hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵查票問題
開啟左側

輕鐵查票問題

九巴53xxx 發表於 2017-2-18 14:49 | 顯示全部樓層

busfunfun 發表於 2017-2-18 17:38 | 顯示全部樓層
九巴53xxx 發表於 2017-2-18 06:49
我有朋友做過外判車站助理,成日番工放工着港鐵制服搭輕鐵,接駁巴唔拍卡,同師傅講聲唔該。師傅無望佢。 ...

外判直頭冇免費港鐵搭啦
CRH5 發表於 2017-2-18 19:56 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-2-18 12:55
你覺得單程票上沒有標明購票車站?

只係印外人睇唔明的車站代號﹐唔係直接印出車站名。

「到達天水圍站時」就要睇係月台上被查票定係天耀->天水圍站間被查票
如果係前者仲可以兜話唔知洗唔洗轉車,所以落車搵路,但後者就真係兜唔到
CRH5 發表於 2017-2-18 19:58 | 顯示全部樓層

九巴53xxx 發表於 2017-2-18 14:49
我有朋友做過外判車站助理,成日番工放工着港鐵制服搭輕鐵,接駁巴唔拍卡,同師傅講聲唔該。師傅無望佢。 ...

比人係人情
唔比你係道理
講完
CRH5 發表於 2017-2-18 20:10 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-2-18 12:55
你覺得單程票上沒有標明購票車站?

只係印外人睇唔明的車站代號﹐唔係直接印出車站名。

頌富單程飛個個應該冇事
根據港鐵資料,告示乘客須知第二條寫明「已確認之八達通或單程車票祇適用於從確認入站或購票車站起,作單一方向乘車前往另一車站,期間不可重複車站。乘客在回程或再乘車時(包括所有循環路綫),必須重新確認八達通或另外購買合適車票。」
佢又冇重複車站,點會犯規?
kei_hk 發表於 2017-2-18 20:47 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-2-18 20:10
頌富單程飛個個應該冇事
根據港鐵資料,告示乘客須知第二條寫明「已確認之八達通或單程車票祇適用於從 ...

我reply 係講緊case 4,你無情情講case 1?

case 1我無詳細睇路線圖,無考究過有沒有問題。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
CRH5 + 1 唔好意思,引錯post

查看全部評分

九巴53xxx 發表於 2017-2-19 01:28 | 顯示全部樓層

bam1a 發表於 2017-2-19 14:25 | 顯示全部樓層
九巴53xxx 發表於 2017-2-19 01:28
港鐵好多時隻眼開隻眼閉,之前有外判車站助理係太子站衝闊閘機出,畀個叫[鄭秀明]女職員捉住,佢立即拎件 ...

呢度唔係乜港鐵職員俱樂部,唔該唔好亂post人地名,係正常情況下都請尊重人地個私隱
kei_hk 發表於 2017-2-19 14:32 | 顯示全部樓層
bam1a 發表於 2017-2-19 14:25
呢度唔係乜港鐵職員俱樂部,唔該唔好亂post人地名,係正常情況下都請尊重人地個私隱
...

有人停學期完結後,都未知之前衰乜。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
OTIS401 + 1 不能認同更多

查看全部評分

kei_hk 發表於 2017-2-20 17:43 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2017-2-18 19:56
「到達天水圍站時」就要睇係月台上被查票定係天耀->天水圍站間被查票
如果係前者仲可以兜話唔知洗唔洗 ...

車上查票一樣死﹐因為車票講明係 4區去5A區。

只要部車行到5A區最後一個車站﹐這張單程票便會失效。

車一離開5A區重新返回4區﹐你便會無票。

你亦唔可能話自己坐錯方向﹐因為車票上有發出車站﹐你如何解釋由購票車站去到查票的位置? (仲要配合行車方向的﹐有反方向坐車﹐都係唔得的)

反而﹐天水圍站未有查票﹐一直去到購票上車的車站﹐又無在這個站斷正比查票職員﹐你又可以在「重頭開始」你的車程 (仲可以走去對面月台坐反方向的循環線)﹐在5A區內的車站下車。