hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 90R 荃灣西站 - 北潭涌
開啟左側

90R 荃灣西站 - 北潭涌

transbus 發表於 2017-2-13 18:35 | 顯示全部樓層

咁長途,啲師兄師姐肯定唔係賴尿就腎石,

塞車位太多,
冇效率。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
ky927 發表於 2017-2-13 19:29 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-2-13 18:35
咁長途,啲師兄師姐肯定唔係賴尿就腎石,

塞車位太多,

咁R線行星期日,我又覺得塞車唔係咁大機會

不過我會建議係班次度執下, 半小時一班太進取, 以前698R同T6都捱唔住, 連嶼記1R都要減, 所以上下午單向各4-6班已非常足夠
kitarolo 發表於 2017-2-14 00:10 | 顯示全部樓層
其實大網仔站可以飛,由於建議路線
只到北潭涌閘口,用12米車不是問題,
而家短雙有限(雖然92/99/299X已常用
12米,94亦試過一兩次,但仲有唔少線要用)

至於服務時間可以微調,而北潭涌
做回程的起點,好處係可以分擔黃昏
由黃石開出已經滿載嘅94/96R,而且
好多人去東壩搭泥鯭的,的士司機只願
做東壩至北潭涌閘口的來回,好似現時郊遊
旺季即使是94加班多於表列班次都唔掂。

kmb71k 發表於 2017-2-14 18:00 | 顯示全部樓層

唔反對開假日線入西貢, 但係要碌埋旺角, 就真係你搭埋我果份

以上回應,是否可行?是否合適?
238X 發表於 2017-2-19 12:26 | 顯示全部樓層
唔好話喺市區,淨係咁樣兜落葵芳都覺得唔開胃

290/A <> 小巴 / (91, 92, 96R) 唔會慢得去邊,入西貢方向仲做到同站轉車

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hellomato 發表於 2017-2-23 00:33 | 顯示全部樓層

荃灣直達西貢的假日路線想法實在不錯。
然而也認同前面幾位師兄的意見:
從荃灣出發直飛城隧、埔公沙田段、吐露港公路、馬鞍山繞道、西沙路入西貢更省時
此路線可以順便繞入大學站(從馬鞍山繞道經吐露港公路進出沙田,必定途徑大學站附近的連接路)
到達西貢後可先繞經西貢市中心再折返前往北潭涌(麥邊迴旋處往返西貢路程不算長,來回約4.8公里)
而現在就有一條大學站往返西貢市,公認“雞肋”的假日路線:99R。
換句話說,90R大可以在99R的走線上進一步發展

90R[新99R]  荃灣西站 - 北潭涌 (經大學站、西貢市中心)
往北潭涌:https://goo.gl/maps/casKyhMfNJ62
往荃灣西站:https://goo.gl/maps/QzzeKRhFJNw(注:大河道可直接轉入荃灣西站,無需繞道)
90R可途徑全段馬鞍山繞道,無需繞經馬鞍山市中心。

90R班次與99R現有服務時段和班次相同,但往返最後一班車取消,即——往北潭涌:星期日及假期  7:30 - 18:30  60分鐘一班
往荃灣西站:星期日及假期  8:30 - 19:30  60分鐘一班

收費:
全程 $23.7
城隧轉車站往北潭涌 $15.6(轉乘優惠車資)
大學站往北潭涌 $15.3
西貢總站往北潭涌 $9.4
大網仔往北潭涌 $6.7
大網仔往荃灣西站 $21.3
西貢總站往荃灣西站 $15.3
大學站往荃灣西站 $11.8
城隧轉車站往荃灣西站 $0(轉乘優惠車資)
蕙荃體育館往荃灣西站 $6.7

收費特點:
1)從大學站往北潭涌以及西貢往荃灣的分段收費設定在$15.3,吸納99R原有乘客。
2)上述分段收費亦提供荃灣往返西貢市,以及大學站往返北潭涌的短途優惠(單程平均$19.5)
3)利用城隧轉乘計劃,使90R客源覆蓋葵青區,甚至新界西北部。
我是一部小小MMC~~~~
kmb71k 發表於 2017-2-23 16:40 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2017-2-23 00:33
荃灣直達西貢的假日路線想法實在不錯。
然而也認同前面幾位師兄的意見:
從荃灣出發直飛城隧、埔公沙田段、 ...

我諗巴士公司點都唔會放棄西貢市中心客囉
因為客源比較集中同多
所以最正路應該由番龍翔道及新清水灣道出入
這樣客量才有保障
YY487 發表於 2017-2-23 18:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2017-2-23 20:55 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-2-23 18:49
西貢公路同普通道假日經常塞車
行西沙避塞車車程比較穩定
我反而覺得版友建議嘅 90R 應該行惠民路出入西貢 ...

係就係穩定
但要同時做西貢市同埋北潭涌
一係就入西貢兜個圈後先至上北潭涌
但係就相當晒時間同唔順路

不過以前連做比較大範圍既698R同T6都做唔住先後執笠
呢條線我諗未必做得起
如果剩做北潭涌
客量肯定仲會衰過呢兩條線

HB00610 發表於 2017-2-25 01:37 | 顯示全部樓層

我有諗過,其實上萬宜西灣路個迴旋處得唔得。

嗰個位應該最少夠短雙層掉頭。如果只係一個鐘一班咁入去,其實唔係冇得做。
順便可以治埋班東西壩的士佬。

不過去到呢個Level, 班的士佬會唔會同你燒巴士,同駛唔駛出埋市區又係問題