hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化

S3BL100 發表於 2017-2-16 15:07 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-2-16 12:26
哦...講到尾都係得德福淘大...仲要講真D所謂既重疊位連個站都唔係擺埋一齊...咁真係好重疊WOR~好 ...

唔好塞字入我口

我無講過觀塘道停多條線,淘大客就會行晒出來坐,不過調轉方向,唔係會好似當年 6D/40,乘客見車就坐?
德福出發的 2A 2X 6D 客,又唔會直接坐條新線?

啟德果條鐵路叫做沙中線,去深長荔要轉兩次車或者尖東行一段路。
如果啟德去深水步「死梗」既話,而家本身只需太子對面月台轉一次車既觀深更加唔會有運行

同埋我想講,淨係啟德兩條入左伙既屋村,居住人口同觀塘道沿線無 2A 2X 6D 地區(即係剔除牛頭角下村、德福、淘大一帶)加埋比較,無太大分別

至於你話工商區,其實九龍灣商貿區的需求同性質只係同觀塘道創紀至開源道迴旋處一段差唔多。
觀塘道沿線係有 apm 德福淘大三個商場,但後者已經算係 2A 2X 6D 覆蓋範圍

重點係,你想開條觀深直達線,但到頭來只係得創紀同觀塘巿中心一帶有新客,咁已經死得,
況且呢班客根本唔係因為速度而搭巴士,本身都唔會快得過地鐵紅小,直唔直去觀塘道都無咩分別

你覺得 6D 延長去觀塘好似可以接受的話,其實非繁兜埋入九龍灣啟德咪又係同兜彩虹道差唔多。
不過繁忙時間,你可以搵下 6P 行車片,望下由創紀之城去到啟業條巴士鏈要塞幾耐,
根本走入去九龍灣,啟德出返去,都唔會慢幾多

你見到成堆觀塘道跨區線都好似夠客全日,實際條條都係要靠成條觀塘道,再加觀塘山轉車客,甚至彩虹黃大仙,先有呢個成績

而人地沙田大埔荃灣大西北,全部唔似得觀深,有條線去到牛頭角就止步

但觀深呢?牛頭角一邊有 2A 2X 6D 分薄客源,大半座觀塘山都自己有條深水步線,唔使用新線轉車

就算換著其他區,如果諗住單靠觀塘巿中心就支持到一條全日線,都係天方夜譚。
如果而家有條沙田/荃灣出發跨區線去到牛頭角就止步或者屈上樂華三彩,然後你走去開多條線專做觀塘巿中心,一樣都係死路一條

而且你睇數字好死...40提速咁有無少到客??
當日數字上佢係做少左好多客GAWOR, 有一半客都服影響可能唔再坐...今日呢??
40係東九其實同42C, 比起2A/2X/6D係更左手交右手...咁42C荃灣客量有無暴跌呀??
幾條線做緊唔同既野, 我搭觀深半直通去到九龍城/彩虹道/新蒲崗嗎?? 咁6D點交客過黎呀??
我搭觀深半直通去到ARGYLE/樂華/三彩嗎?? 咁2A/2X點交客過黎JE??
如果咁易左手交右手, 296C食死左2A TIM啦, 呢條觀深咪重疊得更勁?!

我同你講觀深直通線會分薄左 2A 2X 6D 淘大/九龍灣客源,你就走去同我講 2A 2X 既獨巿位樂華三彩,轉移視線胡亂套用,真係令人歎為觀止

40 當日咁慢,本身都有 2000 個觀荃客(我係講緊包括成條觀塘道),已經說明觀荃需求之大。
但 40 觀青唔係慢得離譜的時候,觀青而唔可以搭 2A 6D 既都係得果 3000 人,咁你話上升空間有幾多?

