一次

九龍灣德福淘大一帶已經有 2A 2X 6D,果頭要搭巴士既已經搭左,
唔會因為你多條直去既觀深線直行觀塘道,而多左一班客搭新線

當然呢條新線就唔會九龍灣一段觀塘道零上落,不過班客其實都只係由 2A 2X 6D 過檔,而唔係新客。
就算上落人數好似好可觀,好似會多過我屈條線走入去九龍灣商貿區同啟麗晴朗都好,
幾條線加埋既 total 都唔會有我屈條線入去九龍灣啟德搵到咁多客

留意,我係講幾條線加埋。
本來就應該成個網絡咁去睇,而唔係逐條線睇有幾多客

就算直行觀塘道好似有唔少人上落都好,實際咪又係此消彼長,因為 2A 2X 6D 會跌返同樣數目的客量

如果係其他本身無全日東九線既地區開新線入來,理所當然係觀塘道直去,因為「中間走線」做到最多客;
但而家本身淘大一邊已經有 2A 2X 6D,你走去開新線,唔係走去其他偏位獨巿位搵新客,
而係走去「中間走線」同現有路線重疊,分薄現有路線客源

以為好聰明,實際咪又係只見樹木不見森林囉,完全唔諗下其他重疊線客量會唔會受影響,到頭來係咪只係左手交右手

再睇返 40 當日實際上到底有幾多客,去推斷開多條觀深新線,到底會有幾多客選乘

40 當日改路後,有 5000 人要轉乘,包括九龍城往來荃葵,
同青山道/石硤尾往來觀塘巿中心(包括牛頭角站一段),同埋麗港城九龍內陸流水

合理推斷,觀青而 2A 6D 做唔到既,最多 3000 個客

3000 個客係咪支持到一條全日線營運?每部車每日車費收入要 $5000 先回本

如果開多條新線,呢個里數,單程收費預計 $6.8,一日收入兩萬幾,但每廿分一班要八部車,支出要 $40000

一定蝕到傻啦…

當然最終就唔會得 3000 個客咁少,因為會吸到 2A 2X 6D 既客,左手交右手;
但正因為左手交右手,九巴最多係賺果一蚊車費差額,而唔係 $6.8,呢班客帶來的收入增長對比其他全費客非常有限

所以最後,如果開條觀塘道直去既觀深線,計埋 2A 2X 6D 左手交右手後,九巴一日額外收入都係兩萬幾,
但額外成本四萬銀,換言之應該要蝕接近兩萬銀,一個月就六十萬,等同開多條二十大蝕錢線

咁你話九巴肯唔肯開啦…

就算你要逐條計都好,6D 當日接收左 2000 個搭 6D/40 都得既沿途流水客,
如果開條新觀深線,呢班客全數過返去新線,6D 會得返 6000 個客,而當日 6D 係蝕本,就算俾你減三部車過新線都係。
6D 當年用八部車做 6000 客係蝕本,40 當日亦係蝕本,你開多條新線做 3000 個客更加係

但對沿途(而且無鐵路)既流水客來講,一條 6D 15 分一班做晒,好過兩條線各廿分一班去做,又夾唔到班次

當然你可以選擇做半粒鐘一班,再玩半直通,壓到一轉兩粒鐘搞掂,一日成本兩萬銀。
但咁搞法,班客更加唔會搭,反正觀深唔係好似 2X 做彩福呢類半獨巿,開半粒鐘一班形同趕客,於是又係蝕到傻

換言之,堅持直達線又唔兜多個區搵客,一定唔會有好結果

fb.com/scientisthk2usa/
stevechau 發表於 2017-2-15 14:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-15 12:09

九龍灣德福淘大一帶已經有 2A 2X 6D,果頭要搭巴士既已經 ...

其實諗唔通果個係你...你只係將部分合理當左係全部合理咁去睇一件事JE~

等我用你既LOGIC發展落去...
學你話齋會搭鐵既你就算擺得近都唔會坐巴士...會坐巴士既都已經行埋去淘大坐2A/6D甚至紅小~
咁即係主要客流已經係唔會留係原地等巴士...你行出去嗌幾飛車/坐鐵唔好得過企定等巴士??
你終於肯話你成個網絡咁去睇喇...成個網絡去睇, 2A/6D做緊咩?? 行緊咩位??
成個區丫嘛, 幾條線而家係個區度服務緊幾多野?? 如果成個區同成個網絡去睇, 更加打爆左你既重疊論...
因為西行係啟業之前, 觀深線就算直行觀塘道都無同2A/6D甚至2X有過任何重疊...講網絡更加唔應該咁快就隊條線入工商區住~
你不停咁以2A/6D/2X黎做例子, 能夠左手交右手都係得淘大一個位咁大把咋喎~(極其量比埋個啟業你計算在內)
除非今日既6D已經拉到入觀市, 咁你都仲勉強講得通~
再者, 就算2A/6D兩邊總站相近, 但佢地做緊既客根本就唔同...

