hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) google map 第二度更新街景
開啟左側

google map 第二度更新街景

bobbycheng 發表於 2017-3-31 02:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

google map香港既街景終於再有更新
應該係繼12年之後第二次做更新
(http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... read&tid=693109)

粗略睇過今次既街景係12月至1月左右拍攝
5年過後一個好明顯分別就係E50D大量湧現

街景更新工程應該係前幾日開始做
有部分地區而家仲未有新街景
例如洪福邨仍然係一片草地

今次更新亦都加入左大嶼山南
對於去大嶼山南既遊客應該有幫助
3asv6 發表於 2017-3-31 05:04 | 顯示全部樓層
新發展區終於上左安達臣道新發展區,其他有待大家發現,
啟德0個邊德朗村都有新街景...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
Concordatio 發表於 2017-3-31 09:00 | 顯示全部樓層
關於 Google 街景,有冇人知道點解分流郊遊徑嘅街景冇駁埋落鳳凰徑(狗嶺涌)度呢?反正去得分流都一定經過㗎啦!(除非經二澳入,但係又唔見嗰度有影喎。)
kei_hk 發表於 2017-3-31 12:54 | 顯示全部樓層

3asv6 發表於 2017-3-31 05:04
新發展區終於上左安達臣道新發展區,其他有待大家發現,
啟德0個邊德朗村都有新街景...

今次﹐街景車終於入到大嶼山南
(這一點﹐之前的新聞已經講左會有﹐應該係受惠於閒日放寬入嶼南禁區通行証有關)

另外﹐估計尚未完成更新。睇過沙頭角一邊﹐仲係2011年的。
估計部份解禁的邊境 "前" 禁區﹐稍後都會有得睇。

3asv6 發表於 2017-4-1 00:35 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-3-31 12:54
另外﹐估計尚未完成更新。睇過沙頭角一邊﹐仲係2011年的。
估計部份解禁的邊境 "前" 禁區﹐稍後都會有得睇。

唔駛估計,根本未入到去.仲未拍到部前中巴
AL2...

3asv6 發表於 2017-4-1 08:38 | 顯示全部樓層
Concordatio 發表於 2017-3-31 09:00
關於 Google 街景,有冇人知道點解分流郊遊徑嘅街景冇駁埋落鳳凰徑(狗嶺涌)度呢?反正去得分流都一定經過 ...

有0的失望似乎係搵人落去"行",以為真係入到嶼南"禁區"搵車拍...

我唔見嶼南路有街景服務,唔通臨時收起?!
kei_hk 發表於 2017-4-1 09:41 | 顯示全部樓層

3asv6 發表於 2017-4-1 08:38
有0的失望似乎係搵人落去"行",以為真係入到嶼南"禁區"搵車拍...

我唔見嶼南路有街景服務,唔通臨時 ...

係收番起﹐昨天係有嶼南地區的﹐我仲去過深屈道(而家都收起左)。

唔通同食鬼有關?

Concordatio 發表於 2017-4-1 13:51 | 顯示全部樓層
3asv6 發表於 2017-4-1 08:38

我唔見嶼南路有街景服務,唔通臨時 ...

我講緊嗰度揸唔到車入去拍㗎喎。
我只係想問點解橫掂行過唔影埋 / 放埋上網。
Concordatio 發表於 2017-4-1 13:54 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-3-31 12:54
今次﹐街景車終於入到大嶼山南
(這一點﹐之前的新聞已經講左會有﹐應該係受惠於閒日放寬入嶼南禁 ...

如果你想睇沙頭角管制站至前禁區管制站嘅 360 度街景圖,我有呀(都係自己影嘅)!唔知點 upload 上嚟呢?
ccicoltd 發表於 2017-4-1 22:37 | 顯示全部樓層

另外在 2D 版本的地圖,電車站標誌換上了電車公司的紅藍色 logo。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2