hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 藍灣半島 → 譽 · 港灣(星期六傍晚)
開啟左側

藍灣半島 → 譽 · 港灣(星期六傍晚)

GCx468 發表於 2017-2-27 12:11 | 顯示全部樓層

到時星期六 118如無調整的話,有班藍灣開17:21(KMB)

我比較支持搭788/789 轉101/111,既可以搭巴士亦比較穩定

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
Concordatio + 2 多謝提供資料

查看全部評分

JX9097 發表於 2017-2-27 14:58 | 顯示全部樓層
GCx468 發表於 2017-2-27 12:11
到時星期六 118如無調整的話,有班藍灣開17:21(KMB)

我比較支持搭788/789 轉101/111,既可以搭巴士亦比較 ...

若果對比118轉101/111同埋788/789轉101/111的話
我就prefer前者喇

因為118去紅磡定線最直接
而且塞車路線亦較短
反而101/111要塞入灣仔道同堅拿道天橋

分分鐘坐118可以追到一兩班101/111

評分

Concordatio + 2 多謝提供意見

查看全部評分

HT408 發表於 2017-3-3 23:51 | 顯示全部樓層
118紅隧轉嘅話,應該係轉107同108最近,其次係111同116

101往觀塘係不停譽港灣嘅

評分

Concordatio + 2 多謝提供資料

查看全部評分

樓主| Concordatio 發表於 2017-3-4 12:34 | 顯示全部樓層

好多謝大家踴躍回覆,各位提供嘅路線我都有喺過去一星期仔細考慮過。

今日係比較特別嘅例子,港鐵只收特惠票價,喺車費上比較吸引。故此,我覺得是日行程坐地鐵輔以頭尾接駁比較可取。

不過,呢條路線我之後嘅星期六仍然要用,所以有關其他交通路線嘅方案同意見都依然非常歡迎。

關於站友提及嘅路線,我以下有幾點疑問:
  • 站友 EX-TL 提議先坐 694,但係每 20 分鐘嘅班次,萬一錯過咗咪好費時失事?另外,坐 606 兜埋耀東嘅話,感覺好似仲慢過 106,噉樣經東隧過係咪真係會快咗?
  • 站友 JX9097 提到坐 118 進入紅隧嘅方式比較直接,塞車嘅路程比較短,呢點無可否認。但係 118 翻過柴灣坳所需嘅時間,又係咪少於 101/111 經灣仔道入紅隧嘅時間呢?
  • 另外,有關 788/789 轉 101/111 嘅路線可能會喺灣仔道塞車嘅問題,如果得知灣仔道行車緩慢,係咪可以考慮直接由舊灣仔警署行去堅拿道一帶叫多幾飛車呢(大概行 8-10 分鐘左右)?
  • 至於站友 HT408 提及嘅站位問題,究竟應該是但上㗎車去到再行,抑或等啱班車快啲呢(尤其係 101 vs 111)?

在此再次感謝各位耐心解答。
EX-TL 發表於 2017-3-4 18:19 | 顯示全部樓層
若是提供70分鐘可以到達目的地的方案, 606和694周末不會受塞車影響情形下, 的確可以做到, 而車費在$20以下, 亦符合閣下需求.

有板友試過788 789轉111 70分鐘搞掂, 甚有參考價值, 但個人始終覺得灣仔入紅隧和九龍城迴旋處仍有塞車風險, 需知道七點多係到達九龍城晚餐的高峯時間, 巴士行經馬頭涌道遇上塞車, 基本上冇位走, 一定要搭埋落去.

譽•港灣門口有107 108, 111要過條馬路先到, 101其實唔算太遠(尤其這一年站位臨時後移), 不過在有比較之下, 101個個站大上大落, 確係輸蝕, 所以我比較buy 118紅隧口轉107 108 111一次過叫三飛, 好過788 789灣仔落車行去軒尼詩道 堅拿道西或橋底, 三條線分三個站等車. 如果想再平啲, 在紅隧時上九巴ETA check下5有冇車即將抵達, 若於5分鐘左右有車, 落車行快兩步到理大巴士站上車, 比起搭紅隧線可以平多$0.6.

軒尼詩道入菲林明道, 再入灣仔道會浪費唔少時間, 呢度118爬柴斜上東廊應該夠抵番788 789環翠邨後上東廊+行出去搭111及塞灣仔時間.

評分

參與人數 1HugeC +7 收起 理由
Concordatio + 7 多謝提供意見

查看全部評分

dydx 發表於 2017-3-5 18:06 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-3-4 18:19
若是提供70分鐘可以到達目的地的方案, 606和694周末不會受塞車影響情形下, 的確可以做到, 而車費在$20以下, ...

694轉14/15要$20.2
不過藍田站原站轉車,路線都算直接

樓主仲要星期六出發,特別多人出街食晚飯

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
Concordatio + 3 多謝提供資料

查看全部評分

樓主| Concordatio 發表於 2017-3-11 10:49 | 顯示全部樓層

若是提供70分鐘可以到達目的地的方案, 606和694周末不會受塞車影響情形下, 的確可以做到, 而車費在$20以下, ...

我唔係太擔心東隧會塞車,只係過往比較少去九龍東,唔太清楚觀塘一帶嘅交通喺週末同紅隧土瓜灣點比。
正如有站友提到,我出行嘅時間比較多人出街食飯,唔知觀塘嘅塞車風險會唔會同九龍城相若?

另外,如果係坐 788/789 再行去堅拿道一帶轉車,應該仲可以轉 116 吧。
至於去邊個站上車,惟有喺車上瘋狂查 ETA ……

喺紅隧口行過理工轉 5 嘅方案,我覺得係一個唔錯嘅選擇。我以前都有試過由理工行去紅隧轉車,過程都算方便暢順。
jpoon 發表於 2017-3-11 13:12 | 顯示全部樓層
所以我比較buy 118紅隧口轉107 108 111一次過叫三飛

111同116都係伍華有站,所以應該係叫4飛
http://jpoon9394.blogspot.com/
AL_29 發表於 2017-3-11 20:15 | 顯示全部樓層
基本上一定係118轉107/108/111/116最快
之不過大前提係杜老誌道天橋/灣北唔好塞車

點會有人講788/789轉101/111呢個提議
又慢,又要行,又要過菲林明道呢個麻煩路口....

仲要只係得101/111揀
GCx468 發表於 2017-3-13 13:22 | 顯示全部樓層

AL_29 發表於 2017-3-11 20:15
基本上一定係118轉107/108/111/116最快
之不過大前提係杜老誌道天橋/灣北唔好塞車

我有提議搭788/789取代搭118是因為傍晚東區醫院下班職工很多會上118 加上柴斜亦一般有不少準備過九龍吔飯既人上車搞到站站停
788/789柴灣區站數較少燈位少, 如都係站站停, 快118不少上跑道離開東區