hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 走咗一班唔緊要——無間斷升級E22
開啟左側

[純記錄] 走咗一班唔緊要——無間斷升級E22

rollywang1022 發表於 2017-2-25 20:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

講緊嘅當然係E22

同一位置短短76分鐘内,單方向一共開咗6架紅車。
(以下所有相片位置為麗港中心巴士站,每幅相片右下角的時間比現實快1小時。)

傍晚06:13,不見85xx,也不見紅柱;
一部82xx駛進麗港中心站,打響頭炮,象徵E22隨即進入黃昏升級時段。
果然,06:37,迎來嘅係色彩繽紛嘅全廣80xx、滿臉光彩嘅乘客。

十分鐘後(06:47),升級進入白熱化階段,班次頻密度遠高於預定嘅14-17分鐘;
一輛夢之藍80xx離站后,隨即有一輛無添加80xx抵步,
車廂幾乎無客嘅優勢令其無需埋站,一野抽頭爬過旁邊嘅219X,奮起直追前車。

踏入7點04分,再有全廣80xx駛至。面對23B/C綠色小路障,
全廣80xx駛出一招釜底抽薪,輕微越綫後再以30度角霸氣埋站落客。
07:17,一輛85xx到臨,仿佛預告升級時段即將結束。
來回地獄又折返人間,07:29,多一輛無添加80xx現身,控訴著升級不敗。

07:30,基於電話無電,升級記錄暫告一段落。
——————————————————————————————————

前傳

早在上午及中午,已有多輛80xx升級,惟頻密程度不如黃昏;
而在下午3點架設攝錄機之時,僅拍得一輛全廣80xx。

相關帖子

HP3011-JC 發表於 2017-2-26 01:37 | 顯示全部樓層
傍晚 8205>8014>8011>8063>8013>8511>8048 紅車多到呢
明明嗰陣AWE有幾部85xx都冇套車
至於下午嗰部係8004 傍晚跳咗去E22A
da54 發表於 2017-2-26 02:29 | 顯示全部樓層
其實如果 A 線派足紅車,就唔需要嬲 E 線出現紅車.....

利申: 我係受惠者之一
8011 E22.JPG
至於你們信不信?反正我信了
3ASV174 發表於 2017-2-26 02:55 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2017-2-26 02:29
其實如果 A 線派足紅車,就唔需要嬲 E 線出現紅車.....

利申: 我係受惠者之一

睇返 1005,
其實近期 E22 瘋狂升級之際,都唔見得 A 線因而出多左黃車,68XX 出牌後已有明顯改善,另一大原因係 S52 E22A 都同時可以派得 65XX。

但要杜絕既話,
我諗城巴真係應該將部份 65XX 轉去專利一交換返批行李架 84XX 85XX 返黎,反正 B3 B3X 派得大車,但 30 部 85XX E 線都唔夠分。
如要討論,請先自貼差餉單一次
kay 發表於 2017-2-26 08:43 | 顯示全部樓層
依家夠車咪幫E22升級

遲下A20開,唔知咩環境?

不過A10依然有零星E車行既個案

但唔會好似當年一退MAN
就接近清一色出黃車咁誇張
世界很簡單 人類很複雜
wkt 發表於 2017-2-26 11:17 | 顯示全部樓層
Iwatate.Saho 發表於 2017-2-26 14:23 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-2-26 03:55
睇返 1005,
其實近期 E22 瘋狂升級之際,都唔見得 A 線因而出多左黃車,68XX 出牌後已有明顯改善,另一 ...

今天6539行A22,而E22在13:28及13:43在GTC的班次分別用8016及8011
HR1377 發表於 2017-2-26 14:53 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-26 02:55
睇返 1005,
其實近期 E22 瘋狂升級之際,都唔見得 A 線因而出多左黃車,68XX 出牌後已有明顯改善,另一 ...

近期B3系多左12米車出現。

除非買多d 85xx,讓E線有足夠12米行李架普通版車輛。
3ASV174 發表於 2017-2-26 15:38 | 顯示全部樓層
Iwatate.Saho 發表於 2017-2-26 14:23
今天6539行A22,而E22在13:28及13:43在GTC的班次分別用8016及8011

6539 唔可以派 E22,就算有紅車都要俾左 E22 先,
除非你話 A22 無紅車出大件事過 E22 開少班車。
3ASV174 發表於 2017-2-26 15:46 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-2-26 14:53
近期B3系多左12米車出現。

除非買多d 85xx,讓E線有足夠12米行李架普通版車輛。

根本 B3 系全部都派得 12.8m,屯天線本身又派得 12.8m,
仲幫批 8491-8506 加行李架入去大西北就九唔搭八,反而批 22xx 就退晒大嶼山又得返批 65xx 出牌,兩者根本起碼要對調部分。

再買行李架 85xx 既話,
批 65xx 真係可以擺廠晒太陽。