hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵站名間題
開啟左側

港鐵站名間題

ccicoltd 發表於 2017-2-14 22:23 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-2-13 20:27
港鐵冇可能會改,呢個話題係永遠唔完,

不過可能好多90後、甚至00後,唔知「奧運站」既名稱來歷,講起呢個 ...

奧運站月台有一塊牌,說明命名的因由。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
mckhgc 發表於 2017-2-15 20:34 | 顯示全部樓層
bam1a 發表於 2017-2-14 20:34
月經到唔CD-ROM啦

>>錦上路 (錦鄉,同時取錦田及八鄉,又有「衣錦還鄉」的好意頭)

手文之誤,多謝指正

錦上路站既名典故,我當然知道,至於點解差,同點解有「錦鄉」既建議,可睇呢個網,寫得唔錯
http://pingsum.blogspot.hk/2008/10/blog-post_18.html

最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2017-2-15 20:46 | 顯示全部樓層
如果講最差最差站名之冠,莫過於輕鐵「銀座站」,連「英文」名都用日語拼音Ginza,完完全全係笑死日本仔既山寨,個商場名本身山寨,九/港鐵又陪佢癲埋一份,真係你點笑強國山寨,日本仔點笑你。

港鐵曾經改過部份輕鐵站名,偏偏就唔改呢個,好心改「景湖」或「天柏」都好丫。

最差配套 狗也不D
bam1a 發表於 2017-2-16 06:18 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-2-15 20:46
如果講最差最差站名之冠,莫過於輕鐵「銀座站」,連「英文」名都用日語拼音Ginza,完完全全係笑死日本仔既 ...
@wiki
置富嘉湖英文Fortune Kingswood)前稱嘉湖銀座英文Kingswood Ginza),由劉榮廣伍振民建築師事務所設計,於1999年10月正式開幕

個個地方起嗰陣時順便起埋輕鐵站,九仔想用佢形成一個強烈關係咁(好似第一城,日出康城),嘉湖因爲會有其他地方用,所以取銀座呢個名去壓縮字句兼突出本車站,而唔係一味抄日文,要問候嘅,應該係地產商
然後點解有普通話,你應該都好理解點解
都係咁講,你既然想問人點解吹個名非常睿智,不如自己身體力行去email 龜仔挑機而唔係係呢度FF

ADS191 發表於 2017-2-16 21:24 | 顯示全部樓層
見到D站名改到無厘頭認真愛莫能助...
至於輕鐵站名...見仁見智啦
DIH 發表於 2017-2-17 09:42 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-2-15 20:34
手文之誤,多謝指正

錦上路站既名典故,我當然知道,至於點解差,同點解有「錦鄉」既建議,可睇呢個網, ...

成九年前既野重提來做乜......

錦田八鄉當初拆唔掂,而家又點會拆得掂呢,其實班鄉紳咁樣拗好蠢,
而家錦田冇咁一半、八鄉得返間廠、上村無端入局,咁就名垂千古,以後百幾年都會不斷被人摷返出來講。
king 發表於 2017-2-25 20:19 | 顯示全部樓層

不過可能好多90後、甚至00後,唔知「奧運站」既名稱來歷,講起呢個 ...

其實個站有塊牌解釋個喎, 自己親身出閘望下都唔得?
dogdog002 發表於 2017-2-25 20:52 | 顯示全部樓層
bam1a 發表於 2017-2-16 06:18
@wiki
置富嘉湖(英文:Fortune Kingswood)前稱嘉湖銀座(英文:Kingswood Ginza),由劉榮廣伍振民建築師 ...

嘉湖銀座 99年就起好左

輕鐵去到 03年先至啟用,所以你講法唔岩

而天水圍居民一向都叫個商場叫「銀座」

個站取名「銀座」相當正常

至於點解唔叫景湖

唔知關唔關天水圍預留支綫

諗著係天慈路果邊整個景湖站呢?

Man@MFHK 發表於 2017-3-4 02:59 | 顯示全部樓層

牛頭角(觀塘西)
有D似茘枝角同美孚既問題,奇就奇在當年地鐵又無連九龍灣都改埋做德福
依家勉強話佢係牛頭角道隔離而得名都講得通既......

彩虹 (牛池灣)
咁彩虹邨都有代表性既。

太子 (旺角北) > 太子道
其實地鐵年代盡量用兩個中文字命名站名先會出現呢類站名

佐敦 (官涌) > 佐敦道(原因同上)

香港 (中環,合併成4線交匯既中環站)
機鐵命名站名以大區為依據好合理,旅客想去九龍就九龍,港島就香港,青衣就無計啦唔通夾硬拉去代表新界咩

銅鑼灣 (東角)
唔好搞人啦,依家全世界都認知既銅鑼灣係鵝頸橋以東中央圖書館以西

天后 (銅鑼灣)
其實本來可以叫維園,不過依家又話起北港島線,唔搞啦......

炮台山 (北角西)
咁佢真係係炮台山腳,叫炮台山有乜問題?

柯士甸 (官涌西 / 渡船角,長遠而言,與現九龍站及未來高鐵九龍西站合併為一鐵路重鎮大站,以「九龍西」為名)
其實呢個真係加條隧道同九龍站合併好過啦......

南昌 (富昌 / 深水步西)
估佢係因為鄰近南昌公園而得名,不過真係叫富昌更合理(以鄰近屋邨命名)

荔枝角 (長沙灣)
無計啦鬼叫有大大個美孚新邨係隔離個站咩......
如果佢肯改返長沙灣做元州,呢個站咪可以叫返長沙灣囉

長沙灣 (深水步北/長沙灣南)
估佢係借長沙灣邨而得名,不過咁其實叫元州似乎更合適......

錦上路 (錦鄉,同時取錦田及八鄉,又有「衣錦還鄉」的好意頭)
山卡啦地方,是旦啦,係班友爭個名搞成既,依家好囉......
真係要正名的話點睇都應該叫返錦田先岩。

大學 (中文大學)
有港大站之後呢個真係要改返。

馬場 (沙田馬場)
跑馬地仲未有站,呢個可以用住先既......

車公廟 (秦豐 / 沙田頭)

第一城 (圓洲角)

奧運呢D個人冇意見

Volvo B8L
小早川優 發表於 2017-3-4 10:44 | 顯示全部樓層

其實炮台山係位於銅鑼灣東同北角西之間,同北角無咩啦能,反而同天后邊界模糊,叫佢天后北都唔叫北角西啦!何況過咗皇都甚至條行人天橋打後先算北角。