又依你既假設...2X行5-6部車做2-3000個客已經數字理想...
觀深特快行8部車時間上同2X差不多仲要收貴D, 但做多咁多野...你似乎係不斷話比人知, 單係觀深真係有得做喎~

唔好唔記得,2X 行 5 部車,但實際上兩部係由 2A 抽,即係只係倒左三部車落去

不過出多三部車做多 2000 個客,都係要蝕

觀深真係要擺八部車落去既話,要 6000 個客先可以平手,但就算 40 當日觀青客全部回流,都係得 3000 個客,唔靠其他區打救真係有得做?
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-2-16 15:14 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-2-16 00:17
其實要做多一個區,又未必要係九龍灣/啟德,秀茂坪仲有位係未有車全日去深水埗,都可以係選擇
唔會拖慢觀 ...

半個秀茂坪已經有 214 同 98C,當然下秀同埋祥和苑、和樂村呢類唔上唔落既位唔方便係事實

但就算要做埋佢地,亦唔見得同兜入九龍灣有矛盾

反而啟德,我會懷疑德朗有唔少人係用緊 5M 轉地鐵,況且德朗已經係相對唔就腳既位,仲有再過少少既新居屋

fb.com/scientisthk2usa/
RobynnNKendyFan 發表於 2017-2-16 15:38 | 顯示全部樓層
其實叫 13P 全日可能仲 make sense 少少 wo
不過深水埗果邊嘅區議員可能就未必識佢
始終佢唔係服務緊深水埗區居民
反青沙撐獅隧
stevechau 發表於 2017-2-16 16:34 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2017-2-16 15:38
其實叫 13P 全日可能仲 make sense 少少 wo
不過深水埗果邊嘅區議員可能就未必識佢
始終佢唔係服務 ...

簡單D咁講...係GA~只係全日雙向拉入甘泉街/美孚一帶之嘛~
stevechau 發表於 2017-2-16 17:16 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-16 15:07
唔好塞字入我口

我無講過觀塘道停多條線,淘大客就會行晒出來坐,不過調轉方向,唔係會好似當年 6D/40, ...

咁咪係囉...既然唔係, 左手交右手都交唔到幾多...淨低既已經係多左既新客/從紅小地鐵上回流既客~
客肯定唔係得咩3000 6000咁少~不過兜埋入啟德就好可能得返全日3000, 兼原本要做既觀塘九龍灣客唔睬佢~
而且亦都一句, 巴士公司唔係淨係得一間, 啟德同西九都有標做果間其實係新記~
新記開線專係無寶不落, 如果啟德係咁好做咁禾味...條703定705早就開左啦~
何解又要靠太子道東堆車呢?? 如果而家啟德流水咁好做, 何以24做極都仲係咁??
事實已經話比你知, 未有沙中線...佢唔好做...有埋沙中線佢更唔好做~
你都識講...地鐵本身就算轉車都係一個合理的交通替代...而果個位鐵定開站...
有必要為一個做得幾年仲要只得潛力既位開線兜入去咩?? 或者有, 不過唔係觀深呢D需要半直通既線囉~
講到人口比較...你真係好識得剔除數字...既然你講到咁, 我又睇返當日劃界既文件同人口數字...
觀塘道一帶係無左牛下德福同淘大之後, 如果唔兜入啟德...
就仲有坪石彩頤牛上花園大廈一帶...一個唔好彩佢行入麗港一帶/上藍田/油塘/秀茂坪一帶...真係是但搵一忽都多人過德朗啟晴~
容許小弟提醒你...係你想玩人口數字之時, 你用既只係閣下的估計數字(仲要閣下個估計數字出處係同我工作部門有關的, 即係來自於我睇緊既文件)...
我睇果條數確實會比你準確得多的~
所以你拉入九龍灣工商區我唔大反應, 不過我建議繁時拆特班入去做會好D...而無必要為左唔順路又唔多客既啟德而走入去趕前段客~
我覺得6D拉入觀塘係可以接受的...不過如果拉6D就用牛頭角道黎拉, 就好似觀青紅小咁~
但係拉入去九龍灣工商區, 就已經=兜一轉彩虹道既時間, 你個PLAN最大既問題係仲要死埋入啟德, 咁即係兜完彩虹道仲要兜多個地方...咁點食得落??
唔會慢?? 根本你拉得入九龍灣工商區就已經同6P時間持平...再拉入啟德同飲鴆止渴一樣~

