hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議隧巴621線延長至安達或安泰並轉為全日服務 ...
開啟左側

建議隧巴621線延長至安達或安泰並轉為全日服務

EX-TL 發表於 2017-4-22 22:07 | 顯示全部樓層

傻啦, 山上夠客邊個唔知, 九巴投得山上過海線, 佢應該識玩加資源開分支呢招囉, 正如加373資源去開978 673, 978仲繼續繁衍自己一個系列, 聯營的678 hea做是常識吧!

所以以現時巴士公司經營過海線的趨勢, 九巴有心做係會為603或613加資源去做安達臣中區線, 而唔會俾其他競爭對手有機可乘踩隻腳上去.

他朝有一日, 城巴想加619X時, 九巴應該就會出手做嘢.
Ravenclaw 發表於 2017-4-23 02:16 | 顯示全部樓層
要就勵鬼後直衝上秀輝樓丶安達好啦...唔好搞咁多野

唔好比新服務翠屏,佢地都唔多show巴士既,入得去果堆線都唔方好野...

lwb701 發表於 2017-4-23 07:51 | 顯示全部樓層
樓主搞唔到人地條603就想搞人條621
D人好似唔記得當年勵鬼條219P/X死都唔肯放手比D線入油塘,
搞到呢家油塘得返條不倫不類嘅14X。
你覺得班友仔會放過自己條621邨巴,唔好玩啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
YY487 發表於 2017-4-23 11:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
lwb701 發表於 2017-4-23 13:42 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-4-23 11:37
點睇麗港城區議員係 2014 年反建議 621 同 641 合併繼續行東隧?
219X 佢係大份油塘係細份,佢大聲嘈好正 ...

621邨巴佢咪一樣係最大份。

講返641,麗晶同啟德計最順路其實就係麗晶、啟德再經紅隧過海
睇唔出有咩原因要麗晶同啟德人兜返轉頭入勵鬼城。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
Snoopy@FB8617 發表於 2017-4-23 14:04 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-4-23 13:42
621邨巴佢咪一樣係最大份。

講返641,麗晶同啟德計最順路其實就係麗晶、啟德再經紅隧過海

即係人地都知道621下繁客量唔好睇
班次又係咁俾人減
求既都只係做到頭站後面任你拉
咁唔見得拉上山真係會反對
特別是如果有得加班既話

同埋641變141果單就算麗港城放行
仲有其他區會反對
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KC3555 發表於 2017-4-23 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-4-23 11:37
點睇麗港城區議員係 2014 年反建議 621 同 641 合併繼續行東隧?
219X 佢係大份油塘係細份,佢大聲嘈好正 ...

我覺得唔係大份細份問題。
好地地一條全日線,無端端我有邨巴服務,突然變咗自己係尾站,分分鐘要罰企,俾你都唔制。219X情況就是如此。
621越做越霉,厲鬼城都唔少白領,點會想自己條邨巴線死。但唔係全日服務,限時限刻對今時今日返工唔知放工幾點嘅人,越來越無吸引力。
我真心覺得佢延長上石礦場,改到全日,厲鬼城一定拍手歡呼,只係大前提一定要保留現時厲鬼出去各班次做新線特車。
流星☆雨 發表於 2017-4-24 00:44 | 顯示全部樓層
如果係石礦場+安秀道+麗鬼城,非繁做15應該都做得住

治標唔治本啲嘅,可以試下彩雲開上安秀道走,反正彩雲本身都無車去北角以西
趕客路上 理_得你
EX-TL 發表於 2017-4-24 01:42 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-4-24 00:44
如果係石礦場+安秀道+麗鬼城,非繁做15應該都做得住

治標唔治本啲嘅,可以試下彩雲開上安秀道走,反正彩雲 ...

如果計埋石礦場, 山上實夠客全日自組一條線, 你睇下601一條線秀茂坪邨+寶達邨由朝爆到晚爆足十幾年, 就知冇可能上繁開到麗港城仲有位俾人上車.

北角以西係包埋北角 炮台山? 621過左海第一個站係港灣道, 彩雲去港灣道行紅隧係咪仲快, 同埋621資源俾左彩雲, 用606來交換?
avianwind 發表於 2017-4-24 08:37 | 顯示全部樓層

睇返官方數據
621上午最繁忙一小時載客率為74%

如果直接拉上去
隨時變成勵鬼大部分班次要俾錢罰企

想某議員有考慮既空間
至少都提議上繁開幾班城內直接起載吧