hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 為何東涌綫既閃燈圖要特登採用相反既著燈概念? ...
開啟左側

為何東涌綫既閃燈圖要特登採用相反既著燈概念?

Man@MFHK 發表於 2017-5-15 18:54 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-5-15 14:36
又唔會輪迴﹐只係會比人請落車

東涌線的行車圖係同行車方向相符的﹐即係路線圖上 "香港" 一定係向 "香 ...

你講起何文田問題,話說我早幾日上左一班往黃埔方向既列車,坐低後無意一無上向見到黃埔無燈,以為要準備係何文田落車,再望下隔離門頂果塊路線圖又見到黃埔有燈著,如果我無望埋另一塊就會被fake係何文田落左車。
其實根本要有效俾乘客知道班車目的地係邊係咪短棍車,一定係要每停一個站都播一次PA,而唔係叫班客自己睇月台個芒同車上既閃燈板,閃燈板唔係無用但佢都有機會壞。同埋最重要係根本就唔應該有短棍,無論何文田定康城問題都係設計失敗所致,用短棍同穿梭車解決只係淡化問題根本。
Volvo B8L
kei_hk 發表於 2017-5-15 22:03 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2017-5-15 18:54
你講起何文田問題,話說我早幾日上左一班往黃埔方向既列車,坐低後無意一無上向見到黃埔無燈,以為要準備 ...

觀塘線情況我唔係太肯定﹐因為近排少坐黃埔方向。

我經驗係石峽尾去太子﹐差不多到太子會開預錄PA﹐當然這些野應該係司機人手按制而出的。
何文田車在到何文田站之前﹐正常會播PA﹐叫人轉下班車。

青衣車方面﹐真係好睇司機作風。
我試過每個站開車都播一次﹐而且荔景開車便不停播。
亦些過只係臨到青衣站才播一次﹐到青衣站開車門後再播。

對於乘客而言﹐這些其實影響唔大﹐反正特車你只而要賴死唔走﹐都有職員叫你落車。
同埋你亦會留意到有無人上車﹐都可知道是否到特車總站。
乘客亦唔會因為坐中特車﹐因而要轉車而增加乘車時間。

東鐵﹐西鐵一樣有特車﹐情況都係相約﹐點解一直都無人投訴有問題?
(我唔肯定而家東鐵仲有無北行特車)

但係將軍澳線情況不同﹐唔係一條直路﹐而係Y型分支。
真係有必要增加乘客廣播﹐令乘客唔會坐錯車﹐唔好再發生康城地獄輪迴
每程車都需要有適當的PA通知乘客。
長遠而言﹐希望日後的LCD Mon路線圖可以增加這一方面的乘客資訊。

Man@MFHK 發表於 2017-5-16 08:37 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-5-15 22:03
觀塘線情況我唔係太肯定﹐因為近排少坐黃埔方向。

我經驗係石峽尾去太子﹐差不多到太子會開預錄PA﹐當然 ...

仲有個好好既例子,就係東鐵線早繁旺角東短棍,想去紅磡或尖東唔小心上錯左就要係旺角東上返大堂過返對面等下班車。
東鐵線無閃燈板只靠LED顯示器或電視下面果行字話俾乘客知抽車以邊度為終點站,好多時上左車等到睇到行字已經為時已晚,唔不停播PA只會更多九龍塘轉車客中伏。
利申: 中過伏。
Volvo B8L
timewater 發表於 2017-5-16 13:49 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2017-5-16 08:37
仲有個好好既例子,就係東鐵線早繁旺角東短棍,想去紅磡或尖東唔小心上錯左就要係旺角東上返大堂過返對面 ...

其實車頭又有顯示, 列車廣播又有廣播, 車廂又有顯示,
香港人其實係咪盲同聾, 搭車唔睇唔聽指示?
kei_hk 發表於 2017-5-16 14:00 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-5-16 13:49
...

現實真係有唔少本地人真係唔聽唔睇的。

以青衣車來講﹐大部份要被請落車的人係識職廣東話的人囉。
餘下的小部入﹐真係外國人(非亞洲人)。

Man@MFHK 發表於 2017-5-18 12:39 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-5-16 13:49
...

早繁慣性一上到月台見有車已經停定開緊門就衝上車架啦,上到車關左門先留意到顯示屏有幾奇?
Volvo B8L
groom1002 發表於 2017-5-18 21:36 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-5-16 14:00
現實真係有唔少本地人真係唔聽唔睇的。

以青衣車來講﹐大部份要被請落車的人係識職廣東話的人囉。

東涌線車頭本身冇路線牌,車廂又冇資訊顯示屏,閃燈圖又冇提示燈指出特別班次終點,因此上車前要睇月台顯示器同聽廣播,幸好的是特別班次終點同一月台,無需行上行落即可轉下一班
timewater 發表於 2017-5-19 10:02 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2017-5-18 21:36
東涌線車頭本身冇路線牌,車廂又冇資訊顯示屏,閃燈圖又冇提示燈指出特別班次終點,因此上車前要睇月台顯示 ...

月台顯示版同埋廣播都有...
其實係咪要加強香港人留意身邊事物既警覺性? 帶耳同帶眼睛係基本
EX-TL 發表於 2017-5-19 13:10 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2017-5-18 12:39
早繁慣性一上到月台見有車已經停定開緊門就衝上車架啦,上到車關左門先留意到顯示屏有幾奇?
...

如可在各電梯上到月台一刻有大大個mon寫明呢班車去旺角東/紅磡, 強迫乘客去睇應該可以減低搭錯車情況.

話說我從來唔知有旺角東特車呢回事, 幾年前某日勁趕時間, 九龍塘轉東鐵綫落紅磡, 點知上錯車去左旺角東, 落車仲傻下傻下企返原位等車, 結果去返正確月台之後, 往紅磡班車又走埋.

嗰次之後冇再搭過九龍塘去紅磡, 搭番巴士冇咁嬲.
kei_hk 發表於 2017-5-19 13:54 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-5-19 13:10
如可在各電梯上到月台一刻有大大個mon寫明呢班車去旺角東/紅磡, 強迫乘客去睇應該可以減低搭錯車情況.

...

在自動梯/電梯加display﹐係唔係個個都會睇先?

有幾多人當左係廣告牌﹐無視左

而且﹐一日才幾班旺角東特車﹐點會咁神心額外加裝display。

只好怪香港的鐵路網絡﹐一直都係少特別車中途 "收車"﹐令到大家已經遺忘左要睇部車去邊才上車。

以重鐵網絡﹐可能只係去將軍澳區的乘客 及 返大陸的客﹐才會在上車前刻意去留意列車的目的地。