我唔聰明...只係識以事實說話...而事實就係行入九龍灣工商區暫時只能做到兩繁單向~
如果你係PLAN有條兩繁線...咁入唔入去我無意見, 甚至仲會好贊成入去做...
不過個TARGET係全日既話...唔係唔做, 不過搞掂左出面先, 出面都無, 入面更加唔會有客~

5000乘客只係40預計受影響客量, 而唔係成條線做到幾多客量WOR....
明顯地你係取錯材拎錯數去做你既估算...雖然一開波就唔對路, 咁我唔評論太多~
不過有D估算數字我覺得幾有趣, 例如只用8部車去做...要知道而家班次算係OK既6D都用緊10-13部車黎做~
觀深用得8部車肯定要做特快, 特快就未必只收$6.8, 好有可能上到$8...
8部車做直達九龍灣站特快, 班次都唔會太差, 8部車玩咁短既特快, 應該點疏都做到15MINS一班~
而閣下一路主打理念都係市區特快一定賺...
咁係資源用得唔多, 價錢偏貴...又做特快呢種你設下的條件下, 你估算既數字同條線實際運行既情況, 何以成反比??

好喇...講到6D用8部車做6000個客蝕本, 但唔好忘記仲有條40係度搶客...
即係6D其實唔應該只有6000個客...更甚者用返你上面取錯才既數字, 我當受影響人數有一半都係6D客...
經已係8500個客...呢D都仲未計及近年兩邊既人口增長同埋從地鐵紅小回流既客量...
不過你咁講, 我反而開始覺得觀深未必應該再做SKM...如果唔係6D就一定要縮短入WTS果邊...
但一縮短又會影響左淘大去彩虹道一帶既客...呢堆都係淘大客上6D既主要客源之一~

另外一個問題...有時數據既野好死...
40都改左咁多年, 好多數字都唔同左, 客量可能升左, 成本又可能跌左...
揸住過時既行車成本數去計...都係果句, 你揸住果條數全港巴士至少有一半路線都要立即死~
好似你咁睇樹睇表面...好似你好叻好聽明...
我就蠢D, 次次都淨係識得睇大局睇森林~
HR1377 發表於 2017-2-15 16:25 | 顯示全部樓層

Deleted!!
S3BL100 發表於 2017-2-15 23:04 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-15 14:50
其實諗唔通果個係你...你只係將部分合理當左係全部合理咁去睇一件事JE~

等我用你既LOGIC發展落去...
你終於肯話你成個網絡咁去睇喇...成個網絡去睇, 2A/6D做緊咩?? 行緊咩位??
成個區丫嘛, 幾條線而家係個區度服務緊幾多野?? 如果成個區同成個網絡去睇, 更加打爆左你既重疊論...
因為西行係啟業之前, 觀深線就算直行觀塘道都無同2A/6D甚至2X有過任何重疊...講網絡更加唔應該咁快就隊條線入工商區住~

幾時無重疊?德福淘大咪重疊囉,淘大同九龍灣站唔同站,但距離咁近,根本做緊同一個區

即係直去版本觀深線,係得創紀同觀塘巿中心係而家做唔到既位;就算德福、九龍灣站、牛頭角下村有上落,佢地本身而家都已經坐緊 2A 2X 6D

但如果走入啟德同九龍灣商貿區再去觀塘,做到既就唔止觀塘巿中心,仲有九龍灣商貿區同啟德,
九龍灣商貿區就算你話係兩味位都好,啟德非繁都有客。
2X 淨靠三彩牛頭角,一日都有 2000 個客既時候,啟德加九龍灣一日做 3000 人未必好難,一定比起直去做到更多人

唔好忘記,你觀塘道直去的話,九龍灣一段果幾個站做到幾多客,2A 2X 6D 就會相應少返咁多客

不過個TARGET係全日既話...唔係唔做, 不過搞掂左出面先, 出面都無, 入面更加唔會有客~

出面有無線,同入面有幾多實際需求,到底有咩關係?出面整條線會令到入面既需求增加或減少?

即係好似將荃線未開、40 未改路果陣,觀塘山將軍澳去荃葵一路都有需求架,乜呢D需求係 40 改路之後先出現?

5000乘客只係40預計受影響客量, 而唔係成條線做到幾多客量WOR.....
明顯地你係取錯材拎錯數去做你既估算...雖然一開波就唔對路, 咁我唔評論太多~

好喇...講到6D用8部車做6000個客蝕本, 但唔好忘記仲有條40係度搶客...
即係6D其實唔應該只有6000個客...更甚者用返你上面取錯才既數字, 我當受影響人數有一半都係6D客...

幾時取錯材?