觀深並不是單靠觀市...而只係一定要做到觀市...呢個係兩個概念黎~
只係我唔在乎佢做完觀市再上山做214做唔到既位, 定係直入油塘擺車JE~
而老實講, 如果你講到牛頭角止步既問題, 觀深而家既分工走線搞成咁係有歷史遺下既原因...
抽走40只係令個問題爆左出黎...當日40做觀青好似好少客, 其中一個原因係因為佢班次同6D鬥疏咁滯, 班次亦都不穩...
唔係死硬派係好少會死等佢...但唔代表兩區無大而足夠的直一程過需求, 更唔講當日40回程既價錢係觀青紅小價咁滯~
佢正正就係因為又疏又慢又貴既流水, 先搞到佢好似得2000客咁少~
你覺得人轉移視線, 最大原因就係你接受唔到事實...事實往往都係專抽你呢D吹數字既人幾巴...大話怕計數相信個意思你係知既~
當人一計數COMPARE...你覺得唔對路咪話人轉移視線囉~
而如果40咁慢行成條觀塘道既觀荃客得2000都話龐大需求...咁3條線都做唔晒同有位未做到, 我就真係唔識講咁樣唔係需求了...

總之你記住...以前40有3000客唔代表今日只得3000客...40當日觀荃得2000客TIM, 今日呢??
8部車全日做6000客, 對觀深黎講, 呢個數字唔大...你話8部車要做10000個客要平到手就話做唔過JE~
就算要靠其他區, 一個觀塘區咁大, 咁多位未補...倒也唔見得要依靠打救既得啟德一個地方先做到~
2X條數, 有人話好做...有人話蝕...但係你COMPARE之前, 請先考慮2X到底做緊咩客, 而家咩班次同行緊咩位先~
當日2X開線我已經斷言呢條線同6P一樣, 咁既玩法一定無得做, 一定係蝕~ 當日如是, 今日只係證明左我既眼光多數準確JE~

版友...我坐等你繼續轉移視線搬龍門...不過呢幾日出TRIP, 未必得閒講更多事實去更正你、教精你住~
wing 發表於 2017-2-16 17:53 | 顯示全部樓層
其實大家都miss左一個重點,呢次區議員關注既都係蘇屋交通,以佢地爭取的話就算係最後擺甘泉街都好有機會要學2A甘兜一兜保安道
RobynnNKendyFan 發表於 2017-2-16 19:36 | 顯示全部樓層

我會問 DM4266 兄一個問題
其實你會唔會擔心你條入啟德嘅深水埗線會分走行出去搭 2A/98C/296C 嘅客呢
反青沙撐獅隧
tunghang 發表於 2017-2-16 21:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-16 15:14
半個秀茂坪已經有 214 同 98C,當然下秀同埋祥和苑、和樂村呢類唔上唔落既位唔方便係事實

但就算要做埋 ...

如果入一入秀茂坪,可能就唔需要靠拖慢觀深客車程去兜夠客
而啟德,由5M總站行去坪石同德福行去淘大步程差唔多,兩個區都係合理步程內有2A/X
德福的話,地鐵比巴士有步程優勢,會有唔少客搭地鐵唔搭巴士都正常
反觀啟德,合理步程內冇地鐵仲要坐倒頭車去九龍灣轉,巴士已具備步程優勢都唔搭時,會否比德福客更難做?
gu9434@24 發表於 2017-2-16 22:38 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-2-16 21:11
如果入一入秀茂坪,可能就唔需要靠拖慢觀深客車程去兜夠客
而啟德,由5M總站行去坪石同德福行去淘大步程差 ...

就算上埋上秀茂坪
一樣可以執條 上秀茂坪<>觀市<>海濱道<>megabox<>啟德

港鐵有優勢下 唔見得行中間走線會吸到好多港鐵客
反而跟15a走線 有海濱公園 有宏利 仲有megabox既客  衰極有限
tunghang 發表於 2017-2-16 23:08 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-2-16 22:38
就算上埋上秀茂坪
一樣可以執條 上秀茂坪觀市海濱道megabox啟德

如果剩係打算求其開條直達線頹做既,15A走線係可以
但兜咁多地方,隨時趕走唔少觀深客