hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求九巴新增212替補路線
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求九巴新增212替補路線

gordon0530 發表於 2017-3-29 20:27 | 顯示全部樓層

kmbdennis 發表於 2017-3-29 19:59
其實我係希望可以將2號踢去黃埔花園!
到尖沙咀碼頭後跟8A路線咁行!
繼而可以取代212同埋8A添!一舉兩得! ...

咁搞法仲慢過212,又經尖東,又經紅磡站,至少多20分鐘

下繁漆咸道南真係好塞車,試過坐110,麽地道4個字都去唔到理工
如果2號咁改,回程肯定斷纜

心灰了還未碎 心死了還在醉
mrm23 發表於 2017-3-30 03:37 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-3-29 20:16
人地冇講明愛, 咁好心幫人加, 人地又唔會讚你(如果有得揀都唔好入明愛).

九龍醫院係九龍中聯網, 我的建 ...

其實廣華同QE 都已經係九龍中...

EX-TL 發表於 2017-3-30 09:15 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2017-3-30 03:37
其實廣華同QE 都已經係九龍中...

係... 記錯左, 轉為九龍中係廣華 黃大仙同聖母, 謝指正!

exspeed 發表於 2017-3-30 09:41 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-3-29 15:59
這個方案其實係最好﹐你話合併又好﹐212延長又好﹐喜歡點叫便點叫啦。

6F由碼頭開出﹐去到庇利街轉去紅 ...

一早都話 6F 同 212 合併兼改行紅磡道就最好

不過有次唔知邊個Topic講起,成班人一係就話紅磡道冇客,一係就話家維村冇左條平線出旺角喎
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
kei_hk 發表於 2017-3-30 10:02 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2017-3-30 09:41
一早都話 6F 同 212 合併兼改行紅磡道就最好

不過有次唔知邊個Topic講起,成班人一係就話紅磡道冇客,一 ...

無錯﹐真係針對topic話要212的替補路線﹐將6F及212併埋一齊已經OK。
係一堆人不停去講其他方案﹐將問題簡單複雜化。又拉埋一些完全無關的路線落水﹐將火頭擴大去其他區域的地區人事﹐點會易推行呀?

問題係九巴會唔會這樣做。

你話212無左要做補償﹐而家真係做到晒﹐已經塞到班議員無野講。
家維村無左平車(其實只係2個站﹐分別係紅磡廣場&紅磡街市)﹐要平咪行多幾步去庇利街/紅磡道/蕪湖街囉﹐又唔係無6C給你用。

行紅磡道﹐隨時執左批工廠區的返工放工客﹐繁忙時間有條件加班﹐做番起條線﹐分流6C的壓力﹐令街市容易一些上車。

唯一要討論﹐便是深水埗方向﹐紅磡道是否跟現時的212兜個大運才出蕪湖街? 定係睇下是否可以由紅磡道直接轉出蕪湖街。

自地鐵開通﹐212仲有幾多人用來出入油麻地旺角太子?
這條問題大家應該心照。6F又有幾多客量﹐大家亦心中有數。九巴就係想推去6C收多少少車錢。

將212拉長去九龍城碼頭﹐這樣便變相6F加價﹐車又慳少少﹐真係值得去做。
你去改其他線﹐又或者用全新路線﹐仲難過推行這個方案。

PS. 好彩無人講41提議改動﹐如果有機會﹐我都贊成41青衣方向(單方向改動)改入庇利街及紅磡道﹐直接轉入彿光街天橋去愛民村。

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-30 10:57 | 顯示全部樓層

全世界明知條212走晒客
都仲要塞條線入黃埔為咩?

難聽講黃埔區根本無得say
下繁十條友都冇返入黃埔仲點留線?要補既都係補唔受益於觀延通車班人

有多客地方唔行走去行冇客/完全未知既地方?
6F而家咩班次都仲要獨立自己?
兩個大站少左班次只會減低競爭力

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
EX-TL 發表於 2017-3-30 11:47 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-3-30 10:02
無錯﹐真係針對topic話要212的替補路線﹐將6F及212併埋一齊已經OK。
係一堆人不停去講其他方案﹐將問題簡 ...

1#的要求用心明顯, 就係要hold起212資源, 即使佢地要求的替補係由原212資源而成, 而替補路線客量不濟, 資源始終係留在深旺道, 唔會消失左.

如用6F延長/改道方案, 6F資源不變/加一車, 其他原212資源便會石沉大海, 我相信呢條數南昌係有計算過, 先會提出具體要求為212取消後作替補.
exspeed 發表於 2017-3-30 13:57 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-30 10:57
全世界明知條212走晒客
都仲要塞條線入黃埔為咩?

6F如果改行庇利街及紅磡道 ≠ 要入黃埔兜圈

睇下107P先啦,一早已無視黃埔,日日直行直過,請不要玩混淆視聽

乜6F家下好有競爭力咩?而家係廿五分鐘一班,唔係五分鐘一班喎

咁唔知你前幾頁講既「改一改6F」,會係點改法呢又??
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-30 15:36 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2017-3-30 13:57
6F如果改行庇利街及紅磡道 ≠ 要入黃埔兜圈

睇下107P先啦,一早已無視黃埔,日日直行直過,請不要玩混淆 ...

如果好似107P南行咁直去既
甚或好似之前咁講連紅磡灣都唔經既
咁改行紅磡道既meaning就唔係為左補償212
既然唔使理212既咁不如直頭唔好扮補償到

反方向經紅磡道都仲可以停到站叫扮下補償
同時間回程大家都繼續叫到兩飛
差在見到6F諗下行定唔行
但一個唔好彩人地要入到黃埔站先叫做補償既
咁入定唔入先?

正正係已經25分鐘一班
有幾多人企定定/坐定定預夠時間先落去搭?
行出大街隨時搭完出到油麻地lu

如果可以放棄長沙灣道
北行/南行
如果唔可以放棄長沙灣道就北行行返長沙灣道
最後如果各山頭都唔退讓既就冇辦法
不論6F同212合併之後點行都過唔到

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GW4866 發表於 2017-4-2 02:17 | 顯示全部樓層

kmbdennis 發表於 2017-3-29 19:59
其實我係希望可以將2號踢去黃埔花園!
到尖沙咀碼頭後跟8A路線咁行!
繼而可以取代212同埋8A添!一舉兩得! ...

8A要玩同5D玩好過
啟晴德朗果邊有尖咀車搭之餘又可以摺埋條客量大減既8A
8P同綠小亦替代到8A
打開門,行出去,去遠啲!