當時未重組前,40 一日有 10500 客,6D 就六千幾,
而 40 有一半人重組後可以唔使轉車去返目的地,另一半要轉車

唔使轉車果班,有二千幾個觀荃客,剩返既可以全數搭 6D 一程直達

要轉車果班,係包括青山道/石硤尾往返觀塘巿中心,同埋九龍城往返荃葵

咁事實係當時 6D 六千幾客,重組後 8 部車加到 11 部車做多二千幾人,條數係岩喎

而當日統計數字亦說明左,如果開多條觀深線,一日都只係做多三千個客。
當然可能係 6D 維持八千人,新線三千人;亦可能係 6D 跌返落六千幾,新線五千人

但我提出 6D 當日八部車做六千人蝕錢,就係要說明,你擺咁多資源去開條新線,最後加埋只係做多三千個客既生意,更加蝕到七彩

fb.com/scientisthk2usa/
tunghang 發表於 2017-2-16 00:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-15 12:09

九龍灣德福淘大一帶已經有 2A 2X 6D,果頭要搭巴士既已經 ...

其實要做多一個區,又未必要係九龍灣/啟德,秀茂坪仲有位係未有車全日去深水埗,都可以係選擇
唔會拖慢觀深客車程又做多個住宅區,再特快的話,吸既客就唔只得2A,6D客而係由地鐵黎既新客
九龍灣工業區一帶地鐵係比巴士就腳,如果要做的確會有唔少新客,但始終唔係全日位
啟德就巴士比地鐵就腳,離觀塘道同太子道西唔係遠,難保會冇咩客由2A/2X過檔
stevechau 發表於 2017-2-16 12:26 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-2-15 23:04
幾時無重疊?德福淘大咪重疊囉,淘大同九龍灣站唔同站,但距離咁近,根本做緊同一個區

即係直去版本觀深 ...

哦...講到尾都係得德福淘大...仲要講真D所謂既重疊位連個站都唔係擺埋一齊...咁真係好重疊WOR~好似講到開左觀深, 淘大人就會行晒出黎觀塘道上車咁...係既話296C就唔使頹到咁啦~
好喇...到底德福淘大牛下係咪全部都只係坐2A/2X/6D...你無數據好難講...
我反而咁睇, 你突然間又講到紅小同地鐵消失左咁...左手交右手係絕對有可能, 但亦絕對唔係唯一既情況同一交就交晒GA嘛~
九龍灣工商區係兩味單向位已然係承認了的事實...但靠埋麗晶呢D小巴客量, 加多個啟德(非繁連小巴都蝕住做)...
然後同我講啟德非繁會唔蝕墊得住條線, 反而成條觀塘道兩邊工商加住宅區唔得...理據會唔會薄弱左少少呀??
當你話人睇得個西九龍好大時, 一個小小既啟德你居然有能耐睇得大於一整個西九龍/觀塘區, 咁既論述除了服(伏)字其他各人仲可以講乜呢??
仲要未來幾年啟德站通埋車, 根本巴士係死梗...你而家仲開條全日線入去?? 果頭全日線係咁好做, 641全日埋啦~
你自己都識講, 2X單靠三彩+牛頭角兩個點, 一日都2000客...但多左大半條觀塘道(可能外加觀塘山/油塘)又要無客/只能左手交右手既??

好喇講返將荃例子...當日如果唔搞左40就開將荃, 大部份人都知將荃根本就唔可能唔停觀塘道~
更唔講好似今日既將荃咁行山同清水灣道走...你有需求但唔理順左件事先去實行, 咁到頭來打尖果樣野實無好下場~
40唔提速在先, 將荃一定要係觀塘道停站攸埋觀荃特快...咁將荃有咩好下場??
你顧慮需求係無錯GA, 但你只顧某個潛力位而妄顧左本身前面既條件...
做聰明仔走去打尖既下場, 通常聰明都係反被聰明誤呀~
又咁講, 你既要做觀塘客, 又想做九龍灣工商區客, 當你勵業街出入行得通...
出入九龍灣工商區你唔大可能行偉業街出返彩虹...到頭來你點都要海濱道入宏照道一帶先做到客...
你兜得呢個位, 對觀塘客黎講已經同兜彩虹道無異...但你仲要搭多個前景潛力同客量都相當有限既啟德入去兜喎~
咁咪即係6P更病入膏肓版?? 病入膏肓、慢上加慢居然有得賺...我覺得你似係想講一個神話多D WOR~

而且你睇數字好死...40提速咁有無少到客??
當日數字上佢係做少左好多客GAWOR, 有一半客都服影響可能唔再坐...今日呢??
40係東九其實同42C, 比起2A/2X/6D係更左手交右手...咁42C荃灣客量有無暴跌呀??
幾條線做緊唔同既野, 我搭觀深半直通去到九龍城/彩虹道/新蒲崗嗎?? 咁6D點交客過黎呀??
我搭觀深半直通去到ARGYLE/樂華/三彩嗎?? 咁2A/2X點交客過黎JE??
如果咁易左手交右手, 296C食死左2A TIM啦, 呢條觀深咪重疊得更勁?!

又依你既假設...2X行5-6部車做2-3000個客已經數字理想...
觀深特快行8部車時間上同2X差不多仲要收貴D, 但做多咁多野...你似乎係不斷話比人知, 單係觀深真係有得做喎~
就算只係拉長做流水, 佢衰極都係而家既6D...呢幾年既6D又從未聽過佢上到勁蝕榜喎~